USR solicită PSD şi PNL să deblocheze, de urgenţă, în Senat iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, astfel încât referendumul naţional pentru ”Fără penali” să poată fi organizat în 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
O decizie în acest sens a fost luată marţi seara, la propunerea preşedintelui USR, Elena Lasconi, într-o şedinţă a Comitetului Politic al USR, cu unanimitate de voturi.
Iniţiativa stabileşte că o persoană condamnată penal definitiv nu poate fi aleasă într-o funcţie publică.
Totuşi, proiectul nu spune nimic despre cei anchetaţi sau trimişi în judecată. Asta în condiţiile în care Clotilde Armand, trimisă în judecată pentru conflict de interese, cu un proces pierdut în primă instanță cu ANI, este prima pe lista USR pentru Senat în București.
Între timp, PSD defilează cu altă variantă de „fără penali”. Conducerea PSD a adoptat, marţi, ca pe listele electorale ale partidului pentru alegerile parlamentare să nu fie incluse persoane care au fost trimise în judecată pentru: fapte de corupţie, fapte asimilate celor de corupţie sau incompatibilităţi. Aşadar, nu e vorba nici aici despre cei urmăriți penal, ci doar cine a fost deja trimis în judecată, dar oricum mai mult decât varianta USR.
Varianta USR de "Fără penali"
De când a apărut iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali", în Parlament au fost adoptate legi care împiedică pe cei condamnaţi să candideze, dar USR nu renunţă.
”Cerem PSD, PNL şi UDMR să voteze săptămâna viitoare iniţiativa susţinută de peste 1 milion de români. Ea trebuie votată pe 24 octombrie astfel încât pe 24 noiembrie să fie organizat referendumul pentru revizuirea Constituţiei, iar voinţa românilor să fie respectată.
Ştim că, după demersurile USR de ani de zile, au fost adoptate în Parlament legi prin care persoanele condamnate definitiv nu mai pot candida la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dar, la ce vedem că se întâmplă cu democraţia, nu putem fi siguri că la anul sau peste doi ani, când i se mai umflă capul vreunui lider politic, nu o să schimbe legea.
De aceea, trebuie ca interdicţia să fie în Constituţie şi să modificăm Legea fundamentală în acord cu voinţa românilor”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, citat pe pagina de Facebook a partidului.
Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei a fost adoptată de Camera Deputaţilor în iulie 2020 şi, de atunci, este blocată în Senat.
Aceasta prevede introducerea în Constituţiei a unui nou alineat: ”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Tot în şedinţa de marţi seara a Comitetului Politic al USR a fost reiterată, cu unanimitate de voturi, decizia ca orice membru USR care este condamnat penal pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie, în primă instanţă, să fie exclus din partid, dacă nu îşi dă demisia din USR şi din orice funcţie publică.