Un spray nazal, cheia pentru a opri răspândirea Covid?

Un spray nazal, cheia pentru a opri răspândirea Covid?

Cercetătorii americani sunt de părere că un vaccin sub formă de spray nazal ar putea fi cheia pentru oprirea răspândirii Covid.

Cercetări recente publicate în Science Immunology arată că administrarea unui vaccin ARNm și apoi o doză booster intranazal poate oferi o protecție mai mare împotriva infectării cu coronavirus, scrie Changing America.

Pe măsură ce pandemia Covid-19 se extinde și o versiune extrem de contagioasă a virusului circulă în prezent la nivel mondial, cercetătorii și oficialii din sănătate caută o nouă generație de vaccinuri.

ADVERTISING

Chiar săptămâna trecută, oficiali din domeniul sănătății și producători de vaccinuri s-au reunit la un summit de la Casa Albă și au căzut de acord că este nevoie de vaccinuri inovatoare, care să fie mai eficiente în prevenirea infecțiilor și în protejarea împotriva altor variante.

Cercetătorii au arătat că vaccinul ARNm care a fost utilizat până acum oferă imunitate în sânge împotriva virusului, prevenind formele severe. Dar el nu previne infectarea, care se produce prin intermediul căilor respiratorii.

ADVERTISING

Oamenii de știință au ajuns astfel la concluzia că utilizarea unui vaccin nazal ar putea fi benefică în stoparea infectării, prin crearea de anticorpi la nivelul căilor respiratorii.

„Varianta Omicron a scăpat aproape complet de neutralizarea de către anticorpii nazali, la indivizii care au primit vaccinuri ARNm. Credem că răspunsurile robuste ale anticorpilor din tractul respirator ar neutraliza virusul imediat după intrare, atunci când individul contractă virusul, prevenind apariția infecției virale și transmiterea ulterioară a infecției către alții”, a declarat Jie Sun, profesor de medicină la Universitatea din Virginia și unul dintre autorii studiului.

ADVERTISING

În cadrul studiului, cercetătorii au arătat că șoarecii cărora li s-a administrat un vaccin ARNm au experimentat un răspuns bun de anticorpi în sânge, dar nu o imunitate nazală foarte bună.

Dar atunci când au primit un rapel cu un spray nazal, cercetătorii au observat un răspuns „foarte robust” împotriva tuturor variantelor SARS-CoV-2 testate. Sun a spus că utilizarea vaccinurilor în tandem poate opri imediat apariția unei infecții virale.

„Deoarece majoritatea populației a primit deja vaccinul ARNm sau a contractat Covid, tot ce este nevoie acum este să oferim un rapel cu un spray nazal, pentru a atrage cu adevărat această imunitate totală. Cu această combinație de vaccinuri este ca și cum am avea un bodyguard la ușă care oprește imediat orice tip rău să intre în clădire”, a spus Sun.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇