Legătura dintre ora de culcare și sănătatea intestinelor

Legătura dintre ora de culcare și sănătatea intestinelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință chinezi au găsit diferențe semnificative între sănătatea intestinelor copiilor care merg la culcare devreme și a celor care stau treji până târziu.

După ce au analizat genomul din mostre de fecale de la 88 de copii sănătoși, cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani, cercetătorii de la Departamentul de Reabilitare Pediatrică din China au concluzionat că subiecții care se culcau devreme aveau o diversitate microbiană mai mare în flora intestinală.

Bacteriile benefice, precum Akkermansia muciniphila, erau mai abundente în cazul celor care mergeau la culcare mai devreme. Aceste bacterii sunt asociate cu sănătatea intestinelor și au fost legate de funcții cognitive sănătoase, scrie Medical Xpress.

ADVERTISING

Studiile anterioare au demonstrat că un somn adecvat îmbunătățește performanța academică, creșterea fizică și este asociat cu un indice de masă corporală (IMC) mai sănătos. Studiul actual a investigat relația dintre tiparele de somn ale copiilor și microbiota intestinală a acestora, rezultatele fiind publicate de jurnalul Scientific Reports.

Copiii au fost împărțiți în două grupuri, în funcție de ora de culcare: cei care dormeau înainte de ora 21:30 și cei care adormeau după această oră. Pe parcursul a două săptămâni, jurnalele de somn au înregistrat factori precum ora la care adormeau, trezirile nocturne, eficiența somnului și calitatea acestuia.

ADVERTISING

Analiza genomică a arătat că cei care se culcau devreme aveau o abundență mai mare de anumite bacterii intestinale benefice, cum ar fi Akkermansia muciniphila. Alte bacterii crescute la acești copii au fost Holdemania filiformis, Firmicutes bacterium CAG-95, Streptococcus sp. A12, Weissella confusa, Clostridium sp. CAG-253, Alistipes finegoldii și Eubacterium siraeum. De asemenea, nivelurile de ciuperci CAG-83 erau mai ridicate în acest grup.

În celălalt grup, s-a observat o abundență de bacterii care pun în pericol sănătatea intestinelor.

ADVERTISING

Analiza metabolică a arătat o activitate crescută în metabolismul aminoacizilor și reglarea neurotransmițătorilor la cei care se culcau devreme. Acestea sunt cruciale pentru funcția și dezvoltarea creierului, sugerând o posibilă legătură între sănătatea intestinelor și cogniție.

„Aceste diferențe în diversitatea speciilor și în căile metabolice sugerează că tiparele de somn influențează semnificativ microbiota intestinală”, se mai menționează în raportul oamenilor de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇