REPER obține în instanță renumărarea voturilor la alegerile europarlamentare, în unele județe UPDATE Reacția BEC

REPER obține în instanță renumărarea voturilor la alegerile europarlamentare, în unele județe <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția BEC

REPER a obținut în instanță renumărarea voturilor la alegerile europarlamentare, în unele județe din țară. Decizia este apreciată ca fiind una „fără precedent”. REPER a contestat în instanță rezultatele în mai multe secții, după ce BEC i-a respins sesizările și a refuzat renumărarea voturilor acolo unde fuseseră semnalate nereguli. Mai exact, au fost peste 250 de reclamații de la votanți REPER care au sesizat că secțiile unde votaseră menționau în procesele verbale ZERO voturi în dreptul REPER. BEC anunță că va face recurs și susține că instanţa a obligat, de fapt, BEC la soluţionarea cererilor de renumărare a voturilor.

ADVERTISING

Informația a fost prezentată inițial pe Facebook de deputatul REPER, Andrei Lupu.

„La 3 săptămâni de la desfășurarea alegerilor, Curtea de Apel București confirmă frauda și cere BEC să organizeze renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare în mai multe județe din țară. Așteptăm redactarea deciziei pentru a reveni cu mai multe detalii”, scrie Andrei Lupu, care prezintă și decizia instanței.

La 3 săptămâni de la desfășurarea alegerilor, Curtea de Apel București confirmă frauda și cere BEC să organizeze...

Publicată de Andrei Lupu pe Vineri, 28 iunie 2024

Județele și secțiile unde vor fi renumărate voturile:

Județe: Alba, Arad, Călărași, Brașov, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Botoșani, Buzău, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj.

ADVERTISING

Secții:

  • 29, 64,181,193 Brașov
  • 343, Sibiu
  • 68, Brăila
  • 184, 282, Ilfov
  • 204 Vâlcea
  • 59 Gorj
  • 533 Prahova
  • 7 Olt
  • 129 Buzău
  • 259 Caraș-Severin
  • 40 Galați
  • 167 Cluj-Napoca
  • 94 Drăgănești-Olt
    - 71 Piatra-Neamț

BEC respinsese toate solicitările REPER de renumărare a voturilor. Sesizările erau făcute pentru secții din Ilfov, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bacău, Brașov, Brăila, Botoșani, Buzău, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Călărași, Cluj.

Potrivit unui comunicat al deputatei REPER Oana Cambera, s-a obținut renumărarea voturilor și „în controversata secție nr. 282 din Tunari din Ilfov”, unde votase chiar deputata, dar în procesul verbal erau trecute zero voturi pentru REPER.

ADVERTISING

„Am recâștigat astăzi în instanță un pilon al democrației: dreptul de a fi respectat votul oamenilor. În ultimele săptămâni, am primit peste 250 de sesizări din județe și secții diferite, foarte multe persoane care și-au făcut public votul, pentru că nu îl găseau pe procesul-verbal al secțiilor unde au votat. Secția nr. 282 din Tunari, Ilfov, este cazul cel mai cunoscut, de unde a început și procesul de sesizare, însă BEC ne-a respins toate cererile pe bandă rulantă, deși existau probe consistente, inclusiv declarații ale persoanelor în cauză”, spune Oana Cambera.

Reprezentanții REPER mai spun că „este o situație fără precedent” și vor continua toate procedurile legale pentru punerea în executare a acestei decizii. Ei consideră că Biroul Electoral Central este obligat prin decizia Curții de Apel să înceapă renumărarea buletinelor de vot, iar acest lucru ar putea avea un efect direct asupra rezultatului final al alegerilor.

„Astăzi, am reușit să punem frână încă o dată abuzurilor tuturor celor numiți să mimeze munca și democrația. În acest moment, mai multe secții din țară vor trebui să renumere voturile oamenilor și să-l respecte. Vor fi multe lucruri de explicat dacă de la zero ajungi la câteva zeci de voturi sau sute de voturi și va trebui să ne lămurim dacă acestea pot fi încadrate la erori umane sau rea-credință. Cu sprijinul domnului avocat Dragoș Popa, putem spune că astăzi am făcut un pas în respectarea opțiunii oamenilor”, a spus și deputatul Andrei Lupu.

Reacția BEC

Biroul Electoral Central a anunțat că va face recurs, luni și susține instanţa a obligat, de fapt, BEC la soluţionarea cererilor de renumărare a voturilor, nu la renumărarea propriu zisă.

„Curtea de Apel Bucureşti a obligat Biroul Electoral Central la soluţionarea cererilor de renumărare şi nu să dispună renumărarea. Hotărârea nu este definitivă, prin urmare nu este executorie. Biroul Electoral Central va face recurs luni", a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Anamaria Revnic Călugăriţa, pentru Agerpres.

„Decizia nu este una definitivă și este împotriva BEC. Așteptăm comunicarea deciziei de către instanță”, a declarat pentru spotmedia.ro și Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇