Viktor Orban o comite din nou la adresa României: A purtat un fular cu harta Ungariei Mari (Video) UPDATE Reacția MAE

Viktor Orban o comite din nou la adresa României: A purtat un fular cu harta Ungariei Mari (Video) <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția MAE

Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, a purtat un fular pe care se poate vedea harta stilizată a Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Ardeal.

Orban a publicat pe contul său de Facebook un clip, în care se vede fularul cu care s-a afișat la ultimul meci al naționalei Ungariei.

Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!

Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!

Publicată de Orbán Viktor pe Luni, 21 noiembrie 2022

UPDATE A venit o reacţie oficială şi de la Ministerul de Externe de la Bucureşti:

„Ca urmare a afișării prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar”.

ADVERTISING

Conform MAE, „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”.

ADVERTISING

Provocările Ungariei

Harta Ungariei Mari este un simbol al revizionismului maghiar folosit tot mai des de mai-marii de la Budapesta.

În luna mai, acelaşi Viktor Orbán a spus că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria și că „cei care au o mare și porturi de aceea sunt capabili să aducă petrol pe petroliere”, o referire la teritoriul Croației.

Iar acum doi ani le-a urat succes elevilor la examenul de istorie cu o imagine cu un glob pământesc pe care se afla harta politică din anul 1862, în prim-plan fiind Imperiul Habsburgic și Ungaria Mare. „Vrabia mălai visează”, îi răspundea atunci fostul premier Ludovic Orban.

ADVERTISING

În plus, Viktor Orban este singurul aliat fidel în UE al preşedintelui Vladimir Putin, care a intrat în Ucraina, cu scopul de a ocupa teritorii pe care le consideră ale Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇