Un nou mod, mult mai simplu, de vindecare a leziunilor oculare

Un nou mod, mult mai simplu, de vindecare a leziunilor oculare

O echipă de oameni de știință de la universitatea canadiană Waterloo a dezvoltat un nou material pentru lentile de contact, care acționează ca un bandaj pentru rănile corneei, eliberând în același timp medicamente în mod controlat, pentru a ajuta ochiul să se vindece mai repede.

În mod obișnuit, pacienții care suferă leziuni ale corneei petrec între șapte și zece zile purtând o lentilă de contact cu bandaj transparent, permeabil la oxigen, adesea instilată cu picături pentru ochi care conțin antibiotice.

ADVERTISING

Cu toate acestea, metoda de aplicare a antibioticelor face dificilă asigurarea unei cantități suficiente de medicamente care să rămână pe ochi pentru un tratament susținut.

Tocmai asta promit noile lentile, printre altele. „Este un sistem cu eliberare țintită a medicamentului care răspunde organismului”, a declarat într-un comunicat al universității dr. Lyndon Jones, profesor la Școala de Optometrie și Științele Vederii din Waterloo și director al Centrului pentru Cercetare și Educație Oculară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a avut ideea confecționării unei lentile de contact cu bandaj pe bază de colagen, care să elibereze medicamente și să trateze simultan ochiul.

Colagenul este o proteină care se găsește în mod natural în ochi și care este, de asemenea, implicată în procesul de vindecare a rănilor. Cu toate acestea, materialul este prea moale și prea slab pentru a fi utilizat în lentile de contact.

Echipa canadiană a găsit o modalitate de a transforma metacrilatul de gelatină, un derivat al colagenului, într-un biomaterial de 10 ori mai rezistent, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Pharmaceutics.

ADVERTISING

În cadrul unui studiu pe culturi de celule umane, cercetătorii au obținut o vindecare completă a rănilor în cinci zile, folosind noul material.

Un alt beneficiu al materialului este acela că el se activează doar la temperatura ochilor.

Următorul pas este perfecționarea materialului, inclusiv pentru a încorpora diferite medicamente.

Cercetătorii consideră că materialul are un potențial imens, nu doar pentru ochi, ci și pentru alte zone ale corpului, în special pentru ulcerele mari ale pielii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇