Folosirea combinată a vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca generează o reacţie imunitară puternică - studiu

Folosirea combinată a vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca generează o reacţie imunitară puternică - studiu

Folosirea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19 ale Pfizer/BionTech şi AstraZeneca/Oxford generează o reacţie imunitară ”puternică” împotriva virusului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford.

Cercetătorii care au desfăşurat studiul Com-COV – care a analizat fezabilitatea utilizării unui vaccin diferit la prima și a doua doză – au descoperit că dozele alternative ale celor două vaccinuri au generat o imunitate puternică.

Cu toate acestea, studiul a constatat că răspunsurile imune diferă în funcţie de ordinea de imunizare. Astfel, vaccinul Oxford-AstraZeneca urmat de vaccinul Pfizer-BioNTech generează un răspuns imun mai bun faţă de varianta inversă, transmite CNBC.

ADVERTISING

Dozele au fost administrate la patru săptămâni distanţă, urmând ca în curând să fie disponibile date pentru un interval între doze de 12 săptămâni.

Rezultate studiului au fost publicate în revista Lancet.

Ambele variante produc anticorpi

”Ambele programe ”mixte ”(vaccin Pfizer-BioNTech urmat de Oxford-AstraZeneca şi Oxford-AstraZeneca urmat de Pfizer-BioNTech) au indus concentraţii mari de anticorpi împotriva proteinei IgG cu ţepi a SARS-CoV2, atunci când dozele au fost administrate la patru săptămâni distanţă”, au remarcat cercetătorii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Aceasta înseamnă că toate programele posibile de vaccinare care implică vaccinurile Oxford-AstraZeneca şi Pfizer-BioNTech ar putea fi utilizate împotriva Covid-19”, arată studiul.

Descoperirile ar putea adăuga o flexibilitate atât de necesară programelor de vaccinare din întreaga lume, potrivit Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea din Oxford şi investigator şef al studiului.

Studiul Com-COV a evaluat combinaţiile ”mix and match” (amestecă şi potriveşte) ale vaccinurilor Oxford şi Pfizer, pentru a vedea în ce măsură aceste vaccinuri pot fi utilizate în mod interschimbabil, permiţând  o posibilă flexibilitate în Marea Britanie şi lansarea globală a vaccinurilor.

ADVERTISING

Mai mulți anticorpi decât la vaccinarea doar cu AZ

”Rezultatele arată că, atunci când sunt administrate la un interval de patru săptămâni, ambele programe mixte induc un răspuns imun care este peste pragul stabilit de programul standard al vaccinului Oxford / AstraZeneca. Cercetătorii au observat că ambele programe mixte au indus anticorpi mai mari decât programul ”standard” cu două doze Oxford-AstraZeneca”.

În prezent, se recomandă administrarea celor două doze necesare pentru vaccinul AstraZeneca la 8-12 săptămâni. Studiile clinice anterioare au constatat că diferenţa mai mare dintre doze a crescut eficacitatea vaccinului AstraZeneca-Oxford, la 82,4%, împotriva infecţiei simptomatice Covid-19.

Cel mai mare răspuns cu anticorpi în noul studiu a fost observat după programul cu două doze Pfizer-BioNTech. Cel mai mare răspuns cu celule T a fost cu o singură doză de vaccin AstraZeneca, urmată de o doză de vaccin Pfizer, au menţionat cercetătorii. Nu au dat însă și alte detalii suplimentare.

Vezi și Protecția antiCovid dată de vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea dura câțiva ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇