Femeile dezvoltă mai mulţi anticorpi după vaccinare decât bărbații - studiu

Femeile dezvoltă mai mulţi anticorpi după vaccinare decât bărbații - studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Femeile dezvoltă un titru mai mare de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 decât bărbaţii după vaccinare, mai ales cele care au trecut deja prin boală.

Sunt concluziile unui studiu realizat recent de către Reţeaua de sănătate Regina Maria.

Datele studiului mai relevă că prezenţa unor simptome locale sau sistemice postvaccinare nu influenţează răspunsul imun postvaccinal.

”După debutul primei etape de vaccinare, Regina Maria a înrolat în acest studiu un lot de 313 persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) femei. Măsurarea titrului de anticorpi s-a realizat la o săptămână după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 3 şi respectiv 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.

Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică, bazate pe tehnica electrochemiluminiscenţei, cu evidenţierea şi titrarea anticorpilor lg anti-Spike”, a transmis, miercuri, compania.

Sursa citată a precizat că rezultatele preliminare ale studiului arată că răspunsul imun apărut după vaccinare este mai amplu la persoanele care au trecut deja prin boala COVID-19 decât al participanţilor la studiu care au declarat că nu au trecut prin această infecţie.

ADVERTISING

Astfel:

•             90% dintre persoanele care au declarat că nu au trecut anterior prin boală au nivelul anticorpilor mai mic decât pragul de 7.000 U/ml.

•             80% dintre persoanele care ştiu că au trecut prin infecţie au înregistrat o valoare mai mare de 7.000 U/ml.

”Titrul de anticorpi poate să fie un indiciu al unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2 pentru pacienţii asimptomatici. Astfel, un titru de peste 7.000 U/ml poate indica o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2”, a precizat Regina Maria.

”Stabilirea unor praguri şi intervale certe de referinţă pentru validarea gradului de protecţie pe care îl capătă fiecare persoană după vaccinare este printre cele mai importante obiective ale  comunităţii medicale internaţionale.

În urma analizei statistice, datele preliminare rezultate în cadrul acestui studiu efectuat pe un lot de peste 300 de persoane vaccinate anti-COVID19 din România constituie nişte premise promiţătoare” a explicat Victoria Aramă, consultantul ştiinţific al studiului efectuat în cadrul Regina Maria.

ADVERTISING

Persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 prezintă un titru mediu al anticorpilor dobândiţi post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

”Eficacitatea sporită a vaccinării în cadrul populaţiei cu vârsta peste 50 ani care a trecut anterior prin infecţia cu SARS-CoV-2 reprezintă un argument important, care poate ajuta populaţia să ia mai uşor decizia de vaccinare şi în acelaşi timp poate conduce la sporirea încrederii în beneficiile şi siguranţa vaccinurilor, mai ales în rândul celor sceptici”, au explicat realizatorii studiului.

Cât de important este sexul pacientului

De asemenea, datele preliminare obţinute în acest studiu au identificat o corelaţie între evoluţia titrului de anticorpi postvaccinal şi sexul pacientului.

”Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor vaccinate de sex feminin, fiind cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut anterior prin boală, comparativ cu bărbaţii care au fost anterior infectaţi.

În sublotul persoanelor care nu au trecut anterior prin boală, la sexul feminin s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor postvaccinali cu 12% mai mare  faţă de cel observat la bărbaţi”, se mai arată în document.

ADVERTISING

”În literartura ştiinţifică recentă au apărut studii care sugerează că la femei hormonii estrogeni ar juca un rol important în obţinerea unui titru de anticorpi mai înalt decât la bărbaţi după vaccinarea anti-COVID-19.

Aceste observaţii trebuie analizate în studii viitoare şi apoi validate de către comunitatea ştiinţifică internaţională. Rezultatele preliminare ale studiului nostru concordă cu rezultatele internaţionale, sugerând că femeile tind să fie mai bine protejate după vaccinare, indiferent dacă au avut sau nu anterior infecţia cu SARS-CoV-2”, completează prof. univ. dr. Victoria Aramă.

Studiul arată, de asemenea, că în cazul persoanelor care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, titrul anticorpilor lgG anti-spike înregistrează valori mai ridicate odată cu creşterea intervalului dintre momentul vindecării şi momentul vaccinării.

Pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o lună după vindecare pare să crească răspunsul imun postvaccinal, obiectivat prin titrul ridicat al anticorpilor de tip IgG.

Cât timp pot amâna vaccinarea cei care au avut COVID-19

Conform recomandărilor actuale ale CDC, persoanele care au trecut prin infecţie pot amâna vaccinarea până la 90 de zile după vindecare, interval de timp în care se apreciază că riscul de reinfectare este mic. Desigur, această recomandare variază în funcţie de riscul de expunere şi de factorii individuali de risc ai fiecărei persoane pentru forme severe de COVID-19, precum şi de contextul epidemiologic.

”Din rezultatele preliminare ale studiului putem observa faptul că toţi pacienţii care au primit vaccinul la peste 90 de zile de la vindecare au înregistrat un titru de anticorpi de peste 10.000 U/ml. În cazul celor vaccinaţi înainte de cele 90 de zile s-au înregistrat valori mai scăzute ale titrului de anticorpi.

Această tendinţă poate fi explicată şi prin optimizarea memoriei imunologice odată cu trecerea timpului. Un studiu publicat în prestigiosul jurnal Science a arătat că, după infecţia cu SARS-CoV-2, numărul limfocitelor B specifice a crescut progresiv în timp.

La şase luni de la debutul simptomelor, participanţii la studiu aveau un număr semnificativ mai mare de limfocite B cu memorie faţă de numărul acestora la o lună după debut. Deşi numărul limfocitelor B cu memorie părea să atinga un platou după câteva luni de la debut, nivelul lor nu a scăzut în perioada studiată”, a mai transmis Reţeaua de sănătate.

Reacțiile adverse

În plus, studiul a analizat şi existenţa reacţiilor adverse.

Rezulatele preliminare ale studiului arată că persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 prezintă mai frecvent reacţii locale sau sistemice după prima doză, în timp ce persoanele care nu au trecut prin boală dezvoltă reacţii locale sau sistemice mai degrabă după doza de rapel.

În rândul persoanelor care au dezvoltat cel puţin o reacţie adversă postvaccinală, titrul de anticorpi dezvoltat a fost similar cu cel observat la persoanele fără reacţii adverse.

Lipsa reacţiilor adverse nu înseamnă că vaccinul nu a fost eficient sau că nu va oferi protecţie împotriva COVID19, fapt dovedit de existenţa unui titru de anticorpi similar la cei cu reacţii advese postvaccinale şi cei fără reacţii adverse”, a clarificat dna. prof. univ. dr. Victoria Aramă.

Studiul Regina Maria va continua conform metodologiei stabilite, iar compania anunţă că, pe măsură ce acoperirea vaccinală se va extinde, monitorizare atentă a dinamicii răspunsului imun postvaccinal pe loturi din ce în ce mai largi de persoane vaccinate va permite medicilor şi autorităţilor să înteleagă mai bine epidemiologia acestei infecţii şi să implementeze strategii cât mai eficiente de profilaxie şi control, care să conducă la limitarea duratei pandemiei. 

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇