„Dietele antiinflamatorii”, constând de regulă în liste stricte de alimente interzise – de la lactate și gluten până la zahăr – și prezentate drept soluții rapide pentru slăbit, reducerea balonării și îmbunătățirea sănătății, au devenit foarte populare în ultimii ani pe rețelele sociale.
Oamenii de știință atrag însă atenția că aceste diete promovate pe canale precum TikTok elimină nuanțele privind adevarata alimentație antiinflamatorie și riscă să devină inutil de restrictivă.
În timp ce inflamația are pentru mulți dintre noi conotații negative, ea este de fapt un proces sănătos și normal care ajută organismul să se vindece și să se apere împotriva infecțiilor, rănilor sau bolilor, notează The Conversation.
Inflamația și sistemul imunitar lucrează împreună: când organismul observă o infecție sau o rană, sistemul imunitar declanșează inflamația, aducând celule imune, nutrienți și oxigen în zona afectată. Acest lucru ajută la vindecare.
Inflamația poate fi pe termen scurt (acută) sau pe termen lung (cronică). Inflamația acută este utilă și face parte din vindecarea normală – de exemplu, o zgârietură la genunchi devine roșie, umflată și caldă în timp ce pielea se repară, sau o durere în gât se umflă în lupta împotriva unei infecții.
Inflamația cronică, în schimb, poate fi dăunătoare. Ea apare la un nivel scăzut, pe termen lung, adesea fără să fie observată, dar este legată de numeroase boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.
La baza inflamației cronice se află factori precum vârsta, fumatul, sedentarismul, obezitatea, schimbările hormonale, stresul și lipsa unui somn regulat.
Dieta joacă și ea un rol important. O dietă occidentală tipică – bogată în alimente ultraprocesate, precum produse de patiserie ambalate, băuturi carbogazoase, fast-food, mezeluri și dulciuri, și săracă în fructe și legume proaspete – este puternic asociată cu niveluri mai ridicate de inflamație.
Pot ajuta dietele antiinflamatorii?
Da. Ceea ce mâncăm poate influența inflamația din organism. Dietele bogate în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase – și sărace în alimente procesate și zaharuri adăugate – sunt asociate cu niveluri mai scăzute de inflamație.
Dieta de tip mediteranean este cel mai cercetat exemplu. Ea este plină de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe și ulei de măsline, cu cantități moderate de pește, pui, ouă și lactate, și cu un aport minim de carne roșie sau procesată și zaharuri adăugate.
În 2022, cercetătorii au analizat cele mai bune dovezi disponibile și au descoperit că persoanele care urmau o dietă de tip mediteranean aveau niveluri mai scăzute de markeri inflamatori în sânge, sugerând că aceasta poate ajuta la reducerea inflamației cronice.
Tot mai multe cercetări arată, de asemenea, că dietele bogate în alimente procesate și sărace în fibre pot modifica echilibrul bacteriilor din intestin, ceea ce poate contribui la inflamația cronică, de nivel scăzut.
În special persoanele cu anumite afecțiuni medicale poate fi benefic un tipar alimentar antiinflamator, alături de tratamentul convențional.
Cercetările sugerează beneficii potențiale pentru afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice (SOP), endometrioză, boli autoimune și artrită, unde inflamația cronică contribuie la simptome sau la progresia bolii.
Atenție la recomandările de pe TikTok
TikTok are parțial dreptate atunci când promovează probioticele, deoarece unele studii arată că acestea pot reduce markerii inflamatori, deși este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili cele mai eficiente tulpini și doze.
În schimb, recomandările de a elimina glutenul și lactatele fără motive medicale sunt greșite și pot duce la deficiențe nutritive. Pentru majoritatea oamenilor, lactatele au efecte neutre sau chiar benefice, iar glutenul din cerealele integrale poate contribui la reducerea inflamației.
O dietă de tip mediteranean scade natural consumul de alimente procesate bogate în gluten, fără a exclude sursele nutritive importante.
C.S.