Alegerea corectă a lentilelor pentru ochelarii de soare

Alegerea corectă a lentilelor pentru ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt esențiali pentru sănătatea ochilor. Contrar credinței populare, aceștia trebuie să fie purtați chiar și atunci când este înnorat afară și chiar și în perioada anotimpului rece. Chiar dacă soarele nu este vizibil sau nu pare atât de puternic, acesta transmite raze UV, care sunt adevăratul pericol pentru ochii noștri și deopotrivă pentru pielea noastră.

Majoritatea oamenilor țin cont strict de modul în care arată rama atunci când caută o pereche de ochelari de soare, fiind mulțumiți dacă găsesc o ramă frumoasă pe care o pot achiziționa la un preț decent.

ADVERTISING

Criteriul mult mai important decât rama este lentila, însă aceasta este cea care oferă protecție împotriva razelor UV și cea care dă prețul ochelarilor. Tocmai de aceea, o pereche de ochelari de soare de bună calitate, care oferă protecție reală, costă câteva sute sau chiar mii de lei.

Merită să investești într-o pereche bună de ochelari de soare?

Cu siguranță, merită! Neglijarea problemelor pe care le poate genera soarele poate duce la apariția unor boli a căror rezolvare este mult mai costisitoare. Din fericire, se poate opta pentru ochelari de la Lensa plata in rate, în așa fel încât investiția să nu fie una mare dintr-o dată. 

ADVERTISING

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi lentilele ochelarilor de soare?

  • Asigură-te că lentilele pe care le alegi blochează ultravioletele UV, în special pe cele UVB, care sunt considerate a fi mult mai periculoase pentru ochi. 
  • Dacă practici activități care implică foarte mult timp petrecut în soare, asigură-te că lentilele blochează 99 sau chiar 100% din razele UV sau că au o putere de absorbție UV de până la 400 nm;
  • Dacă folosești ochelari de vedere, este recomandat să cauți lentile heliomate sau fotocromice. Acestea se întunecă la culoare atunci când intensitatea luminii este foarte mare și se deschid la culoare atunci când intensitatea soarelui este mai mică;
  • Dacă vrei o pereche de ochelari pentru condus, pentru pescuit sau pentru diverse activități practicate lângă apă, este bine să optezi pentru lentile polarizate. Acestea blochează strălucirea luminii naturale și artificiale;
  • Dacă alegi lentile de tip oglindă este bine să te asiguri că sunt eficiente. De regulă, acestea blochează într-o mare măsură lumina, însă în multe cazuri nu blochează și razele ultraviolete;
ADVERTISING

În general, există lentile pentru orice tip de activitate. Dacă practici diverse activități care implică apa, cum ar fi skiul nautic, poți opta pentru lentile hidrofobice, care permit scurgerea rapidă a apei iar dacă obișnuiești să mergi în medii în care există schimbări bruște de temperatură, lentilele anti-fog sunt cele mai potrivite.

În general, pe piață vei găsi lentile din sticla, poliuretan, policarbonat și material acrilic. Cele din sticlă au o claritate foarte bună, însă se pot sparge ușor dacă sunt scăpate și sunt mult mai grele.

Cele mai rezistente, dar și cele mai scumpe lentile sunt cele din poliuretan. Acestea fac fata șocurilor și sunt foarte ușoare.

Dacă vrei să investești ceva mai puțini bani, lentilele din policarbonat sau din material acrilic sunt mai potrivite.