Avertisment pentru valul 5, în România: Delta și Omicron vor circula în paralel

Avertisment pentru valul 5, în România: Delta și Omicron vor circula în paralel

Varianta Delta va circula la un moment dat în paralel cu varianta Omicron, lucru care s-ar putea să creeze probleme în valul 5 pandemic, avertizează Prof.Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

„În India s-a întâmplat ce s-a întâmplat peste tot în lume de mai multe ori, dar oamenii din păcate uită anumite lucruri şi atunci li se par lucrurile care se întâmplă ca ceva aparte.

Or, şi în India, şi în alte părţi ale lumii, inclusiv la noi în momentul de faţă, se întâmplă acelaşi lucru. În momentul în care numărul de infecţii este foarte mare, să ne aducem aminte că India a fost la un moment dat cu 400.000 de infecţii pe zi. Practic varianta circulantă ajunge să infecteze cam tot ce poate infecta în acel context epidemiologic", spune medicul.

ADVERTISING

Emilian Popovici subliniază că acum suntem într-o perioadă mai liniştită dar deja sunt semne că lucrurile încep din nou să se schimbe din cauza creşterii mobilităţii populaţiei din această perioadă.

"Acum suntem într-o perioadă din aceasta mai liniştită, dar deja sunt semne că, din cauza creşterii mobilităţii populaţiei, pentru că oamenii se pregătesc de sărbători, circulă, începe din nou să se redinamizeze uşor, cel puţin în anumite zone am văzut zona Bucureştiului, unde lucrurile încep din nou să se schimbe. Şi ne aşteptăm ca practic evoluţia să fie spre valul 5 printr-o redinamizare din cauza sărbătorilor, vacanţelor, creşterii mobilităţii, a creşterii numărului de contacte", adaugă acesta.

ADVERTISING

Medicul atrage atenția că ne aşteptăm la o redinamizare a variantei Delta de la jumătatea lunii ianuarie încolo şi la manifestarea mai serioasă a Omicron.

"Ne aşteptăm la o redinamizare a variantei Delta de la jumătatea lunii ianuarie încolo şi la manifestarea mai serioasă a Omicron care, dacă respectă ceea ce ştim până acum, că varianta cea mai transmisibilă devine dominantă, va deveni dominantă şi vor circula în paralel. Deci ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme.

Acum Delta se vede că se dinamizează din nou din cauza circulaţiei oamenilor crescută în această perioadă, iar Omicron, dacă respectă tradiţia, fiind de 3, 2 ori mai transmisibilă decât Delta, va deveni dominantă şi atunci va fi o perioadă în care aceste două variante vor circula împreună", atrage atenția medicul.

ADVERTISING

Numărul foarte mare de infecţii pe care îl va genera varianta omicron va avea impact asupra ratei de decese şi asupra gradului de ocupare a paturilor de ATI, spune Dr. Emilian Popovici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇