Începe vaccinarea celor de pe listele de așteptare. Răspunsuri avizate la cele mai bune întrebări

Începe vaccinarea celor de pe listele de așteptare. Răspunsuri avizate la cele mai bune întrebări

Vaccinarea celor de pe listele de așteptare a început deja, persoanele sunt notificate prin SMS, iar în cazul în care nu confirmă acestea se întorc pe lista de așteptare, dar la final, au explicat luni reprezentanții CNCAV în Q&A-ul săptămânal cu publicul.

Oamenii au vrut să afle când vor fi vaccinați, ce șanse au să prindă un vaccin Pfizer, dacă nu vor AstraZeneca, dacă pot dona sânge după vaccinare, cum pot obține ”certificatul verde” dacă au fost deja infectați și după cât timp se pot considera imunizați.

⁉️START Q&A – ediție specială! ✍️ Am început sesiunea de întrebări și răspunsuri în direct. Din acest moment și până…

Posted by RO Vaccinare on Monday, March 22, 2021

Când începe vaccinarea celor de pe listele de așteptare?

În funcție de categoria în care se află și de disponibilitatea vaccinurilor, o parte din persoanele aflate pe listele de așteptare sunt programate la vaccinare în această săptămână.

Cum se notifică persoanele?

Persoanele din listele de așteptare primesc notificare atât prin SMS, cât și prin e-mail. Acestea au la dispoziție 24 de ore să se programeze în centrul de vaccinare pe a cărui listă de așteptare sunt.

Dacă nu se programează în acest termen, vor mai primi alte două notificări cu același termen apoi vor trece la finalul listei de așteptare.

ADVERTISING

Când începe notificarea pentru programare a persoanelor înscrise pe listele de așteptare ale centrelor ce țin de MApN?

Unele persoane de pe aceste liste au primit notificări, în funcție de categoria populațională din care fac parte.

Sunt respectate principiile stabilite în strategie: 75% populația de risc, 25% persoane din domenii esențiale și persoane din categoria a III-a, dacă rămân locuri disponibile.

E adevărat că se va modifica platforma, astfel încât oamenii din listele de așteptare să primească un estimat pentru data la care vor fi vaccinați și tipul vaccinului care va fi administrat?

Da, se lucrează la optimizarea platformei informatice.

Cât durează umflarea ganglionilor limfatici ca reacție adversă după administrarea vaccinului Pfizer? În ce moment trebuie apelat la un control medical?

De obicei adenopatia (umflarea ganglionilor) postvaccinală este de scurtă durată (câteva zile). Dacă aveți orice fel de nelămuriri sau sunteți îngrijorați, vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră de familie.

Pentru cei cu alergii la medicamente există echipaje de prim ajutor în caz de șoc anafilactic în orice centru?

În orice centru de vaccinare există echipaje de prim ajutor în caz de șoc anafilactic.

ADVERTISING

Astăzi am reușit să ajung la medicul meu de familie cu istoricul medical, ca să apar în lista bolnavilor cronici. În cât timp vor apărea datele modificate în platforma de vaccinare?

În funcție de cât de repede o să vă înscrie medicul de familie în baza de date a bolnavilor cronici. Platforma interoghează baza de date a CNAS în timp real.

Dacă m-am vaccinat cu prima doză pot dona sânge? Sau la cât timp după vaccinare pot dona sânge ?

Vaccinarea, în general, nu reprezintă o contraindicație sau nu are implicații speciale pentru donarea de sânge. Recomandăm totuși să așteptați câteva zile pentru a evita donarea, în condițiile unor eventuale efecte adverse care presupun organism posibil mai slăbit.

De asemenea, recomandăm sa luați legătura cu centrul la care doriți să donați să vă sfătuiască specific.

Care sunt perioadele care asigură imunizarea pentru cele 4 vaccinuri?

În studiile clinice depuse pentru autorizare, eficacitatea vaccinului Moderna a fost evaluată începând cu 14 zile de la rapel, pentru Pfizer la 7 zile, pentru AstraZeneca la 15 zile de la rapel, iar pentru J&J la 28 de zile de la prima doză (J&J este autorizat pentru administrare într-o singură doză).

ADVERTISING

Cu toate acestea, un grad semnificativ de protectie este observat și în intervalul dintre prima și a doua doză.

Pentru AstraZeneca EMA notează ca protecția împotriva COVID-19 începe la 21 de zile de la prima administrare și se menține pentru minimum 12 săptămâni, pâna la administrarea dozei de rapel.

Dacă m-am vaccinat, ce riscuri sunt la întâlnirile cu persoane care refuză vaccinarea?

Vaccinarea reduce semnificativ riscul de a dezvolta COVID-19, dacă sunteți expus la persoane SARS-CoV-2 pozitive, dar nu se poate recomanda în acest moment eliminarea măsurilor de intervenție non-farmaceutice pentru persoanele vaccinate.

Atâta timp cât virusul rămâne foarte răspândit în comunitate, vaccinarea alături de distanțarea fizică, evitarea spațiilor aglomerate, masca de protecție și igiena mâinilor adaugă fiecare straturi suplimentare de protecție împotriva infecției.

Cum procedez dacă am fost pozitiv, am probabil anticorpi și vreau să beneficiez de "pașaportul verde"? Cine îmi face testul de anticorpi? Îl fac singur sau îl face DSP?

Recomandăm sa luați legătura cu DSP-ul în această privință.

Dacă am fost infectat dar asimptomatic și am, probabil, anticorpi cum și unde îmi fac test?

Puteti să solicitați să vă faceți, contra cost, test de anticorpi la orice centru de testare. Menționăm că nu este cunoscut un nivel prag de anticorpi pentru care să fie certificată protecția, de asemenea testele nu sunt standardizate între laboratoare, deci rezultatele pot varia.

Pentru a afla dacă ați trecut prin boală asimptomatic, puteți solicita să vă fie dozat nivelul de anticorpi IgG anti-NC.

La cât timp după efectuarea rapelului se poate considera o persoană imunizată?

În cazul vaccinului dezvoltat de compania Pfizer se consideră că se atinge protecția optimă la 7 zile după administrarea rapelului, iar în cazul celui de la Moderna dupa 10 zile.

În cazul vaccinului dezvoltat de compania AstraZeneca, la 3 saptămâni după prima doză eficacitatea vaccinului este similara cu cea de după rapel, însă se recomandă și administrarea rapelului, pentru a se asigura protecția de lungă durată.

De 3 saptămâni încerc să găsesc un loc liber pentru vaccinarea cu serul Pfizer, deoarece am tromboză venoasă profundă și medicul de familie a eliberat o adeverință prin care solicită imperativ evitarea serului AstraZeneca. Ce șanse am să sa fiu vaccinat cu Pfizer?

Vaccinul AstraZeneca nu este contraindicat persoanelor cu tromboză venoasă profundă.

În plus, nu s-a demonstrat că ar exista vreo corelație între vaccinarea cu serul AstraZeneca și trombozele constatate în rare cazuri postvaccinal.

Numărul de tromboze constatate postvaccinal nu este mai mare decât numărul constatat în general în populație. La acest moment nu există posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de vaccin. Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcție de caracteristicile acestora.

Un factor decisiv este și va rămâne în continuare disponibilitatea dozelor.

Eficiența în evitarea bolii severe și a spitalizarii este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele trei vaccinuri utilizate în prezent.

Citește și:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇