În perioada postului, mulți români își doresc să urmeze tradiția fără să-și compromită sănătatea. Totuși, fără puțină atenție, meniul de post poate deveni dezechilibrat și, paradoxal, mai puțin sănătos decât alimentația obișnuită.
Dr. Georgiana Bernea-David, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat pentru News.ro cum ar trebui organizată alimentația pentru ca postul să aducă beneficii reale, nu probleme digestive, carențe sau creștere în greutate.
Alimentația în post trebuie să fie variată și echilibrată
Medicul subliniază că, deși postul poate avea numeroase efecte pozitive - de la scăderea colesterolului la detoxifierea organismului - acesta poate deveni problematic atunci când meniul se bazează doar pe câteva alimente.
„Dacă dorim să ţinem postul, trebuie să ştim că alimentaţia în această perioadă trebuie să fie una variată, echilibrată şi nu monotonă, pentru că altfel tindem să creăm dezechilibre nutriţionale”, spune dr. Georgiana Bernea-David.
Mai mult, în sezonul rece, imunitatea scade, iar trecerea bruscă la un regim fără proteine animale poate face organismul mai vulnerabil. De aceea, medicul recomandă o alimentație bogată în legume, supe, ciorbe și preparate simple, făcute în casă.
Unul dintre cele mai întâlnite obiceiuri alimentare nesănătoase în post este consumul exagerat de cartofi, orez sau produse de patiserie de post.
„Românul tinde să consume în această perioadă mai mulți cartofi și mai mult orez, adică mai mulți carbohidrați, care duc la creşterea glicemiei şi la creşterea în greutate”, avertizează dr. Bernea-David.
Alternativele recomandate de medic sunt broccoli, fasole verde, sparanghel, orez brun sau integral, quinoa, hrișcă, ghiveci de legume, mâncare de fasole verde, mâncare de varză, supe și ciorbe din combinații diverse de legume.
De asemenea, pentru o alimentație completă, e important să nu eliminăm doar produsele de origine animală, ci să le înlocuim inteligent.
Alternativa recomandată pentru lactate este laptele vegetal făcut în casă din soia, migdale, îndulcit cu sirop de agave, miere, sucuri naturale de fructe și utilizat la micul dejun cu cereale integrale sau în smoothie-uri și gustări.
În ce privește carnea, alternativele sănătoase recomandate sunt preparatele din legume, hummus, ciuperci, quinoa, fasole, linte, năut.
Medicul atrage însă atenția că produsele de post ambalate – pateuri vegetale, salamuri de post, crenvurști de post – ar trebui evitate: „Astfel de produse sunt bogate în E-uri și ingrediente pe care uneori nici nu le înţelegem. Pot contracara efectele benefice ale postului.”
Esențială în post este și hidratarea, mai spune medicul, care recomandă cel puțin 30 ml de apă per kilogram corp.
Pe lângă apă, sunt recomandate ceaiuri neîndulcite, limonade cu puțină miere, apă infuzată, smoothie-uri din fructe și legume, supe și ciorbe – o sursă excelentă de hidratare și nutrienți.
Iată și în mod practic cum putem să împărțim mesele în mod sănătos
Un regim echilibrat în post presupune cinci mese pe zi, respectiv trei mese principale și două gustări.
Mic dejun
- lapte vegetal + 2–3 linguri cereale integrale + fructe sau semințe
- 2 felii de pâine cu zacuscă / salată de vinete / hummus
- lapte vegetal + o felie de plăcintă de casă (dovleac sau măr)
Prânz
- sursa de carbohidrați se consumă la prânz, nu seara
- exemple: orez brun cu legume, paste integrale cu legume, sarmale de post (orez + ciuperci)
Cină
- se evită carbohidrații
- sunt recomandate: supă cremă de legume, ghiveci de legume, mâncare de fasole verde, mâncare de varză
Gustări
- fructe proaspete sau congelate
- fructe confiate
- nuci și semințe
- deserturi de casă, fără exces
