Zeci de amenzi și dosare penale după circul făcut de AUR la Parlament. Bode insistă cu legea protestelor

Zeci de amenzi și dosare penale după circul făcut de AUR la Parlament. Bode insistă cu legea protestelor

Patru persoane au fost sancţionate de jandarmi, cu amenzi în valoare totală de 3.000 de lei, pentru că l-au agresat, miercuri, pe fostul premier Ludovic Orban la intrarea în sediul Parlamentului. O altă persoană a primit sancţiuni în valoare totală de 1.500 de lei pentru agresarea parlamentarului UDMR Csoma Botond.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Alexandru Iacob, a precizat că jandarmii au aplicat 45 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 50.700 lei. 

„În continuare, se fac verificări pentru identificarea altor persoane care au săvârşit abateri de la cadrul legal în vigoare”, a mai precizat sursa citată.

ADVERTISING

Bode insistă cu legea protestelor

Între timp, de la Oradea, ministrul de Interne Lucian Bode a readus în discuție iniţiativa legislativă a premierului şi a lui cu privire la modificarea Codului Penal în ce privește protestele.

El a mai spus că este regretabil ce s-a întâmplat, dar forţele de ordine au acţionat din punctul lui de vedere impecabil, nu au exagerat şi au reuşit să păstreze în siguranţă perimetrul de protecţie de la Palatul Parlamentului.

„Poate că cei care criticau iniţiativa legislativă a domnului prim-ministru şi a mea cu privire la modificarea Codului Penal astăzi ne dau dreptate. Este absolut normal să asiguri cadrul legal pentru a protesta într-un mod paşnic, dar în momentul în care protestul devine unul violent, în momentul în care tu vii la protest cu muniţie, în momentul când vii la protest cu gândul şi cu mesaje de a ataca un demnitar sau orice cetăţean din ţara asta, protestul este unul violent, care trebuie să fie sancţionat pe măsură.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cred că autoritatea statului trebuie întărită, cred că legislaţia trebuie întărită în acest sens, trebuie modernizată pentru a da forţelor de ordine să acţioneze în parametrii anilor 2023, pentru că Jandarmeria funcţionează astăzi după o lege, din punctul meu de vedere, învechită”, a spus Bode. 

El a arătat că „timp de şase luni de zile autorităţile statului pot identifica participanţii la acest protest neautorizat, neasumat şi pot fi sancţionaţi”. 

„Până la acest moment, au fost sancţionaţi 45 de participanţi cu amenzi însumate, contravenţionale, la aproximativ 50.000 de lei. De asemenea au fost întocmite patru dosare penale, până în acest moment. Legat de cele două dosare penale întocmite în urma agresiunii la adresa celor doi demnitari, parlamentari, după discuţia pe care colegii mei de la Poliţie au avut-o atât cu domnul Orban, cât şi cu domnul Botond, au spus că îşi rezervă dreptul de a depune în termenul legal o plângere penală”, a arătat el. 

ADVERTISING

Ministrul a mai spus că în interiorul Palatului Parlamentului există o instituţie care răspunde de securitatea celor care intră în acest perimetru, poate şi acolo măsurile de securitate trebuie revizuite, pentru că „e inadmisibil să ajungi să intri în Parlamentul României cu muniţie, cu droguri”. 

„Este regretabil ce s-a întâmplat, dar forţele de ordine au acţionat din punctul meu de vedere impecabil, nu au exagerat şi au reuşit să păstreze în siguranţă perimetrul de protecţie a Palatului Parlamentului, iar cei care s-au dedat la acte de violenţă vor plăti”, a arătat Lucian Bode. 

Ciucă cere stabilitate și responsabilitate

Și premierul Nicolae Ciucă a comentat incidentele de miercuri din faţa Palatului Parlamentului şi scandalul făcut de AUR,.

„Aici vreau să subliniez următorul aspect - este mai important ca oricând, ţinând cont de actualul context în care avem războiul la graniţă, ca indiferent de partid, indiferent de locul unde ne desfăşurăm activitatea, dar mai ales clasa politică şi liderii politici să dea dovadă de responsabilitate şi să nu creăm astfel de evenimente care pot să degenereze.

Eu cred că este foarte important, de asemenea, ca oamenii să fie foarte bine informaţi şi, indiferent de ce demers este în analiză şi urmează să fie supus unei decizii, să aibă imaginea clară a conținutului şi să nu se lase induşi în eroare de anumiţi factori care nu urmăresc nimic altceva decât destabilizarea. România nu are nevoie de destabilizare.

Ca atare, mesajul meu este acela de foarte mare responsabilitate pentru oricare dintre reprezentanţii clasei politice”, a afirmat Nicolae Ciucă, de la Oradea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇