Epidemiologul Molnar Geza: Acest al doilea vârf va fi depăşit în maxim două săptămâni şi va începe fără nicio discuţie o scădere

Epidemiologul Molnar Geza: Acest al doilea vârf va fi depăşit în maxim două săptămâni şi va începe fără nicio discuţie o scădere

Epidemiologul Molnar Geza a afirmat, sâmbătă, că numărul mare de cazuri din ultima vreme nu este răspândit egal în toată ţara iar în acest moment România trece printr-o “revenire” a primului val de îmbolnăviri, care va trece în maxim două săptămâni.

El consideră că izolarea pentru cei bolnavi și testați pozitiv este ”absolut necesară”. De asemenea, izolarea este ”un act medical și trebuie lăsată în mâna medicilor”, în timp ce carantinarea este un act ”administrativ” , care trebuie gestionat la nivelul ministerului.

ADVERTISING

Epidemiologul nu consideră că starea de urgenţă se mai impune să fie folosită în acest moment.

„În momentul de faţă nu discutăm de o stare epidemică generală pe întreg teritoriu al ţării sau respectiv la întreaga populaţie a României. (...) Suntem la o redeşteptare a valului sau respectiv o revenire a valului, care, în momentul de faţă, circulă prin focare, pentru că jumătate din cazuistica înregistrată în ultimele două săptămâni arată o creştere de 34%, după datele OMS. În cele 14 zile anterioare zilei de data de 9 iulie, am înregistrat o creştere de 38% şi indicele de reproducere este 1,1%, care nu este favorabilă.

Fără nicio discuţie, ar fi ideal să fim sub 1, dar nu este nici atât de prăpăstios, încât să ne facem alte gânduri decât aceea de a respecta fiecare individual mijloacele posibile de protecţie, pentru că aici nu există niciun tratament specific. Sunt optimist. Anticiparea mea este că şi acest al doilea vârf va fi depăşit în maxim două săptămâni şi va începe fără nicio discuţie o scădere”, a declarat Molnar Geza la Digi24.

ADVERTISING

Acesta spune că cei 406 oameni infectaţi cu noul coronavirus care s-au externat ca urmare a lipsei măsurii legale de carantină ar mai putea genera încă peste 800 de cazuri în săptămâna următoare.

Epidemiologul este de părere că instituirea stării de urgenţă nu va scădea numărul de cazuri.

"Posibilitatea reintroducerii stării de urgenţă nu va rezolva mare lucru, în sensul evoluţiei cazuisticii şi înregistrării cazuisticii”, a subliniat epidemiologul.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, astfel că totalul a ajuns la 32.079. De asemenea, 24 de persoane - între care şi una cu vârsta între 30 şi 39 de ani, au decedat, bilanţul deceselor ridicându-se la 1.871. De asemenea, 406 pacienţi cu test pozitiv au fost externaţi la cerere. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 838.953 de teste şi au fost testate 493.858 de persoane.

ADVERTISING

Citește si:

Orban, după ce Senatul a amânat dezbaterea Legii privind carantina și izolarea: Acest joc politicianist afectează sănătatea oamenilor. Sunt la capătul răbdării!

Bilanţul pandemiei în lume - Peste 560.000 de decese. Europa a înregistrat 2.812.444 de cazuri


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇