Încă un pas până la pastila care va înlocui exercițiile fizice, pentru leneși și nu numai

Încă un pas până la pastila care va înlocui exercițiile fizice, pentru leneși și nu numai

Oamenii de știință spun că suntem cu un pas mai aproape de pastila care, odată administrată, va avea în corp efecte similare cu un antrenament la sală. O pastilă special concepută nu doar pentru leneși, ci și pentru persoanele care, din diferite motive, nu pot face sport.

Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, din St. Louis, sunt cei care au reușit crearea unei pastile care ar putea oferi aceleași beneficii pentru sănătate ca exercițiile fizice, scrie Newsweek.

Ideea de a înlocui beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătatea fizică și mintală cu o pastilă poate părea exagerată, dar pentru multe persoane care nu pot face activitate fizică regulată, din cauza îmbătrânirii, a unei boli sau a unui handicap, acest lucru ar fi un progres care le-ar putea schimba viața.

ADVERTISING

Astfel, noul medicament țintește un grup de proteine din organism, cunoscute sub numele de receptori de estrogen (ERR), care sunt responsabile pentru activarea unora dintre cele mai importante căi metabolice din țesuturile care consumă energie, cum ar fi mușchii, inima și creierul.

Acești receptori sunt mai activi atunci când oamenii fac exerciții fizice, dar s-au dovedit a fi dificil de activat cu ajutorul medicamentelor.

„Nu putem înlocui exercițiile fizice. Acestea sunt importante la toate nivelurile”, afirmă într-un comunicat autorul principal al studiului, Bahaa Elgendy, profesor de anesteziologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Washington.

ADVERTISING

Autorii studiului recomandă celor care pot face exerciții fizice să continue să facă sport, dar își doresc ca descoperirile lor să aducă ajutor acelor persoane care au nevoie de un înlocuitor, pentru că nu pot face exerciții fizice din motive de sănătate.

Exercițiile fizice pot stimula metabolismul muscular, creșterea și performanța. Cercetătorii urmăresc să reproducă aceste efecte pe cale farmacologică, pentru a ajuta la contracararea deteriorării și slăbiciunii musculare care apar în cazul diferitelor afecțiuni, inclusiv cancerul și tulburările genetice.

Un astfel de medicament ar putea, de asemenea, să atenueze pierderea musculară asociată cu anumite medicamente pentru pierderea în greutate.

ADVERTISING

Secretul din spatele pastilei constă în activarea receptorilor legați de estrogen, respectiv a complexului estrogen-receptori de estrogen (ERR), proteine care au un rol esențial în răspunsul organismului la activitatea fizică.

După un deceniu de cercetare, echipa a dezvoltat SLU-PP-332, un compus capabil să activeze toate cele trei forme de ERR ((ERRα, ERRβ și ERRγ), inclusiv provocatorul ERRα, care este crucial în mai multe procese fiziologice, inclusiv pentru adaptarea mușchilor la stres.

Compusul acționează ca un întrerupător care activează anumite procese benefice din organism, la fel cum se întâmplă atunci când facem exerciții fizice.

În experimentele pe șoareci, SLU-PP-332, numele provizoriu al pastilei, a prezentat rezultate promițătoare, îmbunătățind fibrele musculare rezistente la oboseală și stimulând rezistența.

Cercetătorii au proiectat noi molecule care interacționează mai eficient cu ERR, urmărind răspunsuri îmbunătățite și proprietăți mai bune, cum ar fi stabilitatea și potențialul scăzut de toxicitate.

Acești noi compuși au demonstrat o eficacitate și mai mare în testele preliminare, simulând mai puternic efectul exercițiilor fizice prin influențarea expresiei genice în celulele musculare cardiace de șobolan.

SLU-PP-332 și succesorii săi au arătat potențial în studiile pe animale pentru abordarea obezității, a insuficienței cardiace și a declinului renal legat de vârstă. În plus, cercetarea a arătat că se pot combate chiar leziunile cerebrale observate în boala Alzheimer și în alte afecțiuni neurodegenerative.

Această cercetare nu doar că ar putea aduce pastila mult-așteptată, dar ar putea deschide calea pentru tratarea unor afecțiuni grave, precum atrofia musculară, insuficiența cardiacă și bolile neurodegenerative, mai spun autorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇