Microbiom intestinal - ce este, cum se menține echilibrat, sfaturi și recomandări utile pentru sanatate

Microbiom intestinal - ce este, cum se menține echilibrat, sfaturi și recomandări utile pentru sanatate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când vine vorba de sănătatea organismului în general și a sistemului digestiv în special, trebuie să știi că există trilioane de celule microbiene în corp, dintre care în intestine viețuiesc peste 1000 de microorganisme. Toate acestea, ținute sub control, au un rol esențial pentru sănătate deoarece organismul este precum un ecosistem din natură și funcționează precum mecanismele unui ceas. Dacă se oprește sau se degradează un mecanism, ceasul se oprește sau arată eronat ora, așa pățește și organismul când intervine un dezechilibru.

Dacă vrei să afli detalii despre microbiomul intestinal, vei descoperi în continuare informații utile care te vor ajuta cu siguranță în menținerea unui stil de viață sănătos.

1. Microbiom intestinal - ce este și cum se menține echilibrat

Foto: National Cancer Institute/Unsplash

Microbiomul echilibrat înseamnă o relație de simbioză perfectă între microorganismele, comunitățile microbiene și diferite părți ale corpului, pentru menținerea stării de sănătate în parametri optimi. Diferitele părți ale corpului, precum: gura, pielea, tractul respirator, organele genitale, în special intestinele găzduiesc  o mulțime de comunități bacteriene sau microbiene și îndeplinesc diverse funcții, care mai de care mai complexe. Deoarece organismul este cu adevărat un tot unitar, interacțiunea continuă dintre părțile corpului și comunitățile microbiene echilibrează funcțiile vitale și ajută sistemul imunitar să funcționeze la randament maxim. 

ADVERTISING

Ce este microbiomul? Iată aici informații utile despre ce este microbiomul intestinal!

Numită în trecut floră intestinală, microbiota și microbiomul reprezintă niște adevărate ecosisteme, aflat într-o transformare permanentă și adaptare continuă, cu impact puternic asupra unor funcții importante ale organismului. Cu alte cuvinte, aceste microorganisme fac parte din viața noastră și putem trăi cu ele fără probleme, deoarece se adaptează de la un individ la altul, în funcție de factori interni și externi, cu un impact considerabil asupra sănătății, chiar dacă acest impact poate fi direct sau indirect.

Să facem distincție între microbiotă și microbiom, care se studiază de curând și reprezintă adevărate descoperiri științifice, cu impact major asupra sănătății.

  • Microbiota intestinală reprezintă gradul de complexitate al microorganismelor din această zonă a corpului uman;
  • Microbiomul intestinal reprezintă mediul de viață al acestor microorganisme și caracterele genetice ale acestora.

Surprinzător, conform studiilor, s-a descoperit că în zona intestinală există de 10 ori mai multe bacterii decât totalitatea celulelor umane. Relația microbiotei cu reacțiile metabolice, răspunsurile nutriționale, diferite funcții, ritmicitatea circadiană, reacțiile imunitare este permanentă și există o conexiune fără de care organismul uman ar putea suferi.

Care este rolul microbiotei intestinale?

  • Ajută la realizarea procesului de fermentare a alimentelor, în special a fibrelor alimentare care produc acizi grași și gaze intestinale;
  • Determină realizarea apoptozei, adică procesul de eliminare al celulelor infectate din colon, chiar dacă acestea sunt îmbătrânite sau canceroase, fără a degrada celulele din jur sau fără a produce o reacție inflamatorie;
  • Contribuie cu succes la controlul secreției hormonilor din intestine, prin echilibrarea proceselor metabolice. Cu alte cuvinte, restabilesc echilibrul dintre senzația de foame și cea de sațietate, în timp ce stochează grăsimile și ajută la menținerea greutății corporale optime;
  • Ajută foarte mult la absorbția radicalilor liberi și contribuie la restabilirea echilibrului glucidic;
  • Realizează și controlează nivelul de sensibilitate la declanșarea bolilor autoimune din alte părți ale corpului și poate preveni: diferite alergii, artrita, diabetul zaharat de tip 1, probleme ale pielii;
  • Ajută extraordinar procesul de digestie, prin stimularea absorbției energiei din alimente, în special a celulozei vegetale;
  • Contribuie semnificativ la absorbția substanțelor nutritive complexe, în timp ce produc compuși esențiali pentru sănătate, precum: vitaminele B, Vitamina K;
  • Combat proliferarea celulelor patogene din intestin, în timp ce consumă resursele acestora;
  • Contribuie cu succes la menținerea imunității organismului la nivel optim.
ADVERTISING

Conform studiilor, dereglarea microbiotei are legătură cu apariția diferitelor probleme sau afecțiuni ale organismului, ceea ce este de nedorit.

Specialiștii au descoperit că o microbiotă dereglată poate influența negativ organismul, astfel că pot apărea următoarele probleme de sănătate: tulburări psihologice, tulburări din spectrul autist, depresie, boala celiacă, boala inflamatorie din zona intestinală, boala Crohn, diferite forme de cancer. Mai mult, dereglarea microbiotei poate genera procese inflamatorii, diabet, afecțiuni ale inimii, boli care se manifestă pe piele, astm, boli de nutriție, obezitate, intoleranța la anumite alimente. 

Microbiomul uman și inflamația

Conform studiilor, microbiomul uman este în permanentă interdependență cu asigurarea funcțiilor importante ale organismului. Dacă microbiomul se dezechilibrează pot apărea procese inflamatorii în organism și de aici până la apariția unor boli grave sau ireversibile este doar un pas. În ultimele deceni s-a studiat tot mai mult ADN-ul uman, drept care s-a constatat că este esențială interacțiunea dintre imunitate și agenții patogeni din organism. Cu alte cuvinte, simbioza perfectă în care se află imunitatea organismului și sistemul imunitar al acestuia generează holobiontul. 

Încă din momentul nașterii dobândim un bagaj genetic și o serie de microorganisme bacteriene din canalul de naștere și din perioada suptului, așa că este asigurată microbiota încă din fragedă pruncie. 

Acum, că ai aflat despre microbiom - ce este, la ce ajută, cum influențează imunitatea și inflamația, vei descoperi în continuare cum să te hrănești sănătos și ce poți face pentru a menține acest echilibru din cadrul sistemului digestiv. Nu degeaba se spune despre colon că este „al doilea creier”, deoarece acesta joacă un rol important în echilibrarea funcțiilor esențiale ale organismului. 

ADVERTISING

Când vorbim despre imunitate, trebuie să știi că există una înnăscută și una dobândită, ceea ce este important pentru a-ți cunoaște din ce în ce mai bine organismul. În cazul imunității înnăscute, agenții microbieni pătrund în organism prin intermediul pielii, gurii sau nasului, în timp ce imunitatea dobândită este în strânsă legătură cu trecerea prin boli sau vaccinare.

Conform studiilor, s-a constatat că în intestin se află circa 70-80% din întregul sistem imunitar al organismului uman, drept care simbioza acestuia cu microbiomul este esențială pentru sănătate. 

Dublul rol al microbiomului intestinal îi conferă acestuia titlurile de „paznic” și „profesor”, pentru sistemul imunitar, drept care acesta le semnalează celulelor T toate problemele apărute, pentru a acționa rapid și a anihila problema. 

Comunicarea dintre microbiomul intestinal și celulele T se realizează rapid și generează funcționarea excelentă a sistemului de apărare al organismului.

Care este legătura dintre celulele T și microbiom?

Celulele T din sânge (celule albe) sunt indicatori importanți ai determinării funcționării optime a sistemului imunitar al organismului. În tratamentele imunologice se determină cu atenție celulele T, pentru îndeplinirea eficientă a principiului cauză-efect, printr-o permanentă interdependență dintre microbiom și aceste celule albe, cu rol de apărare și de semnalare a posibilelor probleme.

Dezvoltarea răspunsului imunitar în mod eficient și eficace  se dobândește încă din copilărie, când celulele T sunt instruite și maturate  cu ajutorul microbiomului intestinal.

Reglarea echilibrului dintre sistemul imunitar și microbiomul intestinal se realizează prin reacția organismului atunci când apare un risc real. Astfel, sunt ținute din scurt reacțiile inflamatorii și acestea devin controlate instant de către microbiomul intestinal. 

În mucusul intestinal se află celule T, tocmai pentru rolul lor de agenți de instruire și de pază, pentru prevenirea pătrunderii agenților patogeni în țesuturi. 

Așadar, pe tot parcursul vieții, vei avea parte de un echilibru între sistemul imunitar al organismului și microbiomul intestinal, chiar dacă îmbătrânești, ceea ce este inevitabil.

2. Microbiomul intestinal - sfaturi și recomandări utile pentru sănătate

Foto: National Cancer Institute/Unsplash

Refacerea microbiomului intestinal sau controlul acestuia se realizează, în mod practic, printr-o alimentație adecvată. Cu alte cuvinte, dacă-ți schimbi dieta poți observa o modificare a microbiotei și implicit a microbiomului intestinal. Prin urmare, efectul pozitiv asupra organismului se observă prin îmbunătățirea stării de sănătate și implicit a imunității organismului. Cu toate că o microbiotă sănătoasă reacționează pozitiv la modificările dietei alimentare, una slăbită poate reacționa în mod nefavorabil, ceea ce îți dă de gândit. Vestea bună este că echilibrarea unui microbiom intestinal degradat se poate reface rapid cu ajutorul alimentației sănătoase și dietei ținute cu consecvență. Spre exemplu, probioticele și prebioticel au o contribuție semnificativă asupra proliferării  microorganismelor din intestine.

Alimentele pentru microbiom sau suplimentele alimentare trebuie să conțină:

  • Probiotice, adică bacterii și ciuperci vii, care sunt recomandate pentru sănătatea organismului. acestea se găsesc în iaurturi sau se pot lua din suplimente alimentare.
  • Prebiotice, adică acel substrat selectiv care conferă organismului microorganismele de care are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi. 
  • Simbiotice, adică o combinație dintre probiotice și prebiotice, deosebit de utile în cazul în care scade eficiența sistemului imunitar și organismul răspunde greu la stimuli de alt tip.

Refacerea microbiomului se realizează cu succes dacă incluzi în alimentație următoarele produse delicioase și sănătoase, deoarece sunt surse importante de probiotice:

  • iaurtul, obținut din lapte fermentat, conține bacterii lactice sănătoase, care se numesc bifidobacterii;
  • kefirul, o băutură fermentată din lapte, este foarte apreciat chiar și de către persoanele cu intoleranță la lactoză și la gluten; 
  • ayranul, o altă băutură sănătoasă obținută prin fermentarea laptelui, este o sursă importantă de bifidobacterii;
  • varza murată, un superaliment foarte popular , mai ales în rândul românilor, conține o serie de bacterii lactice și microorganisme esențiale pentru sănătate, având o mulțime de beneficii;
  • tempehul, obținut din boabe de soia și fermentat, dezvoltă o serie de bacterii folositoare vii și vitamine din complexul B.

Toate aceste alimente reprezintă surse foarte bune de probiotice, drept care este important să le includem în alimentația zilnică. 

Conform studiilor, legătura dintre autism și microbiomul intestinal, mai clară ca niciodată, îi determină pe oameni de știință să caute noi soluții în combaterea acestor probleme de sănătate.

Pentru a-ți menține microbiomul sănătos este esențial să-ți menții sănătatea sistemului imunitar, așa că este mai bine să previi decât să tratezi o boală deja apărută. Când vine vorba de alimentație, nu degeaba se spune că „suntem ceea ce mâncăm”, deoarece efectele adverse ale organismului își fac simțită prezența. Pe de altă parte, microbiomul echilibrat ne ajută în menținerea imunității organismului și a unui stil de viață sănătos.

Studiile arată că menținerea sănătății sistemului nervos în general și a creierului în special sunt în strânsă legătură cu funcționarea normală a microbiotei și implicit a unui microbiom intestinal echilibrat. 

Diversitatea microbiomului se poate cuantifica ori de câte ori treci peste o problemă de sănătate sau atunci când incluzi în dieta zilnică probiotice, prebiotice și simbiotice.

Studiile demonstrează că impactul microbiomului asupra sănătății inimii este destul de puternic, drept care crește colesterolul bun (HDL) și scade colesterolul rău (LDL), prevenind astfel ateroscleroza, hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiologice. 

Microbiomul est esențial și pentru controlul zilnic al glicemiei, așa că nivelul de zahăr din sânge este ținut sub control. 

Sfaturi și recomandări utile pentru a restabili echilibru lmicrobiomului intestinal

Există o serie de moduri de restabilire a echilibrului microbiomului alimentar, care mai de care mai interesante și mai utile pentru sănătate, precum:

  • Consumul diversificat al alimentelor
  • Consumul alimentelor care să fie fermentate
  • Diminuarea aportului de zahăr sau îndulcitori
  • Consumul alimentelor prebiotice
  • Alăptarea bebelușului cel puțin 6 luni
  • Consumul cerealelor integrale este excelent pentru sănătate
  • Încercarea unei diete vegane, pe bază de plante
  • Consumul alimentelor care conțin polifenoli (ciocolată, ceai verde, vin roșu și multe altele)
  • Administrarea suplimentelor alimentare, la recomandarea medicului curant
  • Reducerea consumului de medicamente, dacă este posibil.

Deși există insuficiente studii care întăresc ideea de comuniune a microbiomului alimentar și sistemul imunitar, acestea sunt într-o permanentă relație de interdependență, pregătite să păzească organismul de factori externi. 

Prin urmare, dacă vrei să-ți menții sistemul imunitar la cote maxime, ține cont de informațiile primite și consultă medicul curant în vederea administrării unei conduite terapeutice adecvate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇