Gorghiu vrea legea 2 Mai. Cazanciuc a depus deja un proiect împotriva drogaților la volan

Gorghiu vrea legea 2 Mai. Cazanciuc a depus deja un proiect împotriva drogaților la volan

Pe valul de revoltă născut de tragedia de la 2 Mai, coaliţia pregăteşte legi mai aspre împotriva consumatorilor şi traficanţilor de droguri.

Pe de o parte, ministrul Justiției (Alina Gorghiu de la PNL) propune o lege similară cu „Legea Anastasia”, care să prevadă că traficanții de droguri trebuie condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea pedepselor cu suspendare.

Pe de altă parte, senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus deja un proiect care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul şoferilor depistaţi la volan sub influenţa drogurilor sau alcoolului.

ADVERTISING

Vă recomandăm analiza Spot: De fapt, de ce se droghează tinerii? Răspunsul unei judecătoare la întrebarea nepusă în heirupismul generalizat

Legea 2 Mai

Alina Gorghiu a explicat că din martie au crescut pedepsele pentru traficanți, fiind acum aproape la fel de mari ca cele pentru omor, dar nu este destul.

„Pedepsele sunt între 3 și 10 ani, între 10 și 20 de ani, similare cu infracțiunea de omor. Problema este următoarea: uneori aceste pedepse sunt înjumătățite, pentru că această lege prevede posibilitatea ca traficantul să facă un denunț în etapa urmăririi penale, să livreze un alt traficant de droguri, să dea informații pentru identificarea altora, astfel încât să beneficieze de reducerea de pedeapsă. Și atunci e posibil ca instanța să-i dea pedeapsă cu suspendare”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aşa că e nevoie de o lege nouă.

„Gândiți-vă la o lege similară cu „Legea Anastasia”, căreia să îi zicem legea 2 Mai, prin care pentru traficul de droguri de mare risc, traficanții să nu mai beneficieze de suspendare, ci doar de pedepse cu executare (...) Sigur, denunți pe cineva, îți reduce pedeapsa, dar nu ajungi la suspendare”, a spus Gorghiu, la Digi24.

Amintim că „Legea Anastasia”, adoptată în această vară, prevede ca şoferii care au comis accidente mortale sub influența drogurilor sau a alcoolului nu mai pot beneficia de suspendare, ci vor fi condamnaţi la închisoare cu executare.

Legea deja depusă de PSD

Pe de altă parte, senatorul Robert Cazanciuc şi deputatul Diana Tuşa (ambii de la PSD) au depus deja la Senat un proiect legislativ care are drept scop tot "să combată cu mai mare fermitate şi eficienţă traficul de droguri".

Această lege prevede că dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării şoferilor sub influenţa drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată.

"Se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate", explică Robert Cazanciuc pe Facebook.

În plus, folosirea minorilor în derularea de operaţiuni cu substanţe psihoactive va fi o circumstanţă agravantă în săvârşirea infracţiunilor privind traficul de droguri.

"Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistenţa de specialitate", afirmă Robert Cazanciuc.

Şi acum se pedepsesc faptele menţionate, dar prin noul proiect se sancţionează şi tentativa, scrie Agerpres.

"Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, precum şi tolerarea consumului, fără drept, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive, de către proprietarul, chiriaşul sau administratorul unui imobil aflat în stare de degradare, dezafectat ori în construcţie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi", se arată într-o prevedere nou introdusă în art. 19 al Legii 194/2011.

Alte noi prevederi stipulează că "administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane" şi "îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace", se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Finanţarea în orice mod a săvârşirii faptelor menţionate se sancţionează cu pedepsele prevăzute de lege pentru acestea, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime.

Dacă faptele prevăzute la art. l6 ("fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇