De ce suntem iar în contratimp cu restul UE la restricții și cum ne putem proteja de sărbători? Dr. Cristian Oancea răspunde la întrebările zilei

De ce suntem iar în contratimp cu restul UE la restricții și cum ne putem proteja de sărbători? Dr. Cristian Oancea răspunde la întrebările zilei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Majoritatea statelor occidentale au înăsprit restricțiile din cauza noii tulpini Omicron, în schimb, România s-a relaxat chiar în prag de sărbători. ”Cât timp transmisia comunitară este redusă, putem să lăsăm garda mai jos. Când o să avem un număr de cazuri în creștere, va trebui să luăm urgent măsuri”, explică prof.univ.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara.

În fiecare zi auzim despre noi și noi măsuri luate împotriva sau din cauza pandemiei în celelalte state membre ale UE, dar și în Marea Britanie sau SUA, doar în România impresia generală este că autoritățile au deschis toate porțile și ne invită să petrecem, la munte, în cluburi sau în mari reuniuni de familie.

Nu e riscant, mai ales pentru aceia dintre noi care suferă de boli cronice sau au trecut de mult de prima tinerețe? Nu îi punem pe cei dragi în pericol fiind atât de toleranți cu noul Omicron?

ADVERTISING

Trebuie să găsim un echilibru”, subliniază dr. Cristian Oancea, care a acceptat să ne răspundă la aceste întrebări și, în plus, să ne facă o serie de recomandări, de care ar fi tare bine să ținem cont dacă vrem să ne bucurăm în liniște de aceste sărbători și să intrăm cu bine în noul an:

cristian oancea
Foto: Facebook / Spitalul Victor Babeș Timișoara

Am depășit un hop

”Cât timp incidența este scăzută, înseamnă că avem o transmisie comunitară redusă. Și atunci putem să relaxăm unele restricții. În ce sens?

Sunt deja doi ani de când a început pandemia și noi n-am făcut parte dintre cele mai ’civilizate’ popoare. Ați văzut că, din toată Uniunea Europeană, dacă e să ne luăm după măsurile impuse, România a avut dintre cele mai low prohibitive măsuri de izolare, carantinări, restricții etc.

Acum incidența fiind scăzută, cred că merităm să luăm o gură de aer până să înceapă următorul val.

ADVERTISING

Ne așteptăm și noi să vină valul 5, începând din ianuarie încolo. Cel puțin în Timișoara toți managerii de spitale am luat decizia să nu schimbăm, încă, structura spitalelor, pentru că dacă vor crește iar cazurile de la jumătatea lui ianuarie (așa cum au prezis epidemiologii), nu avea rost pentru 2-3 săptămâni să repetăm toate actele și să schimbăm structurile spitalelor, dacă ținem cont e ce va urma.

Dar în acest moment valul 4 s-a încheiat, deci putem cumva să bonificăm oamenii: Am depășit acest hop.

Marile semne de întrebare

Nu știm cum ne vor influența testele din școli, pe care părinții le fac acum acasă.

Iar în decembrie știm că vine Diaspora acasă, vom vedea cum ne va influența și acest lucru.

Dacă incidența va începe din nou să crească, semn că valul 5 începe să vină, atunci vor trebui impuse măsurile iar. Dar până atunci sperăm să avem niște sărbători liniștite.

ADVERTISING

Desigur, trebuie responsabilitate.

Cum să fim responsabili

Trebuie să avem grijă cu cine și cum ne întâlnim.

Primul meu sfat e Vaccinarea. S-a observat că persoanele vaccinate fac forme asimptomatice sau ușoare în cazul noii tulpini, Omicron.

Apoi, trebuie să ne testăm, pentru că doar testând poți afla persoanele care pot să transmită virusul.

Și aici este un debate  legat de persoanele asimptomatice. Dacă vii dintr-o zonă cu risc, chiar dacă nu ai simptome, trebuie să fii testat. Dar la ce perioadă? Poate unii dintre ei sunt în perioada de incubație sau sunt ”proaspăt infectați” și atunci testele pot să fie negative.

La cel mai mic semn de viroză respiratorie, de mialgii, altrargii (dureri musculare și articulare - n.red.), o testare ar putea să însemne o ghidare spre un anumit diagnostic.

Eu mai recomand purtatul măștii peste tot în spațiile aglomerate. Ținând cont de această nouă tulpină, dar și de virozele care au început să apară, cred că masca e un lucru bun, care ne apără, pe păzește, ne protejează ca indivizi.

Citește și Japonezii poartă măști în public de peste 100 de ani, pentru binele lor, al familiei și al comunității.

Apoi, să nu ne înghesuim la cozi. Avem obiceiul ăsta: să stăm unul înghesuit în altul. Eu cred că distanțarea este o măsură sanitară, un lucru benefic pentru sănătatea noastră.

În plus, sfatul meu este ca oamenii să dea credibilitate surselor medicale, să întrebe medicii, specialiștii, nu să ia de bun tot ce apare în stânga și-n dreapta sau pe vreun canal de socializare.

Sunt reclame la diverse produse și, din nefericire, sunt foarte mulți naivi (a apărut inclusiv un dispozitiv care ne protejează de cip-ul 5G care e injectat în vaccin și care costă aproape cât un telefon mobil....). Sunt tot felul de leacuri cărora, în disperarea lor, oamenii naivi le acordă încredere și le cumpără.

Trebuie să fim foarte atenți și la copilașii noștri, pentru că ei fac forme asimptomatice.

Și, cum spuneam, de sărbători unii vin din Diaspora, vin din țări care au indicatori mari de creștere în această perioadă.

Avem părinți, avem bunici, cei mai mulți cu comorbidități (hipertensiune, diabet ș.a.m.d.) și trebuie să avem grijă de ei. Se numește responsabilitate.

Putem să avem grijă de ei vaccinându-ne, și pe noi și pe ei.

Putem să avem grijă de ei purtând o mască.

Putem să avem grijă de ei testându-ne, dacă avem cea mai mică suspiciune că am putea fi infectați.

Și mai putem să ne facem și noi, dacă suntem infectați, propria noastră anchetă epidemiologică și să anunțăm persoanele din jurul nostru, iar ele să se testeze și să se izoleze la rândul lor.

Repet: Cât timp transmisia comunitară este redusă, putem să lăsăm garda mai jos. Când o să avem un număr de cazuri în creștere, va trebui să luăm urgent măsuri.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇