O specie de ciuperci halucinogene a cărei vânzare este legală în SUA poate fi periculoasă pentru consumul uman, avertizează specialiștii.
Amanita muscaria a ajuns în atenția publicului după ce magazinul Chillum Mushroom and Hemp Dispensary, din Florida, a anunțat că este primul magazin de profil din Statele Unite care vinde legal o „ciupercă magică”, relatează Business Insider.
Printre produsele care conțin Amanita muscaria disponibile se numără un joint, câteva gustări, precum și capsule și jeleuri derivate din această ciupercă.
Alan Rockefeller, un micolog din Oakland, California, a declarat pentru publicația citată că Amanita muscaria se vinde online de mai mulți ani în SUA. Comercializarea acestei specii, numită și "Buretele muștelor", este legală în toate statele americane, mai puțin în Louisiana.
Nu există un consens în privința siguranței consumului de Amanita muscaria - cele mai multe volume de specialitate o etichetează ca otrăvitoare, însă vechile culturi, precum cea din Orientul Îndepărtat Rus, o foloseau ca plantă medicinală, potrivit micologului australian Caine Barlow.
Experții avertizează că Amanita muscaria poate provoca "nebunie temporară", întrucât principalul ei ingredient este muscimolul, un alcaloid toxic care acționează asupra acelorași receptori din creier ca și alcoolul.
Efectele încep să fie resimțite în aproximativ zece minute după ce se consumă între una și patru ciuperci și durează cel puțin patru până la opt ore, în funcție de doză.
În general, muscimolul are efect calmant și induce mai mult somnul decât o face alcoolul.
Psilocibina, un alt compus al acestei ciuperci, are efect psihedelic și produce halucinații. Totuși, această reacție se manifestă diferit: între două și cinci persoane suferă de dureri de cap dacă mănâncă Amanita muscaria, iar între unul și cinci consumatori au o experiență plăcută, arată Rockefeller.
Barlow a explicat că ciuperca este "destul de plăcută" în doze mici (o jumătate, cel mult o ciupercă întreagă, între un gram și 4,8 grame), dar în doze mari poate fi "dificil de controlat". El a scris pe Third Wave, o bază online de date despre produsele psihedelice, că Amanita muscaria poate provoca euforie, dar și "sentimentul că te afli într-un spațiu de vis".
Efectele adverse pe care expertul le-a observat:
- impulsul de a vomita;
- lipsa coordonării mișcărilor;
- pierderea contactului cu mediul înconjurător timp de mai multe ore;
- distorsiunea dimensiunilor (lucrurile par mai mici sau mai mari decât în realitate);
- efectul de looping (când o persoană rămâne blocată într-o stare repetitivă sau într-un model de gândire);
- senzația de zbor.
Renumitul micolog american Paul Stamets a declarat într-un interviu din 2019 că Amanita muscaria este "una dintre cele mai periculoase ciuperci" și provoacă "nebunie temporară", astfel că nu recomandă consumul.
Potrivit unui studiu publicat de jurnalul științific European Journal of Case Reports in Internal Medicine, o persoană a intrat în comă după ce a consumat accidental această ciupercă.
Termenul de ciuperci "magice" este asociat în general cu speciile care conțin psilocibină, substanță interzisă în SUA, care are efecte diferite asupra corpului în comparație cu Amanita muscaria.
Michael Grieco, membru al Camerei Reprezentanților din Florida, care susține legalizarea psilocibinei în acest stat pentru tratarea depresiei și a tulburării stresului post-traumatic, a declarat luna trecută pentru WFLA că magazinul care comercializează Amanita muscaria a indus în eroare opinia publică susținând că vinde ciuperci "magice". "Sunt îngrijorat că cineva s-ar putea îmbolnăvi sau ar putea ajunge în spital", a spus el.
Și Jon Dennis, avocat, activist și director al programului de facilitare a accesului la psilocibină Vital Oregon, consideră un pericol vânzarea ciupercii. "Dacă cineva consumă Amanita muscaria cu convingerea greșită că e o ciupercă cu psilocibină, ar putea fi o situație potențial periculoasă", a arătat el.