Marea Britanie riscă să rateze planurile de imunizare în masă din cauza ostilității cu care tratează imigranții

Marea Britanie riscă să rateze planurile de imunizare în masă din cauza ostilității cu care tratează imigranții

Marea Britanie depune eforturi uriașe să stăvilească o curbă de transmisie fără egal în Europa, însă cei 1,3 milioane de imigranți fără documente oficiale pe care-i găzduiește ar putea sabota planurile guvernului Boris Johnson de imunizare a întregii populații adulte până la toamnă.

Organizațiile avertizează că politica ostilă pe care o practică englezii când vine vorba despre accesul imigranților la servicii de sănătate îi face pe oameni să se teamă să se prezinte la vaccin, relatează The Guardian.

Luni, guvernul britanic a îndemnat organizațiile să ia legătura cu oamenii care își fac griji din cauza statutului lor de imigranți, neînregistrați la un medic de familie, și să îi sfătuiască să se vaccineze.

ADVERTISING

Oamenii au fost asigurați că nimeni nu va verifica dacă au dreptul de a trăi în Marea Britanie, în cazul în care se programează la vaccinare, și nici nu vor fi taxați.

Organizațiile de caritate cer legi clare pentru protecția datelor

Cu toate acestea, organizația Joint Council for the Welfare of Immigrants (JCWI) susține că cercetările sale arată că 43% dintre imigranți refuză să ceară îngrijiri medicale, de teamă că ar putea verificați de autoritățile din UK sau că vor fi nevoiți să plătească.

Dintre cei cu statutul de refugiat, 56% se tem de un eventual schimb de date între Sistemul Național de Sănătate (NHS) și Ministerul de Interne. Procentul crește până la 81% în rândul celor care nu au niciun statut oficial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Satbir Singh, directorul executiv al JCWI, spune că, deși apreciază faptul că se vorbește despre aceste comunități, autoritățile britanice nu au un istoric favorabil când vine vorba despre câștigarea încrederii imigranților sau refugiaților.

”Nu e suficient să le dăm asigurări verbale. Atâta timp cât mediul ostil subminează calea de acces la Sistemul Național de Sănătate (NHS), oamenii se vor teme”, spune acesta.

Și Bella Sankey, directorul organizației Detention Action, este de părere că accesul tuturor la vaccinare fără teama de a fi pedepsit este esențial.

”Dar asta ar funcționa doar dacă Ministerul de Interne ar pune capăt schimbului de date cu medicii și spitalele. Fără această garanție, neîncrederea îi va împiedica pe oameni să se vaccineze, iar asta ne va face rău tuturor”, spune ea.

ADVERTISING

Cele mai recente afirmații ale guvernului condus de Boris Johnson fac parte din eforturile concertate ale autorităților de a vaccina cât mai mulți oameni din Marea Britanie, având în vedere dovezile serioase din ultima perioadă că vaccinarea reduce transmisia virusului în comunitate.

Nu există cifre actualizate ale numărului de oameni care trăiesc în Marea Britanie fără acte oficiale. Cele mai recente estimări ale Ministerului de Interne britanic au fost făcute în 2005 și arătau că ar fi aproximativ 430.000 de oameni fără drept de ședere în Marea Britanie.

Un alt studiu independent publicat în 2019 estima că numărul actual ar fi între 800.000 și 1,2 milioane de oameni.

Strategia de vaccinare a UK include imigranții

Prima fază a programului de vaccinare în Marea Britanie presupune imunizarea primelor nouă grupe vulnerabile, inclusiv adulții de peste 50 de ani. Această fază ar trebui să se încheie în luna mai.

Imigranții fără statut oficial sunt incluși teoretic la vaccinare în aceeași ordine cu ceilalți cetățeni ai Marii Britanii, indiferent de vârstă sau starea de sănătate.

Guvernul britanic speră ca, până în toamnă, toți cei cu vârsta peste 18 ani să primească măcar prima doză de vaccin.

În încercarea lor de a ajunge și la imigranții fără acte, autoritățile insistă că vaccinarea este gratuită pentru toată lumea, indiferent de naționalitate.

În acest sens, teoretic, nici cei care se îmbolnăvesc de Covid și primesc tratament nu sunt verificați dacă sunt imigranți sau nu.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că ”vaccinurile anti Covid vor fi oferite oricui trăiește în Marea Britanie, fără costuri și fără a ține cont de eventualul statut de imigrant”.

”Aceia care sunt înscriși la un medic de familie vor fi contactați cât mai repede cu putință, iar noi vom lucra îndeaproape cu organizațiile pentru a lua legătura cu cei care nu sunt înscriși la un medic de familie pentru a ne asigura că primesc vaccinul”, a spus acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇