Turcia reacționează după ce Biden a recunoscut genocidul armean

Turcia reacționează după ce Biden a recunoscut genocidul armean

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat sâmbătă ”terţe părţi” că se amestecă în problemele Turciei, după ce preşedintele american Joe Biden a recunoscut oficial genocidul armean.

”Nimeni nu are de câştigat de pe urma faptului că dezbaterile – care ar trebui ţinute de istorici – sunt politizate de terţi şi devin un instrument de ingerinţă în ţara noastră„, a subliniat Recep Tayyip Erdogan într-un mesaj adresat patriarhului armean din Istanbul.

Turcia "nu are nicio lecţie de primit de la nimeni despre istoria sa", a declarat, la rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, în reacţie la recunoaşterea de către SUA a genocidului armean.

ADVERTISING

"Cuvintele nu pot schimba sau rescrie istoria", a scris pe Twitter ministrul de externe al Turciei, la scurt timp după ce a fost anunţată decizia preşedintelui Joe Biden.

Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915.

În declaraţia tradiţională a Casei Albe difuzată cu ocazia zilei de comemorare, 24 aprilie, se menţionează pentru prima dată cuvântul ”genocid”.

ADVERTISING

Armenia îi mulțumește lui Biden

Premierul armean Nikol Paşinian a salutat sâmbătă decizia istorică a preşedintelui american Joe Biden de a recunoaşte oficial genocidul armean.

Paşinian i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru această ”măsură foarte puternică spre justiţie şi adevărul istoric” şi care oferă ”un sprijin nepreţuit descendenţilor victimelor genocidului armean”, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

Recunoaşterea genocidului constituie ”un exemplu încurajator pentru toţi cei care doresc să construiască o societate internaţională justă şi tolerantă”, a adăugat şeful guvernului armean.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇