Trump repetă că nu va mai fi nevoie de vot dacă va fi ales președinte (Video)

Trump repetă că nu va mai fi nevoie de vot dacă va fi ales președinte (Video)

Candidatul republican Donald Trump a repetat afirmația de săptămâna trecută, când le-a spus alegătorilor că dacă îl votează în noiembrie, în patru ani nu vor mai trebui să voteze din nou.

Întrebat în mai multe rânduri de Fox News despre această afirmație, Trump a negat că ar rămâne permanent la Casa Albă dacă va fi ales, ceea ce ar echivala cu o încălcare a numărului maxim de mandate prezidențiale prevăzute de Constituția SUA, relatează The Guardian.

Vineri, el le-a spus participanților la un eveniment organizat de un grup conservator în West Palm Beach, Florida, că dacă îl votează în noiembrie, în patru ani nu vor mai trebui să voteze din nou, stârnind confuzie. "Ieșiți și votați, doar de data asta", a făcut el apel, adăugând: "Nu va mai trebui s-o faceți. Încă patru ani, știți ce? Se va rezolva, va fi bine, nu va trebui să mai votați, frumoșii mei creștini."

ADVERTISING

Democrații și alți critici au numit afirmațiile lui Trump terifiante, dictatoriale și anti-democratice.

Luni, în interviul de la Fox News, fostul președinte american a încercat să-i explice realizatoarei Laura Ingraham ce a vrut să spună.

"Acea declarație este foarte simplă, am spus 'Votați pentru mine, nu va mai trebui s-o mai faceți niciodată'. E adevărat, fiindcă trebuie să obținem votul. Creștinii nu sunt renumiți ca un grup mare de alegători, ei nu votează. Și le-am explicat asta. Voi nu votați niciodată. Votați de data asta. Ne va întări țara, nu va mai trebui să votați, vă puteți întoarce la a nu vota", a spus el.

ADVERTISING

Jurnalista a remarcat că mulți democrați au interpretat afirmațiile pe care el le-a făcut în weekend ca un argument pentru a nu fi reales. Trump a răspuns că nu a auzit acest lucru și a continuat să vorbească despre faptul că mulți creștini tind să nu voteze.

"Trebuie să votați" la alegerile din 5 noiembrie, a continuat Trump, numind scrutinul cea mai importantă cursă prezidențială din istoria Statelor Unite. "După aceea nu va mai trebui să-și facă griji despre vot. Nu-mi pasă, fiindcă o să rezolvăm tot, țara va fi rezolvată și nici nu vom mai avea nevoie de votul vostru (…) Și cred că toată lumea a înțeles", a subliniat el.

ADVERTISING

"Dar veți părăsi postul după patru ani?", a insistat realizatoarea. "Desigur. Apropo… așa am făcut data trecută", a adăugat Trump.

Nici jurnalista, nici Trump nu au menționat, însă, că după ce Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din 2020, suporterii săi au luat cu asalt sediul Congresului SUA pe 6 ianuarie 2021, în încercarea de a împiedica confirmarea înfrângerii liderului republican.

Remarcile lui Trump de vineri au survenit la aproximativ două luni după ce acesta pare să fi cochetat cu ideea de a fi președinte timp de trei mandate, la convenția anuală National Rifle Association din Dallas.

El a făcut trimitere la faptul că Franklin D. Roosevelt a rămas la Casa Albă timp de trei mandate și a încetat din viață la începutul celui de-al patrulea, din 1933 până în 1945, în timpul Marii Crize și a Celui de-al Doilea Război Mondial.

"Știți, FDR (Franklin D. Roosevelt, n. red.) a avut patru mandate. Nu știu, să ne gândim la trei mandate? Sau la două?", a spus Trump, moment în care publicul a început să strige "Trei!", potrivit Politico.

Conform celui de-al 22-lea amendament din Constituția Statelor Unite ale Americii, introdus în 1951, președintele SUA poate îndeplini cel mult două mandate de câte patru ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇