Cât de des îți schimbi lenjeria de pat? Adevărul despre așternuturile tale și cum te pot afecta. Cum ar trebui să procedezi cu pernele

Cât de des îți schimbi lenjeria de pat? Adevărul despre așternuturile tale și cum te pot afecta. Cum ar trebui să procedezi cu pernele

Ne petrecem în așternuturi o treime din viață. Dar și fără o pereche lângă noi, e îngrămădeală mare în cearșafurile noastre.

După o zi lungă, nimic nu se compară cu sentimentul de a te scufunda într-un pat cald și primitor, de a-ți odihni capul pe o pernă moale și de a te înveli cu o pătură confortabilă. Dar nu suntem singurii care gândim așa. Și suntem departe de a fi singurii din așternuturi.

O lupă sau un microscop ne-ar putea ajuta să vedem adevărul. Milioane de bacterii, ciuperci, acarieni și virusuri ne țin „de urât” și prosperă într-un mediu cald, cu urme de transpirație, salivă, celule moarte și chiar particule alimentare, scrie BBC.

În condițiile în care pierdem circa 500 de milioane de celule ale pielii pe zi, acarienii au parte de un adevărat bufet suedez. Din păcate, lasă în urmă excremente care pot declanșa alergii, astm și eczeme.

Și realitatea care-ți poate da fiori nu se termină aici. De exemplu, în 2013, cercetătorii de la Institutul Pasteur din Lille, Franța, au analizat lenjeria de pat a pacienților spitalizați și au constatat că așternuturile murdare erau pline de Staphylococcus, o bacterie frecvent întâlnită pe pielea umană.

ADVERTISING

Deși majoritatea speciilor de stafilococ sunt benigne, unele, cum ar fi S. aureus, pot provoca infecții cutanate, acnee și chiar pneumonie la pacienții cu un sistem imunitar slăbit.

„Oamenii poartă bacterii ca parte a microbiomului pielii lor și le pot elimina în număr mare”, explică Manal Mohammed, microbiolog la Universitatea Westminster din Marea Britanie.

„Deși aceste bacterii sunt de obicei inofensive, ele pot provoca boli grave dacă intră în organism prin răni deschise, care sunt mai frecvente în spitale”, mai spune omul de știință.

Spitalele reprezintă un mediu ideal de a culege date, deoarece igiena este luată în serios. În 2018, oamenii de știință de la Universitatea Ibadan din Nigeria au descoperit E. coli în lenjeria de pat nespălată din spitale, împreună cu alte bacterii patogene cunoscute că provoacă infecții ale tractului urinar, pneumonie, diaree, meningită și septicemie.

Lenjeria necurățată reprezintă un risc real de infecție în astfel de medii. În 2022, cercetătorii au colectat probe din camerele pacienților spitalizați cu variola maimuței, constatând că inclusiv schimbarea lenjeriei de pat elibera particule virale în aer.

ADVERTISING

În 2018, se crede că un lucrător medical din Regatul Unit a dezvoltat boala după ce a fost expus la virus în timp ce schimba lenjeria de pat a unui pacient.

„În spitale, se spală lenjeria la temperaturi foarte ridicate, ceea ce ucide majoritatea bacteriilor”, explică și David Denning, profesor de boli infecțioase și sănătate globală la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Excepție face C. difficile, o bacterie care provoacă diaree, în special la persoanele în vârstă. Potrivit acestuia, spălarea cearșafurilor poate distruge până la jumătate din bacteriile C. difficile, dar sporii bacteriei sunt greu de ucis.

Cum ar trebui să procedăm cu pernele: 3 milioane de bacterii pe cm pătrat!

E clar că situația e diferită când vorbim despre așternuturile noastre. Dar cât de diferită să fie?

În 2013, un studiu realizat de compania americană Amerisleep, în cadrul căruia au fost prelevate probe de pe o față de pernă care nu fusese spălată de o săptămână, a arătat că aceasta conținea aproximativ trei milioane de bacterii pe centimetru pătrat – de 17.000 de ori mai multe decât un scaun de toaletă obișnuit.

ADVERTISING

Și Denning și colegii săi au colectat șase perne de la prieteni și rude. Pernele erau folosite în mod regulat și aveau vârste cuprinse între 18 luni și 20 de ani. O analiză atentă a arătat că toate pernele conțineau ciuperci, în special specia Aspergillus fumigatus – un tip întâlnit frecvent în sol.

„În ceea ce privește cifrele, vorbim de miliarde sau trilioane de particule fungice în fiecare pernă”, spune omul de știință.

„Credem că motivul pentru care găsești atât de multe ciuperci este că majoritatea dintre noi transpirăm noaptea la cap. De asemenea, toți avem acarieni în pat, iar excrementele acarienilor oferă hrană ciupercilor. Și, bineînțeles, perna se încălzește în fiecare seară, deoarece capul tău se află pe ea. Deci aveți umezeală, aveți hrană și aveți căldură”, explică el.

Deoarece majoritatea dintre noi ne spălăm rar pernele, ciupercile prosperă și pot supraviețui ani buni. Singurul moment în care sunt deranjate este atunci când ne umflăm pernele, ceea ce poate elibera spori fungici în dormitorul nostru.

Chiar dacă ne spălăm pernele, ciupercile pot supraviețui la temperaturi de până la 50 de grade Celsius și, în orice caz, spălarea pernelor le poate face și mai umede, permițând ciupercilor să se dezvolte în continuare.

Având în vedere timpul petrecut de oameni dormind și apropierea pernei de gură, descoperirea are implicații importante pentru pacienții cu boli respiratorii, în special astm și sinuzită. Până la jumătate dintre persoanele cu astm sever sunt alergice la Aspergillus fumigatus, iar expunerea la ciupercă poate provoca boli pulmonare cronice la persoanele care au suferit anterior de TBC sau de boli pulmonare legate de fumat.

Potrivit lui Denning, în timp ce 99,9% dintre persoanele cu un sistem imunitar sănătos pot face față cu ușurință inhalării sporilor fungici A. fumigatus, la persoanele imunocompromise, ciuperca poate depăși apărarea slăbită a gazdei și provoca infecții care pun viața în pericol.

Perna ar trebui schimbată măcar o dată la 2 ani!

Deci, dacă spălarea pernelor nu ajută, există ceva ce putem face? Potrivit aceluiași om de știință, dacă nu avem astm, afecțiuni pulmonare sau afecțiuni ale sinusurilor, ar trebui să ne schimbăm perna la fiecare doi ani. Dar persoanele care suferă de aceste afecțiuni ar trebui să cumpere o pernă nouă la fiecare trei până la șase luni.

Când vine vorba de cât de des ar trebui să ne schimbăm așternuturile, majoritatea experților recomandă să facem acest lucru săptămânal. Pe lângă spălarea cearșafurilor, călcatul reduce și numărul de bacterii din lenjerie.

„Dacă nu ai altceva de făcut cu timpul tău, ai putea călca toate așternuturile cu grijă, dar oricum toți avem bacterii în corp, așa că, pentru o persoană sănătoasă, nu prea contează”, mai spune Denning.

„Dar dacă sunteți o persoană bolnavă și vulnerabilă, atunci poate fi mai important, iar dacă aveți un copil care udă patul, atunci cu siguranță trebuie să fiți puțin mai pretențioși în ceea ce privește spălarea și utilizarea temperaturilor ridicate pentru spălare”, mai recomandă acesta.

Faptul că un animal de companie doarme pe pat va crește, de asemenea, numărul de bacterii și ciuperci. La fel, dacă nu facem duș înainte de culcare, mergem la culcare cu șosete purtate sau dormim cu machiaj sau loțiuni pe piele. Și toate acestea înainte de a lua în considerare micul dejun sau o gustare la miezul nopții în pat.

„Nu spun că nimeni nu ar trebui să mănânce în pat, dar cred că, dacă o faci, este important să speli cearșafurile foarte regulat și cred că răspunsul sincer este că o dată pe săptămână nu este suficient”, spune Denning.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇