Cum să-ți resetezi creierul în șase săptămâni. Experimentul făcut de o jurnalistă BBC

Cum să-ți resetezi creierul în șase săptămâni. Experimentul făcut de o jurnalistă BBC

Ca jurnalist de știință, Melissa Hogenboom  a fost ”întotdeauna fascinată de modul în care funcționează mintea”, mărturisește ea într-un material în care descrie cum, făcând câteva schimbări simple în viața sa, a reușit să-și ”reconfigureze” creierul în șase săptămâni.

”Scopul meu a fost să investighez dacă există o modalitate prin care putem influența schimbări semnificative ale creierului noi înșine. Alterând aspecte ale vieții mele cotidiene am sperat să descopăr dacă este posibil să întărim conexiuni cruciale în creierul nostru și să ne păstrăm mintea mai sănătoasă în acest proces”, notează Hogenboom.

ADVERTISING

Tehnicile folosite în cadrul acestui experiment, cu care a obținut rezultate, pot fi folosite de oricine, susține ea.

Jurnalista BBC a fost ajutată în această investigație de Thorsten Barnhofer, profesor de psihologie clinică la University of Surrey, care desfășoară un studiu privind efectele mindfulness-ului asupra gestionării stresului și a emoțiilor dificile.

Cercetările au arătat că exercițiile de mindfulness pot îmbunătăți atenția, pot atenua durerea, pot reduce stresul și pot reduce simptomele depresiei și ale anxietății, precizează Hogenboom.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai mult, mindfulness-ul, conștientizarea prezentului, poate modifica creierul.

Timp de șase săptămâni, jumătate de oră pe zi, jurnalista a făcut exerciții de mindfulness personalizate pentru ea de Barnhofer, iar săptămânal o sesiune de meditație ghidată de profesor pe Zoom.

Cursul de mindfulness poate fi accesat online gratuit.  

”Instrucțiunile mele au fost să fiu cât mai conștientă posibil de momentul prezent și să acord atenție lucrurilor pe care de obicei le-aș putea ignora, cum ar fi unde se îndreaptă gândurile mele și ce-mi ocupă mintea de la un moment la altul”, detaliază Hogenboom.

ADVERTISING

De asemenea, profesorul a încurajat-o să aplice aceste instrucțiuni și în viața de zi cu zi, să se concentreze cu adevărat asupra momentului, indiferent de ce face.

Pentru a măsura în mod concret impactul acestor acțiuni asupra creierului său, Hogenboom s-a supus unui RMN funcțional la începutul experimentului și a repetat investigația după cele șase săptămâni.

Analizând și comparând cele două rezultate, Barnhofer a putut să îi confirme că au avut loc schimbări măsurabile în creierul său.

Jumătate din amigdală, centrul emoțional al creierului, și-a redus volumul pe partea dreaptă, arătând o reducere a stresului. O altă schimbare a fost înregistrată la nivelul cortexului cingular, parte a sistemului limbic cu un rol important în ceea ce privește emoțiile și comportamentul, dar și pentru regiunea creierului care devine activă atunci când ne zboară gândurile. Aici s-a observat o ușoară mărire, ceea ce indică o creștere a controlului.

”Desigur, pentru ca aceste schimbări să fie de lungă durată, este clar că ar trebui să mă străduiesc în continuare să fac o parte dintre aceste ‘trucuri’. Voi continua să meditez în fiecare zi? Chiar mi-ar plăcea să spun ‘Da, desigur’. Asta dacă nu intervine viața...”, notează Hogenboom  la final.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇