Aplicarea unor șocuri electrice ușoare asupra creierului ar putea proteja persoanele în vârstă de pierderea memoriei atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, arată un studiu recent.
Pierderea memoriei este un simptom normal al declinului cognitiv. Însă țintirea unor zone specifice ale creierului cu un curent electric slab, în sesiuni repetate de 20 de minute, timp de patru zile, ar putea ajuta la prevenirea declinului memoriei timp de cel puțin o lună, a arătat un studiu coordonat de Robert Reinhart, profesor la Universitatea din Boston, SUA.
Nu se știe încă, pentru moment, dacă o astfel de terapie ar putea ajuta și persoanele afectate deja de demență. Cercetarea a fost realizată doar pe oameni sănătoși, chiar dacă în etate, arată The Guardian.
Echipa a recrutat 150 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 88 de ani. În patru zile consecutive, cercetătorii le-au cerut participanților să-și amintească cinci liste a câte 20 de cuvinte, în timp ce semnalele electrice erau livrate către părțile creierului implicate în memoria pe termen scurt și pe termen lung.
Cercetătorii au urmărit evoluția participanților în cele patru zile, precum și la o lună după experiment. „Am urmărit cum memoria se îmbunătățește cu fiecare zi care trece”, a spus autorul studiului, menționând că efectele au fost observate atât în cazul memoriei pe termen scurt, cât și al celei pe termen lung.
Participanții cu cele mai multe probleme de memorie la începutul studiului au prezentat cele mai mari progrese la o lună după tratament.
„Oamenii în vârstă cu funcționare cognitivă generală slabă la momentul inițial – care au intrat în experiment – au arătat cele mai mari îmbunătățiri în timpul intervenției și la o lună după”, a mai spus autorul studiului. Acest lucru a însemnat că stimularea electrică a creierului ar putea ajuta pacienții cu tulburări de memorie mai severe, cum ar fi cei cu boala Alzheimer, a mai spus acesta.