Un val verde pentru Europa?

Un val verde pentru Europa?

În Franța, Irlanda sau Germania, partidele „verzi” sunt în creștere. De acest fapt profită cu siguranță planeta, chiar dacă formațiunile ecologiste nu sunt implicate în actul guvernării.

Lumea se află momentan în strânsoarea a două crize ce ne vor afecta pe termen lung. Pandemia de coronavirus ne preocupă zi de zi, ne limitează libertatea și dăunează economiilor noastre. Însă cealaltă criză, care încinge cu rapiditate planeta noastră, ar putea avea repercusiuni mult mai grave. 

Această lună mai a fost luna cea mai fierbinte de când se fac măsurători, iar temperaturile în unele zone arctice au crescut recent până la 38 de grade.

ADVERTISING

Și chiar dacă în prezent nu se mai vorbește prea mult despre "Fridays for Future", partidele și politicile verzi sunt în creștere peste tot în Europa.

Verzii francezi au obținut victorii istorice la alegerile pentru primăriile marilor orașe precum Marsilia, Bordeaux, Lyon și Strasbourg în urmă cu o săptămână.

Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a fost confirmată în funcție cu sprijinul ecologiștilor, obiectivul declarat al mandatului acesteia fiind transformarea capitalei franceze - sufocată de trafic - într-un "Amsterdam pe Sena", în care să îți placă să te deplasezi cu bicicleta. 

De fapt, în cele mai mari trei orașe din Franța, primarii și-au asigurat funcția cu sprijin oferit de ecologiști.

ADVERTISING

Răspunzând acestei situații, președintele Macron a alocat 15 miliarde de dolari pentru a combate schimbările climatice. O hotărâre impresionantă pentru un partid care a câștigat primul post de primar abia în 2015.

Insula verde devine în sfârșit verde

La începutul acestui an, în februarie, Verzii din Irlanda au obținut cel mai bun rezultat de până acum în alegerile legislative. După lungi negocieri de formare a Guvernului, ecologiștii au decis să se alăture primei mari coaliții de guvernare din această țară - cu condiția ca Guvernul să se angajeze în reducerea cu 7 la sută a emisiilor de carbon în fiecare an.

ADVERTISING

Insula verde – cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de emisii nocive pe cap de locuitor din Europa - poate deveni acum cu adevărat verde. Verzii irlandezi trebuie să aibă grijă să nu fie folosiți ca țapi ispășitori pentru politicile de austeritate eșuate ale partenerilor de coaliție. 

Lungul marș al Verzilor din Germania către statutul de partid tradițional este aproape încheiat. Partidul s-a distanțat de imaginea unei formațiuni de protest, guvernând acum în aproape toate landurile federale.

Sondajele la nivel federal arată că, de mai bine de un an, Verzii și-au consolidat locul al doilea în opțiunile de vot ale electoratului, detronându-i pe social-democrați. Foarte probabil, acest lucru îi va catapulta în următoarea coaliție guvernamentală de la Berlin. 

Este o creștere realmente meteorică, dacă ținem cont că în actualul Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german - n.red.), ecologiștii formează cel mai mic grup parlamentar.

Relațiile dintre Verzi și creștin-democrați se dezgheață mai repede decât calota polară. În aceste zile, în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, Partidul Verzilor a felicitat Uniunea Creștin-Democrată cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înființarea formațiunii conservatoare. O ofertă de coaliție nu tocmai subtilă!

Poate deci mișcarea verde de protest și anti-partid să se dezvolte într-o adevărată forță politică, într-o democrație socială a secolul XXI? Acest lucru nu se va întâmpla probabil peste noapte în Europa.

Ecologiștii încă nu au o bază loială, comparabilă cu lucrătorii industriali și membrii sindicatelor. Partidele verzi sunt deosebit de populare în orașe, prinzând la oamenii cu studii superioare și funcționari publici

Sunt implicați în chestiuni privind stilul de viață, precum mersul pe bicicletă sau reciclarea, dar mai puțin prezenți în discuțiile ce țin de politica socială, educație, securitate și alte dosare politice importante.

Iar pe subiecte precum vaccinarea, homeopatia și energia nucleară, ecologiștii pot fi chiar ostili mediului științific. Ar putea fi dificil pentru ei să se elibereze de astfel de credințe prostești fără a-și brusca alegătorii fideli.

Planeta are de câștigat cu ecologiștii

Chiar dacă nu se vor afla în fruntea guvernelor naționale în viitorul apropiat, Verzii pot face ca orașele noastre să devină mai plăcute. Și, mai presus de toate, pot împinge partidele de dreapta și de stânga să își asume cea mai mare provocare a acestui secol - încălzirea globală.

Reacția președintelui Macron la alegerile locale din Franța demonstrează acest lucru.

De asemenea, reacția liderului francez a arătat că planeta câștigă atunci când guvernează Verzii - sau când rivalii lor sunt nevoiți să adopte idei verzi. Verzii cresc. Și, deși s-ar putea să nu fie niciodată dominanți, iar candidații lor să nu ajungă președinți de țară, ei pot fi o forță decisivă în politica viitorului.

James Jackson


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇