Cine va fi prima persoană care se va vaccina antiCovid în România? Autoritățile ne țin în suspans

Cine va fi prima persoană care se va vaccina antiCovid în România? Autoritățile ne țin în suspans

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat sâmbătă, la sosirea primelor 10.000 de doze de vaccin le Instititul Cantacuzino, că prima persoană va fi vaccinată duminică, la Institutul ”Matei Balş”, dar nu a dat detalii despre indentitatea acesteia. În schimb, el a adăugat că îl interesează în egală măsură şi a doua persoană care se vaccinează, şi a treia persoană, şi a mia persoană care urmează să se vaccineze, atât din rândul personalului medical, cât şi din rândul celorlalte categorii de persoane.

”Sunt extrem de bucuros că astăzi vaccinul a ajuns în siguranţă în Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino care este denumit centru regional de stocare.

Reamintesc că Institutul Cantacuzino, prin centrul naţional de stocare, a primit toate autorizaţiile şi avizele necesare de la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România, este singurul centru care are capacitatea de stocare la minus 80 de grade în momentul de faţă, la care se adaugă celelalte şase centre regionale de stocare.

ADVERTISING

Efortul logisitic şi organizatoric a fost unul fără precedent, iar eu, în calitate de coordonator al campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, mă preocup de organizarea şi de continuarea derulării activităţilor logistice”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, citat de News.ro.

El a subliniat că, în a doua zi de Crăciun, suntem cu un pas mai aproape de începerea campaniei de vaccinare care va debuta pe 27 decembrie, în primele zece unităţi medicale aflate în prima linie de luptă împotriva Covid-19.

”Din acest punct de vedere, suntem cu toţii martorii unor preocupări intense în rândul opiniei publice, există speranţă, există încredere, în acelaşi timp există şi ezitare pe marginea acestei teme, legată de vaccinare, însă sunt în acelaşi timp bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri la întrebările pe care fiecare persoană le are vizavi de importanţa vaccinării în momentul de faţă ca măsură sigură şi eficientă legată de campania de vaccinare şi de limitarea consecinţelor negative ale pandemiei.

ADVERTISING

Am primit în ultimele zile o serie de întrebări legitime legate de prima persoană care va fi vaccinată. Prima persoană care va fi vaccinată o veţi cunoaşte mâine, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, dar pot să vă spun de la început, în calitate de coordonator al campaniei de vaccinare, mă interesează şi a doua persoană care se vaccinează, şi a treia persoană care se vaccinează şi a mia persoană care urmează să se vaccineze, atât din rândul personalului medical, cât şi din rândul celorlalte categorii populaţionale conform etapelor din strategia de vaccinare”, a adăugat medicul.

Informații contradictorii despre prima persoană care va fi vaccinată antiCOVID în România

Primele doze de vaccin au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală

La Institutul Cantacuzino din Capitală au ajuns, sâmbătă dimineață, primele doze de vaccin antiCovid. Acestea vor fi distribuite către 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

ADVERTISING

La eveniment au fost prezenți premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și șeful DSU Raed Arafat.

„Le mulțumesc tuturor celor care au depus acest efort enorm. Sper la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă”, a spus Florin Cîțu. El a adăugat faptul că este un moment important, pe care îl așteptăm cu toții de aproape un an.

De asemenea, premierul a reiterat că vaccinarea antiCovid este gratuită, voluntară și începe în același timp în România și restul Europei. „OUG 63 va fi completată pentru a continua și cu campania în mass-media pentru campania de vaccinare”, a punctat Florin Cîțu.

Dozele au fost transportate în gheață carbonică, fiind necesară păstrarea lor la o temperatură de -80 de grade Celsius. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente a publicat prospectul vaccinului anti-COVID care a ajuns în România

Amintim că cele 10.000 de doze de vaccin antiCovid au intrat vineri după-amiază în țară, prin Vama Nădlac 2, în jurul orei 13.40. Vaccinul, dezvoltat de BioNTech și Pfizer, e primul căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizația condiționată de punere pe piață.

La frontieră, transportul a fost întâmpinat de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, şi de şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă. Camionul cu primele doze de vaccin alocate României a fost escortat până în Capitală de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei.

Informații contradictorii despre prima persoană care va fi vaccinată antiCOVID în România

Din 2021, numărul de doze va crește. Deja a doua tranșă de vaccin, 150.000 de doze, ar putea ajunge la începutul săptămânii viitoare. Iar în prima lună a anului nou sunt așteptate 600.000 de doze de vaccin în România.

În fiecare săptămână, România va primi 150.000 de doze. În primă fază vor fi imunizate cadrele medicale din prima linie, apoi persoanele din azilurile de bătrăni și restul angajaților implicați în prima linie. Apoi, dozele vor ajunge, treptat, și la restul populației.

Colegiul Medicilor din România recomandă vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinarea anti-COVID începe în România în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09:00.

În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10:00.

Prima vaccinare anti-COVID în România va fi transmisă live. Iohannis a vrut să fie primul vaccinat, ca sa inspire încredere, dar nu a fost lăsat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇