Ucraina e dezamăgită de Germania şi îl acuză pe Olaf Scholz de lipsă de lidership

Ucraina e dezamăgită de Germania şi îl acuză pe Olaf Scholz de lipsă de lidership

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz de lipsă de lidership şi nesocotirea intereselor ucrainene, ca reacţie la discursul ţinut joi la Davos de cancelarul german.

„Din punct de vedere militar, Ucraina este pur şi simplu dezamăgită de Berlin”, a declarat ambasadorul Melnik, pentru tabloidul german Bild.

Kievul a sperat să audă la Forumul Economic Mondial ce măsuri concrete va lua guvernul german pentru a sprijini Ucraina astfel încât să câştige războiul, dar Olaf Scholz nu a reuşit să abordeze aceste puncte, a adăugat el.

ADVERTISING

"Din păcate, a fost o greşeală, mai ales în ceea ce priveşte livrarea imediată de arme grele din Germania pentru a înăbuşi enorma ofensivă rusă din Donbas", a spus Andrii Melnik, transmite vineri dpa.

"Se pare că nu există curajul şi lidershipul de a face asta", a spus el, referindu-se la cancelarul Scholz.

Fără tancuri moderne

Între ţările membre NATO ar exista o 'înţelegere tacită' de a nu furniza tancuri moderne de fabricaţie occidentală Ucrainei pentru a evita ca Rusia să considere aceasta drept o 'provocare' sau o intervenţie activă într-un război care se duce în afara perimetrului de responsabilitate al Alianţei Nord-Atlantice, a transmis postul public de televiziune german ARD.

Ţările membre NATO au convenit într-o manieră informală să nu furnizeze anumite tipuri de armament Ucrainei în cadrul invaziei ruse pentru a reduce pe cât posibil riscul unei confruntări între blocul nord-atlantic şi Moscova, au confirmat pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

ARD, care citează surse din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, menţionează, la rândul său, că ar fi vorba de un acord informal care nu este transpus în vreo rezoluţie.

Guvernul lui Scholz a aprobat recent trimiterea de tancuri Gepard în Ucraina, după tensiuni puternice cu Kievul, care cere de la Berlin un angajament mai mare în domeniul apărării sale.

Paralel cu autorizarea acestor importuri, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a anunţat că alte livrări de tancuri vor fi realizate în cadrul unor proceduri de schimb cu alte ţări NATO - acestea furnizează Ucrainei echipamente de producţie sovietică, iar Germania umple golurile respective din stocurile sale de armament.

ADVERTISING

Ziua 93 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇