Cine intră în carantină la venirea în țară din zone roșii sau galbene și care sunt excepțiile

Cine intră în carantină la venirea în țară din zone roșii sau galbene și care sunt excepțiile

Revenirea în țară a românilor a devenit adesea mai complicată decât plecarea, având în vedere faptul că România se află într-o zonă verde din punct de vedere epidemiologic, în timp ce multe dintre destinațiile de vacanță sunt în zone galbene sau chiar roșii.

De mare interes este situația Greciei, aflată la limita dintre scenariile galben și roșu. De săptămâna viitoare, este foarte probabil că Grecia să intre în zona roșie.

La revenirea din ambele scenarii, galben sau roșu, regula este carantina, cu anumite excepții prevăzute de Hotărârea CNSU nr. 43 din 01.07.2021.

ADVERTISING

Nu au niciun fel de restricții:

  • persoanele vaccinate,  dacă au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România și prezintă ceritificatul verde
  • persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intră̆rii în țară̆.
  • Persoanele peste 16 ani nevaccinate care revin dintr-o țară UE aflată în zona galbenă sunt scutite de carantină doar dacă prezintă rezultatul unui test RT-PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în România (înainte de îmbarcare pentru cei care călătoresc cu un mijloc de transport în comun). Dacă nu au testul la graniță, îl pot face în țară, iar  dacă rezultatul este negativ și nu prezintă simptome specifice pot ieși din carantină.
  • Persoanele peste 16 ani nevaccinate care vin dintr-o țară UE aflată în zona roșie vor intra în carantină din care  pot ieși după̆ a 10 a zi, dacă̆ efectuează̆ un test RT- PCR în a 8 a zi de carantină̆, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică̆.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cazul minorilor există două categorii:

  • Minorii sub 3 ani nu trebuie testați și nu stau în carantină.
  • Minorii intre 3 și 16 ani care vin dintr-o zonă galbenă sau roșie sunt scutiți de carantină dacă̆ prezintă̆ rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, pentru cei care că̆lătoresc cu mijloace de transport în comun, sau intrării pe teritoriul național, pentru cei care că̆lătoresc cu mijloace proprii.

Așadar, spre deosebire de adulți, nu stau în carantina copiii care vin din zone roșii, dacă prezintă testul RT-PCR negativ la intrarea în România. Copiii care vin din zone galbene pot face testul, la fel ca adulții, și în țară.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇