Trump mai adaugă o înfrângere post-alegeri

Trump mai adaugă o înfrângere post-alegeri

Congresul SUA se va reuni săptămâna viitoare pentru a oficializa votul Colegiului electoral, iar Donald Trump pare că și-a epuizat strategia de a contesta alegerile.

Departamentul Justiţiei i-a cerut unui judecător federal să respingă o acţiune juridică introdusă de un reprezentant al Camerei Republicane , care urmărea să permită vicepreşedintelui americian, Mike Pence, anularea rezultatului alegerilor prezidenţiale câştigate de Joe Biden.

Mike Pence, președinte al Senatului, va superviza miercuri şedinţa. Potrivit cutumei, el va fi cel care va declara învingătorul în alegeri, scrie lapresse.ca.

În decembrie, Colegiul electoral a confirmat victoria candidatului democrat cu un vot de 306 la 232. Multiplele tentative judiciare ale taberei Trump de a răsturna acest rezultat au eşuat.

Acţiunea juridică, care îl citează pe Pence ca inculpat, cere tribunalului să recurgă la o lege din 1887 care precizează modul în care Congresul se ocupă de numărarea voturilor. Ea afirmă că vicepreşedintele "poate exercita autoritatea exclusivă şi singura dispoziţie pentru a stabili voturile electorale care trebuie luate în considerare pentru un stat dat".

Potrivit Departamentului de Justiție însă, acţiunea penală se opune procedurilor enunţate în lege de mult timp, "şi nu acţiunilor pe care vicepreşedintele Pence le-a luat". În consecinţă, el nu ar trebui să fie ţinta acţiunii judiciare.

"O acţiune judiciară care vizează stabilirea faptului că vicepreşedintele are puterea discreţionară asupra numărării voturilor, intentată împotriva vicepreşedintelui, este o adevărată contradicţie juridică", a subliniat Departamentul american al Justiţiei.

În lipsa unor elemente tangibile pentru a spijini acuzaţiile de "fraudă masivă" la alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, cele peste 50 de plângeri depuse aliaţii lui Donald Trump pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost respinse aproape toate de tribunale sau abandonate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇