Un nou referendum pentru independenţa Scoţiei, în 2023?

Un nou referendum pentru independenţa Scoţiei, în 2023?

Şefa guvernului Scoţiei, Nicola Sturgeon, crede că un nou referendum pentru independenţa faţă de Regatul Unit ar putea avea loc în octombrie anul viitor.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) condus de Sturgeon îşi desfăşoară în acest weekend, la Aberdeen, cea de-a 88-a conferinţă anuală, transmite Reuters duminică.

Curtea Supremă britanică urmează să înceapă marţi audierile privind posibilitatea unui vot asupra secesiunii Scoţiei neaprobat de guvernul de la Londra.

Sturgeon afirmă că, deoarece alegătorii au susţinut partidele pro-independenţă la alegerile pentru Parlamentul scoţian de anul trecut, a existat un mandat pentru a prezenta un proiect de lege în privinţa organizării unui referendum pe 19 octombrie 2023.

ADVERTISING

”Să aşteptăm să vedem ce spune instanţa. Sunt încrezătoare că Scoţia va deveni independentă”, a subliniat premierul scoţian.

Sturgeon a promis că înfrângerea în faţa Curţii Supreme ar însemna că SNP va lupta în cadrul următoarelor alegeri desfăşurate în întreg Regatul Unit, care urmează să aibă loc în 2024, doar pe baza unei platforme menite să stabilească dacă Scoţia ar trebui să fie independentă. Astfel, acesta ar deveni un referendum ”de facto”.

Sturgeon a spus că aceasta este ultima soluţie.

”Nu este preferinţa mea. Dacă modalitatea prin care ar fi corect să luăm în considerare şi să decidem această problemă, care este un referendum constituţional legal, este blocată… alegerea este atunci simplă: prezentăm cazul oamenilor la alegeri sau renunţăm la democraţia scoţiană şi vreau să fiu foarte clară astăzi că nu voi renunţa niciodată la democraţia scoţiană”, a conchis ea.

ADVERTISING

Primul referendum privind independenţa Scoţiei a avut loc în septembrie 2014, când 55% dintre votanţi au fost împotriva desprinderii de Regatul Unit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇