Covid a ucis de două ori mai mulți britanici vara aceasta, față de 2021

Covid a ucis de două ori mai mulți britanici vara aceasta, față de 2021

Numărul deceselor provocate de Covid în Marea Britanie s-a dublat în această vară, arată o analiză recentă.

Deși numărul total al deceselor provocate de Covid în 2022 se menține mult sub nivelul de anul trecut, sezonul estival a inversat această tendință, relatează The Guardian.

Peste 5.700 de decese provate de infectarea cu coronavirus s-au înregistrat după 8 iunie, când două subvariante ale Omicron au devenit dominante. Bilanțul din această vară este cu 95% mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, când au murit de Covid 2.936 de oameni.

ADVERTISING

Există, însă, și o veste bună: potrivit Biroului Național de Statistică din Marea Britanie (ONS), numărul deceselor provocate de ultimul val de Covid, generat de subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron, începe să scadă. 674 de decese provocate de Covid s-au înregistrat în Marea Britanie în intervalul 8-12 august, față de 802 în săptămâna anterioară și 924 cu două săptămâni mai devrene.

Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia, a explicat că înmulțirea infecțiilor asociate cu valul de BA.5 se află la originea "exploziei" de decese din această vară. "Dar în august vom vedea mai puține decese decât în aceeași lună a anului trecut", a subliniat acesta, adăugând că se așteaptă ca în următoarele trei luni numărul să scadă mult în comparație cu aceeași perioadă din 2021 și că această situație se va înregistra, probabil, pe parcursul întregii ierni.

ADVERTISING

Cum a evoluat numărul deceselor în Marea Britanie:

  • Între 1 ianuarie și 12 august 2021 au murit de Covid 65.000 de britanici. În aceeași perioadă a acestui an au murit 28.303.
  • Cele mai multe persoane care au fost ucise de Covid sunt cele în vârstă. Aproape jumătate din decesele provocate în Anglia și Țara Galilor sunt ale unor pacienți de peste 85 de ani, comparativ cu 27% din decesele din 2021.
  • Numărul deceselor din categoria de vârstă 75-84 de ani a crescut cu 77% comparativ cu vara lui 2021.
  • În schimb, numărul persoanelor de până în 65 de ani răpuse de Covid a scăzut cu 58% față de vara anului trecut.
ADVERTISING

Cele mai multe decese provocate de Covid s-au produs în Țara Galilor și în sud-vestul Angliei. Rata mortalității a scăzut într-o singură regiune, în nord-vestul Angliei, față de aceeași perioadă a anului trecut.

În iulie, Covid a fost a șasea cauză de deces din Anglia și Țara Galilor, potrivit datelor OMS. În aceeași lună a anului trecut, a fost a noua cauză de deces în Anglia și abia a 22-a în Țara Galilor.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇