Leurda: beneficii și contraindicații

Leurda: beneficii și contraindicații

Primăvara, după ce trece anotimpul rece, organismul are nevoie de nutrienți pentru a-și restabili echilibrul și a preveni astenia sau scăderea randamentului. Astfel, natura vine în întâmpinarea noastră cu o plantă minunată care este la îndemâna tuturor celor care apreciază aceste daruri ideale pentru sănătate. Dacă vrei să afli detalii despre leurdă, vei descoperi în continuare ce este, care sunt beneficiile și contraindicațiile ei, ce poți realiza din această plantă și pentru ce e bună.

1. Leurda - o plantă delicioasă și sănătoasă

Descoperirile cercetătorilor atestă că leurda a fost descoperită și utilizată încă din epoca de piatră. Este o dovadă în plus că „Natura este perfectă”, motiv pentru care merită să afli detalii despre această plantă miraculoasă: leurda cu beneficii și contraindicații. Desigur, beneficiile primează, însă este bine să cunoști și ce se întâmplă dacă greșești în alegerea și consumul leurdei. 

Denumită științific Allium ursinum se constată că leurda a fost folosită foarte mult de către grecii antici. Mai mult, datorită conținutului în sulf de circa patru ori mai mare decât usturoiul, se face tinctura de leurdă pentru beneficii vizibile încă din timpul războaielor, pentru dezinfectarea și tratarea unor răni.

leurda este denumită în popor usturoi sălbatic, usturoiță, ai sălbatic, aliu sau usturoiul vrăjitoarelor. , 

Însăși denumirea științifică sugerează că leurda este sursa puterii ursului care iese după hibernare și se hrănește cu această plantă. Pe de altă parte, leurda simbolizează trezirea la viață a naturii, izvorul puterii ursului și, de ce nu, al oamenilor care cred în asemenea minuni.

ADVERTISING

Cercetătorii au descoperit o mulțime de beneficii leurdă atât pentru uz intern, cât și pentru ux extern. În continuare vei afla mai multe detalii pentru a te convinge să cauți această plantă delicioasă și sănătoasă în fiecare primăvară.

Ce este leurda?

Leurda sau usturoiul sălbatic este acea plantă erbacee care apare în lăstăriș, de-a lungul unor pâraie sau prin luminișul pădurii. Planta este perenă și formează colonii destul de dense deoarece se înmulțește rapid. Leurda are două, maxim trei frunze cu înălțimea de la 20 la 50 de centimetri și bulbul bazal care emană miros de usturoi. Frunzele au o nuanță de verde închis, sunt lucioase pe partea superioară și mate pe partea inferioară. 

Când apare leurda?

Încă din februarie încep să apară frunzele leurdei și florile apar din aprilie până aproape în luna iunie, în funcție de zonă. Tija florală poate fi mai înaltă decât frunzele și inflorescența este parfumată și umbeliformă.  

Florile sunt albicioase și mirosul lor specific atrage insectele care ajută la polenizare. Mai mult, florile sunt comestibile în stare crudă, ca și frunzele de leurdă.

Frunzele au circa 20 de centimetri lungime și 5 centimetri lățime și pot fi consumate în stare crudă, când acestea sunt tinere (martie- aprilie) deoarece emană un miros puternic de usturoi.

Bulbii sunt comestibili, însă sunt necesari și pentru înmulțirea plantei de leurdă de la un an la altul. Dintr-un bulb cresc noi frunzulițe în anul următor, în februarie- martie.

Din flori se formează fructe mici, sub formă de capsule care conțin semințe negre. 

2. Leurda - beneficii pentru sănătate

Încă din perioada primului război mondial se utiliza tinctura de leurdă cu preparare simplă și rapidă pentru dezinfectarea unor răni și chiar tratarea unor cicatrici. 

ADVERTISING

Deoarece se utilizează din vremuri străvechi, acest leac vindecător are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Leurda se folosește atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern. Mai mult, conținutul său în compuși pe bază de sulf și nu numai ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar și este folosită chiar în medicina alternativă. 

Leurda proprietăți eficiente pentru sănătate

Ceea ce este cu adevărat important nu este aportul său caloric, ci conținutul în vitamina C (circa 50 mg la 100 g frunze proaspete sau 15 mg în 100 g bulbi), beta-caroten care este un puternic antioxidant (circa 5 mg la 100 g frunze proaspete) și proteine (circa 2 mg în 100 g bulbi). 

Frunzele leurdei cu un puternic efect antioxidant și miros specific de usturoi se pot culege în lunile martie- aprilie și bulbii se pot recolta în iulie- august pentru a avea randament maxim.

Este important să știi cum arată leurda, pentru a nu face confuzie cu mărgăritarul cu care seamănă foarte mult la frunze. Mărgăritarul, deși are niște flori cu miros suav și frumos, este foarte toxic și nu se utilizează în alimentație.

Frunzele leurdei sunt mai puțin lucioase decât ale mărgăritarului (lăcrămioarelor). În plus, acestea emană un miros puternic de usturoi, motiv pentru care se mai numește usturoi sălbatic.

Ce conține leurda?

Mirosul specific al frunzelor de leurdă se datorează prezenței unor compuși chimici pe bază de sulf care generează formarea compușilor fenolici și flavonoidelor importante pentru sănătate. Mai mult decât atât, cantitatea crescută de adenozină (de circa 20 de ori mai mare decât se găsește în usturoi) ajută foarte mult în scăderea presiunii arteriale. Din aceste motive specialiștii recomandă consumul leurdei pentru menținerea sănătății sistemului cardio-vascular. Deoarece unele persoane cu niveluri normale de colesterol dezvoltă boli de inimă foarte devreme, iar acum s-a aflat de ce, putem vorbi despre ajutorul oferit de leurdă. 

ADVERTISING

Conținutul leurdei de vitamine (C și A) și minerale o ridică la rang de usturoiul ursului deoarece îl revigorează și pe acest animal care se trezește din hibernare. 

Care sunt efectele leurdei?

  • Scade presiunea arterială;
  • Diminuează valoarea colesterolului;
  • Previne formarea cheagurilor de sânge;
  • Ajută la hematopoieză.

Specialiștii au descoperit rolul său de inhibitor al radicalilor liberi care sunt responsabili de apariția inflamațiilor și care pot afecta sistemul imunitar.

Se cunosc foarte multe preparate cu leurdă care pot să ajute la funcționarea optimă a sistemului digestiv.

Efectele leurdei  antibacteriene și antifungice îi oferă posibilitatea de a vindeca răni sau alte afecțiuni ale pielii, deci ajută în dermatologie.

Poți să folosești leurda în dieta zilnică, mai ales primăvara sau din martie până în august. După perioada anotimpului rece, când organismul suferă din cauza consumului insuficient de nutrienți, apare leurda care te salvează de astenia de primăvară. 

Unde crește leurda? Iată locurile ideale de cules această plantă miraculoasă!

  • În luminișurile din pădure sau în zonele puțin umbrite;
  • În lăstărișuri și la marginea acestora;
  • În grădini, în zonele umbrite;
  • Pe dealuri sau în locuri umede.

Pentru ce este bună leurda?

  • Previne problemele cardiovasculare;
  • Ajută la scăderea colesterolului;
  • Previne accidentele vasculare cerebrale;
  • Previne trombozarea venelor;
  • Are o contribuție importantă în schimbul de fluide de la nivel celular.

Despre leurdă se știe că este foarte sănătoasă atât pentru uz intern, în prepararea unor salate sau sosuri, cât și pentru uz extern, pentru dezinfecția sau cicatrizarea unor răni.

Atât culoarea verde, cât și mirosul puternic de usturoi te îndeamnă să guști preparatele din leurdă proaspătă. Prepararea termică ar diminua foarte mult proprietățile și implicit beneficiile acestei plante crescute sporadic și găsită destul de ușor.

Prin urmare, beneficiile consumului de leurdă sunt nenumărate și de aceea merită să încerci să o incluzi în dieta zilnică. Vei observa o îmbunătățire a tonusului și o creștere a energiei din primele zile de consum.

Există pe piață o serie de remedii naturiste sub formă de capsule și tincturi, atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. 

3. Leurda - contraindicații pentru consumul în exces

Ca și orice aliment sau supliment alimentar, consumul în exces de leurdă poate provoca o serie de neplăceri. Este nevoie de prudență mai ales în perioada de sarcină sau alăptare. Chiar dacă efectele sunt bune, mirosul și gustul laptelui matern se pot modifica, motiv pentru care ar fi refuzat de bebeluși. De aceea se așteaptă perioada anului următor când se poate consuma fără probleme leurda proaspătă.

Dacă unele persoane sunt alergice sau sensibile la consumul de usturoi pot avea probleme și în cazul consumului de leurdă. Astfel, pot apărea arsuri gastrice, dureri de stomac, balonare, flatulență.

Este foarte important să alegi locuri curate de unde să culegi leurda sau locuri sigure de unde să o procuri. Mai mult decât atât, este esențial să identifici corect planta, să nu o confunzi cu mărgăritarul care este foarte asemănător cu leurda. Ce se întâmplă dacă o confunzi cu mărgăritarul? Este destul de grav, deoarece frunzele de mărgăritar sunt foarte toxice și pot provoca probleme ireversibile. De aceea se va identifica în mod corect leurda, după culoarea verde intens, frunza lucioasă pe exterior și mată pe interior, mirosul specific de usturoi. 

Folosită în special în medicina alternativă, leurda încă se mai studiază și de aceea este nevoie să ai toate datele necesare înainte de a începe consumul acestei plante delicioase și sănătoase. 

Persoanele care au anumite tratamente precum cele cu anticoagulante vor consuma cu moderație și la recomandarea medicului aceste plante care subțiază sângele. Pentru a nu face mai mult rău decât bine se recomandă prudență în cazul anumitor tratamente.

Persoanele alergice la leurdă pot dezvolta anumite alergii care se manifestă prin balonare, prurit, disconfort gastric. Totuși, există un remediu pentru a preveni balonarea: păstrarea în lapte a leurdei până la consumul acesteia sau utilizarea la preparate culinare.

Copiii pot consuma leurdă în cantități moderate pentru a observa cu atenție reacția organismului. De asemenea, mamele care alăptează și femeile însărcinate vor avea grijă să consume cantități mici din această plantă pentru a preveni riscurile sau neplăcerile.

În orice caz, la apariția unor semne de alergie sau disconfort gastric se recomandă întreruperea consumului de leurdă până la restabilirea stării de sănătate, după care se verifică adevărata cauză a problemelor. Dacă au fost eliminate cauzele de confuzie a plantei, locuri de recoltare nepotrivite, perioada necorespunzătoare de cules se poate deduce că leurda este responsabilă de apariția unor probleme. Dacă „tai răul din rădăcină” și întrerupi sau diminuezi consumul leurdei urmărește cum evoluează starea de sănătate și cere ajutorul unui specialist.

Top 10 utilizări ale leurdei:

  1. În stare crudă: salate; 
  2. Înlocuitor al verdeții la mâncare;
  3. Pentru ornarea unor preparate;
  4. Drept condiment pentru anumite preparate culinare;
  5. Infuzie de leurdă se realizează simplu și rapid și se consumă zilnic,timp de 2-3 luni;
  6. Ulei de leurdă se utilizează în afecțiuni dermatologice, drept dezinfectant;
  7. Sucul de leurdă (din bulbi sau frunze) combate procesele inflamatorii care pot genera reumatismul;
  8. Tinctura de leurdă este foarte bună pentru îmbunătățirea memoriei (intern) și pentru combaterea unor afecțiuni dermatologice;
  9. Cataplasme cu leurdă sau frunze proaspete, aplicate direct pe pielea afectată de infecții bacteriene sau răni;
  10. Pentru sare condimentată și frumos colorată cu frunze tocate mărunt, bulbi mărunțiți și inflorescențe.

Acest „vestitor alimentar al primăverii”, leurda apare imediat după ghiocei și se spune că este căutată în primul rând de către urșii care termină perioada de hibernare și au nevoie de revigorare. Astfel, oamenii dornici să mănânce ceva proaspăt sau să prepare remedii naturiste pot intra în pădure să culeagă frunze de leurdă și mai târziu bulbi. 

Dacă vrei să lași plantele să se înmulțească și să culegi frunze anul viitor se recomandă să lași bulbii în pământ pentru a se dezvolta noi frunzulițe.

Cura cu frunze de leurdă începută primăvara devreme poate continua și vara cu tinctură sau alte preparate delicioase și sănătoase. Se caută permanent soluții inovative pentru a scoate pe piață produse care să funcționeze la randament maxim. 

În concluzie, profită de darurile primite de la natură, identifică planta, încearcă leurda în perioada optimă de recoltare și alege modul potrivit de consum.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇