UE condamnă expulzarea diplomaților de către Rusia și anunță că decizia Moscovei nu va rămâne fără răspuns

UE condamnă expulzarea diplomaților de către Rusia și anunță că decizia Moscovei nu va rămâne fără răspuns

Uniunea Europeană a condamnat cu fermitate, vineri seară, decizia Rusiei de expulzare a unor diplomaţi din ţări membre UE acuzaţi de participare la protestele opoziţiei ruse faţă de arestarea disidentului Aleksei Navalnîi.

Administraţia Vladimir Putin a declarat vineri personae non gratae diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la mitinguri „ilegale” organizate de opoziţie pe 23 ianuarie în oraşele Moscova şi Sankt-Petersburg.

"Partea rusă se aşteaptă ca în viitor misiunile diplomatice ale Regatului Suediei, Republicii Polonia şi Republicii Federale Germania, precum şi personalul acestora să respecte strict normele dreptului internaţional", a comunicat Ministerul rus de Externe.

ADVERTISING

Citește și Iulian Fota: Asistăm la o reașezare a lumii, marea miză a negocierilor e Rusia. Bătălia pe care România trebuie să o câștige acum nu e una militară, ci diplomatică - Interviu

HR/VP Josep Borrell LIVE from Moscow

Follow live from Moscow the joint press conference with the the HR/VP Josep Borrell and Sergey Lavrov, Russian Foreign Affairs Minister.

Posted by European External Action Service - EEAS on Friday, February 5, 2021

"Josep Borrell Fontelles a aflat în timpul întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. A condamnat cu fermitate decizia şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de activităţi incompatibile cu statutul de diplomaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

ADVERTISING

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, la rândul său, decizia Rusiei. "Referitor la cazul Alexei Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate tot ce s-a întâmplat până acum, otrăvirea, condamnarea judiciară şi, astăzi, expulzarea diplomaţilor german, polonez şi suedez decisă de Rusia", a afirmat Emmanuel Macron.

"Este o decizie nejustificată, o nouă imagine despre situaţia statului de drept în Rusia", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform site-ului Tagesschau.de.

EN DIRECT | Après le Conseil franco-allemand de défense et de sécurité, suivez la conférence de presse conjointe du Président Emmanuel Macron et de la Chancelière Angela Merkel.

EN DIRECT | Après le Conseil franco-allemand de défense et de sécurité, suivez la conférence de presse conjointe du Président Emmanuel Macron et de la Chancelière Angela Merkel.

Posted by Élysée – Présidence de la République française on Friday, February 5, 2021

"Dacă Federaţia Rusă nu reconsideră această măsură, nu va rămâne fără răspuns", a avertizat, la rândul său, ministrul german de Externe, Heiko Maas.

ADVERTISING

"Decizia Rusiei este total nefondată, iar acest lucru a fost transmis părţii ruse; ne rezervăm dreptul de a reacţiona în mod adecvat", a comunicat Ministerul de Externe de la Stockholm, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Iată și câteva reacții de la București:

Acum două zile, i-am cerut lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă al UE, să renunțe la vizita...

Posted by Dacian Cioloş on Friday, February 5, 2021

Josep Borrell umilit la Moscova! UE trebuie să EXPULZEZE de îndată trei diplomați ruși, să decidă SANCȚIUNI pentru...

Posted by Valentin Naumescu on Friday, February 5, 2021

Șeful diplomației europene, Josep Borell, a mers azi la Moscova.Putin a expulzat chiar în timpul vizitei trei diplomați...

Posted by Cristian Preda on Friday, February 5, 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇