A doua doză a vaccinului AstraZeneca nu crește riscul de cheaguri de sânge (studiu)

A doua doză a vaccinului AstraZeneca nu crește riscul de cheaguri de sânge (studiu)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vaccinul antiCovid dezvoltat de compania AstraZeneca nu a determinat o creştere a incidenţei cazurilor rare de cheaguri sangvine cu număr scăzut de trombocite la persoanele inoculate cu cea de-a doua doză a serului, au anunţat autorii unui studiu publicat miercuri.

Studiul, publicat în revista medicală The Lancet, a descoperit că rata estimată de apariţie a trombozei cu sindrom de trombocitopenie (TTS) după administrarea primei doze a fost de 8,1 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate, au precizat reprezentanţii companiei AstraZeneca.

ADVERTISING

După injectarea celei de-a doua doze a vaccinului AstraZeneca, comercializat sub denumirea oficială Vaxzevria şi creat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford, această rată a fost de doar 2,3 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate, fiind comparabilă cu rata observată în rândul populaţiei nevaccinate, a adăugat compania anglo-suedeză.

Noul studiu, condus şi finanţat de AstraZeneca, a evaluat cazurile raportate la 14 zile după administrarea primei doze şi a celei de-a doua doze de vaccin până în data de 30 aprilie, utilizând baza globală de date de siguranţă deţinută de compania anglo-suedeză.

ADVERTISING

"Cu excepţia situaţiei în care un caz de TTS este identificat după prima doză, aceste rezultate sprijină administrarea schemei de vaccinare cu două doze de Vaxzevria, aşa cum este indicat, pentru a contribui la asigurarea unei protecţii împotriva maladiei COVID-19, inclusiv împotriva variantelor îngrijorătoare ale coronavirusului", a declarat Mene Pangalos, directorul executiv al companiei AstraZeneca.

Vaccinul companiei AstraZeneca s-a confruntat cu mai multe probleme, ce au inclus întârzieri de producţie, un proces în instanţă şi posibile asocieri cu anumite efecte secundare rare, dar severe, inclusiv cu TTS, care au determinat mai multe ţări să restricţioneze sau chiar să stopeze utilizarea serului, iar acele riscuri au fost analizate de autorităţile de reglementare medicală şi introduse în prospectul oficial al vaccinului.

ADVERTISING

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a analizat cazurile de TTS începând din luna martie şi a descoperit o posibilă legătură cu Vaxzevria, precum şi cu vaccinul monodoză dezvoltat împotriva COVID-19 de grupul american Johnson & Johnson.

Totuşi, EMA a decis că beneficiile generale aduse de ambele vaccinuri sunt în continuare mai mari decât riscurile generate de acestea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇