Beneficiile Omega 3 pentru sănătate - tipuri de acizi grași, proveniența și importanța acestora asupra organismului uman

Beneficiile Omega 3 pentru sănătate - tipuri de acizi grași, proveniența și importanța acestora asupra organismului uman

Când vine vorba de imunitatea organismului și menținerea sănătății inimii, cele mai eficiente metode sunt alimentația sănătoasă, respectarea timpului de odihnă și efectuarea exercițiilor fizice în fiecare zi. Deoarece organismul mamiferelor și, implicit, al omului nu este capabil să secrete și să sintetizeze acizi grași Omega 3, este nevoie de suficiente alimente sau suplimente alimentare pentru menținerea acestui echilibru alimentar. 

Dacă la sportivi este esențial nivelul crescut al acizilor grași de tip Omega 3, medicul recomandă asigurarea dozei optime zilnice în fiecare situație și pentru fiecare individ. Dacă vrei să afli ce este, care sunt beneficiile Omega 3, de unde poți prelua acești acizi grași, câte tipuri se cunosc și ce contraindicații există, vei descoperi în continuare tot ce te interesează.

Cuprins:

  1. Omega 3: beneficii pentru sănătate, exemple de acizi grași, proveniență și contraindicații
  2. Ulei de pește - beneficii și importanța  asupra organismului
  3. Uleiul de pește - beneficii mai puțin știute pentru sănătate
  4. Beneficiile Omega 3 obținute din diferite alimente sănătoase 

<h2> 1. Omega 3: beneficii pentru sănătate, exemple de acizi grași, proveniență și contraindicații </h2>

Foto: Towfiqu barbhuiya/ Unsplash

Acizii grași Omega 3 se găsesc în special în pește și în uleiul de pește. Deoarece peștii mari pot conține săruri de mercur- metal toxic, este recomandat a se consuma peștii mici, precum anșoa, hering, somo, păstrăv sălbatic, macrou și nu numai. Deoarece acizii grași sunt conținuți de fitoplancton și de algele pe care le consumă peștii, peștii mici sunt consumați de către peștii mari, se pot strecura și săruri de mercur care poluează mediul de viață acvatic. Concentrarea unor elemente toxice precum sărurile de mercur se poate dezvolta aproape de țărm, comparativ cu mediul subacvatic din larg, unde puritatea apei este mai crescută. În acest caz, se poate vorbi despre surse de Omega 3 cu contraindicații sau atenție sporită pentru copii sau mame care alăptează. Prin urmare, se recomandă consumul peștilor mici sau utilizarea unor suplimente îmbogățite cu acizi grași Omega 3 din surse naturale.

ADVERTISING

Dacă uleiul de pește nu este pur, acesta poate produce iritație gastrică, implicit a arsurilor, refluxului și senzație de greață. În schimb, uleiul de pește pur este extraordinar de eficient pentru absorbția vitaminei D în sânge și metabolizarea substanțelor.

Este binecunoscut faptul că mamiferele și implicit omul nu produc Omega 3, motiv pentru care îți poți lua acești acizi grași atât din produse animale, cât și din produse vegetale.  Nouă sursă de nutrienți este recomandată numai după comunicarea cu medicul sau cu specialistul în nutriție, pentru a menține echilibrul și starea de sănătate a organismului.

Procesul inflamator care poate apărea în corp se diminuează în mod eficient cu ajutorul unor suplimente alimentare. Este esențial să știi că biodisponibilitatea organismului sau biocompatibilitatea este suficient de mare, adică până la 95 % proporție optimă. Forma produsului consumat este foarte importantă, motiv pentru care se pot consuma suplimente alimentare de origine bine cunoscută și de calitate superioară.

Uleiul de pește se găsește mai ales în somon, hering, ton alb, macrou și hamsii.

Omega 3 cu ulei de pește - Top 10 beneficii pentru sănătate

  1. Previne instalarea și dezvoltarea maladiilor sistemului cardiovascular deoarece conține acizi grași Omega 3
  2. Previne apariția cheagurilor de sânge și apariția accidentului vascular cerebral, apariția aritmiilor și
  3. Pot micșora nivelul trigliceridelor din sânge după cel puțin trei luni de tratament
  4. Intensifică funcționarea sistemului nervos și a funcționării sănătoase a creierului, previne apariția Alzheimerului și a demenței senile
  5. Contribuie la asigurarea absorbției calciului și fosforului în sânge, precum și a vitaminei D din ultraviolete
  6. Contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire, prin menținerea elasticității și fermității pielii, prin îmbunătățirea sănătății pielii și unghiilor
  7. Ajută la menținerea sănătății articulațiilor prin micșorarea inflamațiilor și eliminarea disconfortului
  8. Consolidează sistemul imunitar al organismului, drept care îmbunătățește funcția limfocitelor T, previne depresiile 
  9. Scade tensiunea oculară prin reducerea proceselor inflamatorii de la nivelul organismului și implicit de la nivelul nervului optic
  10. Majorează rezistența organismului și pot mări performanța fizică sau sportivă.
ADVERTISING

Așadar, organismul folosește uleiul de pește drept combustibil, deoarece conține grăsimi polinesaturate, extrem de benefice pentru sănătate. Acizii grași din uleiul de pește majorează rezistența musculară și îmbunătățesc funcțiile musculare. Există o strânsă legătură între uleiul de pește și serotonină, motiv pentru care aceste suplimente alimentare trebuie să fie găsite în funcție de nevoile fiecărui organism, conform recomandărilor specialiștilor în medicină sau în nutriție. 

Alimente care conțin Omega 3

  • Alimente de origine animală:
  • Peștele, în special peștii mici
  • Fructele de mare
  • Carnea de bovine
  • Alimente de origine vegetală:
  • Spanac
  • Broccoli
  • Conopidă
  • Gulie
  • Fasole
  • Mazăre
  • Avocado
  • Semințe de chia
  • Nuci 
  • Fistic
  • Migdale
  • Ulei de rapiță
  • Ulei de soia
  • Semințele de in
  • Banane
  • Căpșuni
  • Afine
  • Piersici
  • Ananas
  • Mango.

Deficitul de Omega 3 poate provoca o serie de neplăceri, printre care se enumeră:

  • Depresia
  • Uscăciunea pielii
  • Fragilitatea părului
  • Unghii casante
  • Stare de oboseală
  • Discomfort general
  • Dureri articulare
  • Insuficientă concentrare.

În baza studiilor, s-a constatat că suplimentele alimentare cu ulei de pește sunt cele mai eficiente dintre cele care conțin acizi grași Omega 3 de pe piață.

<h2> 2. Ulei de pește - beneficii și importanța  asupra organismului </h2>

Foto: Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Consumul regulat sau periodic de suplimente alimentare ajută în mod eficient la menținerea imunității organismului. Când te hotărăști să începi o cură cu capsule cu ulei de pește, beneficiile sunt nenumărate, începând de la frumusețea pielii, până la obținerea performanțelor sportive.

ADVERTISING

Beneficii ale uleiului de pește care te vor determina să iei în calcul consumul acestor suplimente alimentare în cel mai scurt timp:

  • Conține nutrienți indispensabili pentru organismul uman
  • Are proprietatea extraordinară de a fi ușor asimilat de către organism, prin absorbția optimă a vitaminelor liposolubile
  • În combinație cu alimentele se absoarbe ușor și se obțin rezultate optime de fiecare dată
  • Previne apariția diabetului
  • Previne apariția Alzheimer
  • Previne apariția AVC (accidentelor vasculare cerebrale)
  • Stopează anxietatea și previne depresia.

Omega 3 clasic - beneficii și contraindicații descoperite în urma studiilor

  • Ajută la sănătatea corpului
  • Contribuie la sănătatea creierului
  • Este necesară pentru a supraviețui
  • Există contraindicații cu privire la persoanele care au probleme de coagulare a sângelui
  • Este contraindicată în timpul tratamentului cu anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii.

Conform studiilor, s-a descoperit că AVC-urile, în strânsă legătură cu schimbările climatice, influențează tot mai mulți oameni și de aceea cercetătorii oferă această alternativă viabilă.

Despre Omega 3 din uleiul de pește cu beneficii pentru ficat s-a descoperit că ajută la stoparea steatozei hepatice (ficat gras), pentru colesterol s-a descoperit că mărește nivelul din sânge al cel bun și îl scade pe cel rău. 

Când vorbim de Omega 3, este inevitabil să asociem acestei idei cu uleiul de pește sau cu produsele care conțin acești acizi grași esențiali.

Cele două tipuri de acizi grași sunt:

  • Grăsimile nesaturate sau grăsimi bune
  • Grăsimile saturate sau grăsimi rele.

Grăsimile nesaturate se pot descompune în continuare în grăsimi mononesaturate și în grăsimi polinesaturate. Acizii grași sunt formați din molecule chimice care ajută la funcționarea normală a celulelor din corpul uman. Mai mult decât atât, Omega 3 îți oferă energie și susține funcționarea eficientă a tuturor sistemelor din organism. 

Care sunt cele 3 tipuri de acizi grași Omega 3?

  1. Acidul alfa linoleic (ALA) este denumit și „Omega  3 din plante”
  2. Acidul docosahexaenoic (DHA) se găsește în pește, deci se poate denumi „Omega 3 din pește” 
  3. Acidul eicosapentaenoic (EPA) este denumit și „Omega 3 marin”.

Dacă te bazezi pe sursele de ALA este insuficient, așadar este absolut necesar să consumi mai mult pește care conține EPA și DHA.

Beneficii ale Omega 3 din ulei de pește care te vor convinge să-ți schimbi stilul de viață:

  • Scăderea nivelului de trigliceride și mișcarea zilnică
  • Creșterea colesterolului HDL bun
  • Scăderea colesterolului LDL rău
  • Scăderea presiunii arteriale și normalizarea acesteia
  • Consultarea medicului în cazul în care ai un tratament deja prescris, pentru a nu interfera cu acesta.

<h2> 3. Uleiul de pește - beneficii mai puțin știute pentru sănătate </h2>

Foto: Iryna Marienko/Unsplash

Despre Omega 3 cu beneficii pentru femei se cunoaște că se poate include în dieta zilnică, cel puțin 3 luni pe an, dacă nu există contraindicații, probleme de coagulare, sângerări sau alte tratamente. 

Deși peștele este cea mai importantă sursă de Omega 3, acești acizi grași se pot extrage și din plante, însă în concentrație mai mică.

Ce trebuie să știi de Omega 3 despre extra beneficii ale consumului de 100 de grame de produs cu grăsimi nesaturate DHA și EPA?

  • Macroul conține 2 g
  • Somonul conține 1,7 g
  • Heringul conține 1,3 g
  • Anșoa conține 1,2 g
  • Peștele alb conține 1,1 g
  • Tonul conține 1 g.

Cu cât peștele consumat este mai mare, cu atât cresc șansele ca acesta să fi ingerat mercur în timp ce a mâncat pești mai mici din apă. În schimb, peștii mici se hrănesc cu plancton și alge sănătoase.

Peștii recomandați ca fiind o sursă importantă de Omega 3 sunt:

  • Hamsiile
  • Heringul
  • Sardelele
  • Somonul
  • Macroul
  • Păstrăvul
  • Tonul.

Ce se poate întâmpla dacă nu mănânci pește?

Dacă ai alergii sau ții un regim vegetarian poți substitui peștele cu fructe sau legume care conțin acizi grași nesaturați de acest tip.

Acum, când știi că Omega 3 cu beneficii pentru sănătate este esențial pentru un stil de viață sănătos, trebuie să iei toate măsurile necesare pentru a include în dieta zilnică alimente sursă pentru ingerarea Omega 3.  Este cazul să te întrebi cum să profiți de beneficiile tehnologiei în medicină, chiar și în alegerea uleiului de pește pur.

Pentru sănătatea inimii sau a întregului sistem cardiovascular, poți căuta informații utile despre Omega 3 cu cardio beneficii și contraindicații descoperite de către specialiști.

Conform cercetărilor, beneficiile sunt diferite în cazul consumurilor distincte, în funcție de anamneză sau de istoricul medical. Putem vorbi de ulei de pește cu beneficii și contraindicații, în funcție de fiecare individ, numai cu recomandarea medicului, în urma unui control medical amănunțit.

<h2> 4. Beneficiile Omega 3 obținute din diferite alimente sănătoase </h2>

Foto: Food Photographer/Unsplash

Principalele surse de acizi grași Omega 3 rămân peștele și uleiul de pește. Dacă vrei să înlocuiești peștele cu produse de origine vegetală este foarte bine, în funcție de vârstă, de sex și de istoricul medical. Astfel, cele mai importante surse de acizi grași nesaturați ALA sunt:semințele de in măcinate, semințele de chia, uleiul de rapiță, uleiul de in, uleiul de soia, nucile, uleiul de alge. 

Omega 3 proprietăți terapeutice care să te inspire:

  • Ameliorarea și chiar tratarea bolilor de inimă
  • Diminuarea și tratarea problemelor prostatei
  • Sunt elemente de bază pentru hormonii care pot echilibra inflamațiile
  • Ajută la coagularea sângelui și la îngustarea vaselor de sânge.

Când vine vorba de interferența Omega 3 și Omega 6 este bine să știi că acești acizi grași consumați concomitent scad efectele benefice ale celuilalt, motiv pentru care se solicită opinii medicale înainte de instituirea unui tratament.

Proprietăți ale Omega 3:

  • Antiinflamator
  • Regulator al fluxului sanguin
  • Echilibrează sistemul nervos
  • Crește imunitatea organismului
  • Menține tonusul muscular și energia 
  • Menține tinerețea pielii, părului și unghiilor.

Dacă nu vrei sau nu poți consuma pește sau suplimente alimentare cu ulei de pește, poți consuma cu încredere produsele de origine vegetală. Acestea se pot folosi atât intern, cât și extern, pentru menținerea fermității și frumuseții pielii.

Foto: Mgg Vitchakorn/Unsplash

Foto: Tom Hermans/Unsplash

Foto: Kimia Zarifi/Unsplash

Dacă aceste informații îți deschid noi orizonturi cu privire la grija pe care trebuie să o ai pentru sănătatea organismului, este momentul să conștientizezi cât mai rapid beneficiile acizilor grași Omega 3, precauțiile și contraindicațiile acestora.

Prin urmare, tu cum îți menții sănătatea inimii, a sistemului nervos și frumusețea pielii sau a părului și unghiilor? De răspunsul tău depinde chiar și gradul de imunitate a organismului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇