Landul german Bavaria va oferi teste COVID-19 gratuite pentru toată populaţia. Decizia nu e aprobată de guvernul federal

Landul german Bavaria va oferi teste COVID-19 gratuite pentru toată populaţia. Decizia nu e aprobată de guvernul federal

Toţi rezidenţii landului german Bavaria se vor putea testa gratuit pentru noul coronavirus după ce acest land a aprobat marţi planurile pentru testarea universală a populaţiei, a anunţat premierul bavarez Markus Söder.

Decizia a declanşat în restul Germaniei o dezbatere despre oportunitatea lansării acestei practici la nivel naţional sau menţinerea actualei politici de testare ţintită pentru a preveni un nou val de COVID-19, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări vest-europene, Germania a reuşit oarecum să țină epidemia sub control şi a înregistrat un număr mai redus de decese. Asta în pofida instituirii unor restricţii mai puţin severe care au permis continuarea vieţii sociale şi economice, practicând în schimb o politică de testare extinsă prin care a efectuat de la începutul epidemiei peste 5,4 milioane de teste.

Însă focarul major de coronavirus descoperit recent la un abator din landul Renania de Nord-Westfalia, care a impus izolarea a circa 600.000 de persoane, a arătat că Germania rămâne totuşi vulnerabilă, în pofida relativului ei succes în combaterea epidemiei.

Vezi și Aproape o mie de români de la abatorul din Germania au coronavirus

Conform politicii actuale, printre principalele categorii care pot fi testate gratuit pentru COVID-19 se numără persoanele care prezintă simptome și contacţii celor confirmaţi pozitiv. De asemenea, se efectuează testări frecvente în rândul grupelor de risc, precum personalul sanitar sau vârstnicii din căminele de bătrâni.

Dar în Bavaria de acum înainte se va aplica o politică de testare ''mai rapidă, gratuită şi pentru toată lumea'', a anunţat Markus Söder la o conferinţă de presă.

Planul a stârnit critici

Însă acest plan a stârnit şi critici conform cărora există riscul saturării centrelor de testare sau cel al restrângerii accesului la testare pentru grupele de risc.

''Testaţi, testaţi, testaţi! Dar în mod ţintit'', a reacţionat ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn. ''Efectuarea multor teste sună bine, dar fără o abordare sistematică nu este eficientă'', a explicat el, dezaprobând decizia executivului bavarez.

Totuşi, oraşul-stat Berlin a transmis că va avea în vedere exemplul Bavariei, primarul socialist Michael Müller precizând însă că nu va fi vorba despre ''teste masive''.

În schimb, landurile Renania de Nord-Westfalia (cel mai populat din Germania) şi Baden-Württemberg au anunţat că preferă să-şi menţină actuala abordare de a testa selectiv.

''În opinia mea este foarte important să facem testare obligatorie acolo unde arde focul'', a explicat premierul Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇