3 beneficii și utilizări ale acidului hialuronic

3 beneficii și utilizări ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță pe care o regăsim în mod natural în organism, în special la nivelul pielii unde joacă un rol important în menținerea hidratării și la nivelul articulațiilor unde este implicată în asigurarea mobilității. Citește în continuare și află mai multe despre rolurile acidului hialuronic în organism și despre beneficiile produselor cu acid hialuronic.

Creșterea gradului de hidratare a pielii

Acidul hialuronic este o moleculă capabilă să atragă apă, fiind astfel implicat în menținerea unui grad optim de hidratare la nivelul pielii. Procesul natural de îmbătrânire, precum și expunerea la soare, la fum de țigară sau la agenți poluanți scad nivelul de acid hialuronic din piele, afectând consecutiv aspectul și fermitatea pielii. Un nivel scăzut de hidratare a pielii conduce la apariția ridurilor și la accentuarea aspectului celor preexistente, motiv pentru care au fost dezvoltate diferite produse cu acid hialuronic menite să prevină ridurile și îmbătrânirea pielii.

ADVERTISING

Aplicarea topică a produselor cu acid hialuronic favorizează menținerea apei la nivelul țesutului cutanat și conduce la creșterea sintezei de colagen și elastină, molecule esențiale pentru asigurarea fermității și elasticității pielii. Astfel, aceste produse încetinesc apariția ridurilor și oferă pielii un aspect mai neted, mai ferm și mai tânăr.

În cazul ridurilor mai profunde și mai vizibile, se poate opta pentru umplerea ridurilor cu acid hialuronic, procedură efectuată în cabinetele medicilor dermatologi sau ale altor medici specializați în proceduri estetice.

Accelerarea procesului de vindecare

Acidul hialuronic joacă un rol important în vindecarea rănilor și în reglarea procesului inflamator. Studiile au arătat că aplicarea unor produse cu acid hialuronic a condus la reducerea dimensiunii rănilor și la ameliorarea durerii. Totuși, este important ca produsele aplicate pe răni să fie special formulate în acest sens, cu respectarea condițiilor de sterilitate în vederea prevenirii apariției infecțiilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Gelurile cu acid hialuronic sunt folosite cu succes pentru accelerarea vindecării leziunilor mucoasei bucale și a rănilor rezultate în urma unor proceduri stomatologice.

Lubrifierea articulațiilor

Lichidul sinovial prezent la nivelul anumitor articulații conține concentrații crescute de acid hialuronic, substanță ce joacă un rol important în lubrifiere și în menținerea unui grad corespunzător de mobilitate. Injectarea unor soluții cu acid hialuronic direct în articulație este o procedură folosită pentru ameliorarea durerii și a mobilității în special la pacienții cu osteoartrită ușoară până la moderată, o afecțiune inflamatorie degenerativă care afectează structura și funcționalitatea articulațiilor. Beneficiile administrării intraarticulare de acid hialuronic se mențin aproximativ 6 luni.

ADVERTISING

În concluzie, acidul hialuronic este implicat în asigurarea unui grad corespunzător de hidratare la nivelul pielii și al mucoaselor, precum și în menținerea lubrifierii și a mobilității articulare. Discută cu medicul sau cu farmacistul și informează-te despre produsele cu acid hialuronic și despre beneficiile pe care acestea le pot aduce sănătății tale.

Surse informative

Benisek, Alexandra. “Health Benefits of Hyaluronic Acid.” WebMD, 22 Apr. 2021, www.webmd.com/beauty/benefits-hyaluronic-acid

Julson, Erica. “7 Surprising Benefits of Hyaluronic Acid.” Healthline, 21 Apr. 2018, www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits. 

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/