Google și Pentagonul construiesc un microscop AI care detectează cancerul

Google și Pentagonul construiesc un microscop AI care detectează cancerul

Departamentul Apărării al Statelor Unite și Google colaborează pentru a construi un microscop care folosește inteligența artificială și îi poate ajuta pe medici să identifice cancerul.

Acesta se numește Augmented Reality Microscope (ARM) și va costa între 90.000 și 100.000 de dolari, scrie CNBC.

Experții cred că ARM îi va ajuta în special pe medicii din laboratoarele mici, care se luptă cu deficitul de forță de muncă, în timp numărul de cazuri este în creștere.

Medicul Nadeem Zafar efectuează teste clinice de laborator pentru a diagnostica afecțiuni precum cancerul. La sfârșitul anului trecut, colegul lui Zafar s-a consultat cu el despre un caz de cancer de prostată. Era clar că pacientul avea cancer, dar cei doi medici nu erau de acord cu privire la cât de grav este acesta. Zafar credea că era mai agresiv decât a diagnosticat colegul său.

ADVERTISING

Zafar a apelat la microscopul său din laborator – un instrument pe care se bazează medicii pentru a pune diagnosticul. Dar dispozitivul acesta nu este un microscop obișnuit. Este un microscop care folosește inteligența artificială, construit de Google și Departamentul de Apărare al SUA.

În urma testelor realizate cu acest microscop, s-a dovedit că Zafar avea dreptate. În câteva secunde, aparatul a indicat partea exactă a tumorii pe care medicul o credea mai agresivă.

„Aceasta este frumusețea acestei tehnologii, este un fel de arbitru”, a declarat doctorul pentru CNBC.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Google și Departamentul Apărării al SUA lucrează la acest microscop de ani de zile. Tehnologia este încă la început și nu este folosită în mod activ pentru a ajuta la diagnosticarea pacienților, dar cercetările inițiale sunt promițătoare.

Oficialii spun că s-ar putea dovedi a fi un instrument util pentru medicii fără acces ușor la o a doua opinie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇