După 2 zile de consultări, Ciolacu merge în coaliție cu concluziile și cere PNL un calendar cât mai rapid

După 2 zile de consultări, Ciolacu merge în coaliție cu concluziile și cere PNL un calendar cât mai rapid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Marcel Ciolacu a continuat marţi consultările cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

La dialog au venit reprezentanţii REPER şi cei de la Forţa Dreptei.

În timpul consultărilor cu reprezentanții REPER, Ciolacu a spus că „singura constantă este că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale”.

La finalul întâlnirii, am aflat că REPER vrea organizarea alegerilor prezidenţiale la termen.

În schimb, Forţa Dreptei susţine încă o comasare: organizarea turului I de la prezidenţiale simultan cu parlamentarele, pe 1 sau 8 decembrie. Iar pentru turul doi sunt vizate datele de 15 sau 22 decembrie. Ludovic Orban spune că o candidatură a sa la prezidenţiale este "naturală", "normală", în contextul carierei lui politice.

ADVERTISING

Şedinţă de coaliţie joi

După consultări, Guvernul a anunţat că premierul Marcel Ciolacu va prezenta joi, în coaliţia de guvernare, variantele propuse de partidele politice.

În plus, Marcel Ciolacu va cere partenerilor de la PNL să dea curs solicitării exprimate de toţi participanţii la discuţiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiţia electorală să se desfăşoare în condiţii predictibile şi echitabile pentru toţi candidaţii.

”Le mulţumesc tuturor partidelor participante pentru dialogul constructiv! Consider că a fost un demers util şi democratic şi îmi doresc ca şi partenerii de coaliţie să ţină cont de opiniile exprimate”, a precizat prim-ministrul.

ADVERTISING

Consultări pentru data alegerilor

Şeful Executivului a anunţat vinerea trecută că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că "ţopăiala" pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

Luni, la discuţiile cu prim-ministrul au participat, pe rând, reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, cei ai Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi cei ai PUSL.

ADVERTISING

Opțiunile exprimate de USR, UDMR, SOS, AUR, PNL şi PUSL

  • Delegaţia USR a reafirmat, la discuţiile de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, după cum a declarat preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi.
  • Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie, dar premierul Marcel Ciolacu "a fost păcălit din nou", "pare captiv unor grupuri de interese" şi ia în calcul luna decembrie.
  • Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.
  • Preşedintele Partidului SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat că i-a propus premierului ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.
  • Partidul Umanist Social Liberal a susţinut, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, datele calendarului referitoare la alegerile prezidenţiale - 15 şi 29 septembrie, a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al formaţiunii.
  • Reunită luni în şedinţa Biroului Politic Naţional, conducerea PNL a fost de acord, în unanimitate, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la termen, anume în luna noiembrie, a declarat preşedintele formaţiunii, Nicolae Ciucă. În contextul în care premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu partidele politice pe tema calendarului electoral, Nicolae Ciucă a spus că, având în vedere coaliţia guvernamentală PNL - PSD, nu era necesară invitaţia la consultări a liberalilor.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇