Crește numărul cazurilor de infectare cu tulpina indiană în Marea Britanie, mai ales în rândul celor nevaccinați

Crește numărul cazurilor de infectare cu tulpina indiană în Marea Britanie, mai ales în rândul celor nevaccinați

Numărul cazurilor de COVID-19 cu „varianta indiană” a coronavirusului confirmate în Marea Britanie a ajuns la 2.323,.

Această variantă a devenit deja dominantă în oraşele Bolton şi Blackburn with Darwen, ambele în nord-vestul Angliei, unde au fost confirmate 483 de cazuri, a declarat luni ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.

Datele preliminare analizate în Marea Britanie indică însă faptul că actualele vaccinuri anti-COVID-19 protejează cel puţin vârstnicii în faţa variantei indiene a coronavirusului SARS-CoV-2, iar majoritatea persoanelor spitalizate după ce s-au infectat cu această variantă nu erau vaccinate, a adăugat Hancock, într-o intervenţie în parlament, relatează agenţiile Reuters şi Xinhua.

El a mai spus că la Bolton sunt în prezent spitalizate 19 persoane infectate cu varianta indiană, majoritatea nevaccinate, deşi erau eligibile pentru vaccinare.

''Deşi nu avem tabloul complet asupra efectului vaccinului (asupra variantei indiene), datele preliminare de laborator ale Universităţii Oxford, coroborate cu cele de la Spitalul Bolton şi cu datele iniţiale din India arată că vaccinurile sunt eficiente împotriva acestei variante'', dar virusul se poate ''răspândi precum focul'' în rândul celor nevaccinaţi, a subliniat oficialul britanic.

Varianta indiană B.1.617 grupează trei sub-variante distincte (B.1.617.1, B.1.617.2 şi B.1.617.3), cu unele mutaţii comune şi altele diferite, B.1.617.2 fiind cea care se răspândeşte în Marea Britanie.

Principalul responsabil sanitar al guvernului de la Londra, Chris Whitty, a avertizat vineri că această variantă este şi mai transmisibilă decât varianta britanică a coronavirusului (B.1.1.7 - varianta Kent) şi, în timp, ea va deveni dominantă, la fel cum s-a întâmplat cu varianta britanică.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇