Acesta este numărul optim de pași pe care ar trebui să-i facem. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine

Acesta este numărul optim de pași pe care ar trebui să-i facem. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine
numar zilnic pasi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De ani buni e împământenită teoria conform căreia ar trebui să facem zilnic 10.000 de pași. Numai că o nouă cercetare arată că același rezultat îl obținem cu un număr mai mic de pași.

Concret, după ce au analizat date de la zeci de mii de oameni de pe patru continente și au revizuit 15 studii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că numărul optim de pași pe care ar trebui să-l facem zilnic este mai aproape de 6.000, în funcție de vârstă.

Pașii făcuți în plus, peste această limită, nu au capacitatea de a îmbunătăți și mai mult longevitatea unei persoane, cred oamenii de știință.

ADVERTISING

„Ceea ce am văzut a fost această reducere progresivă a riscului pe măsură ce numărul de pași crește, dar la un moment dat reducerea se plafonează”, a explicat epidemiologul Amanda Paluch, de la Universitatea din Massachusetts Amherst, conform Science Alert.

„Această plafonare a avut loc la numere diferite de pași pentru adulții mai în vârstă față de adulții mai tineri”, a adăugat Paluch.

Cel mai recent studiu pe această temă a conchis că 7.000 de pași pe zi au redus șansele de moarte prematură cu 50-70%.

ADVERTISING

Persoanele de 60 de ani și peste obțin cele mai multe beneficii, cel puțin când vine vorba despre longevitate, dacă fac 6.000 - 8.000 de pași pe zi.

Studiul a conchis, de asemenea, că cei care sunt mai tineri ar putea merge ceva mai mult, dar nu au existat dovezi că ar trăi neapărat mai mult făcând peste 8.000 - 10.000 de pași pe zi.

„Cea mai importantă concluzie este că există o mulțime de dovezi care sugerează că orice mișcare în plus este benefică, în special pentru cei care au foarte puțină activitate”, spune Paluch, autorul studiului publicat de jurnalul The Lancet: Public Health.

ADVERTISING

Mitul celor 10.000 de pași s-a născut în anii '60, fiind introdus de o companie niponă. Nu avea niciun fundament științific. Era însă un număr frumos, rotund, care suna suficient de obositor pentru a fi un obiectiv, dar totuși oarecum realizabil, pentru a merita să te străduiești. Însă marketingul l-a dus departe, firma niponă producând un pedometru pe care l-a numit „Manpo-kei”, un cuvânt care se traduce în „10.000 de pași”.

Oamenii de știință spun însă că prin promovarea mesajului celor 10.000 de pași multe persoane au fost descurajate în a mai face sport, pentru că au considerat această țintă intangibilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇