Predoiu recunoaște că, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea fenomenului drogurilor. Cum să lupți cu o lege din 2000?

Predoiu recunoaște că, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea fenomenului drogurilor. Cum să lupți cu o lege din 2000?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a recunoscut că, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea problemei legate de droguri. El a spus că legea privind combaterea drogurilor de mare risc este din 2000 și instituţiile nu au instrumentele adaptate vremurilor pentru a combate acest fenoment.

Întrebat, duminică, la Prima News, cum au ajuns școlile pline de droguri în România, Predoiu a spus că mecanismul nu a fost adaptat permanent și a intervenit o desconsiderare a fenomenului.

“Pe de o parte, fenomenul s-a răspândit. E o afacere globală. 85 de milioane, între 15 şi 64 de ani, au declarat că au prizat droguri cel puţin o dată. 85 de milioane. 30 de miliarde e piaţa numai în Europa.

ADVERTISING

Această afacere s-a globalizat, a penetrat încet, încet în România. Mecanismul nu a fost adaptat permanent şi a intervenit o desconsiderare a fenomenului”, a spus Predoiu.

Întrebat dacă statul a protejat reţelele de traficanţi, Cătălin Predoiu a spus că nu are nicio informație în acest sens dar, pe de altă parte, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea problemei.

“La modul general, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea problemei. De aceea, eu vă pot nuanţa declaraţii de acum trei luni de zile. Este un lucru pe care l-am iniţiat şi făcut acum trei ani de zile. Tot Ministerul de Interne a făcut o strategie contra crimei organizate şi traficului de persoane şi acolo sunt declaraţiile din 2010-2011, când elaboram legi.

ADVERTISING

Pe de altă parte, instituţional, armata nu a fost pregătită pe măsură ce a evoluat inamicul. Ştiţi de când este legea privind combaterea drogurilor de mare risc? Din 2000. Au trecut de atunci 23 de ani. Deci, cum poate să fie pregătită  o instituţie să lupte contra unui astfel de fenomen cu o lege din 2000 contra substanţelor psihoactive?”, a mai spus Cătălin Predoiu.

În ce privește rezolvarea problemelor care au apărut pe măsură ce traficul și consumul de droguri au explodat, ministrul de Interne spune că acest fenomen nu poate fi eradicat în câteva luni.

“Nu ştiu dacă o să putem instantaneu, într-o lună, în două luni de zile, să eradicăm acest fenomen. Nu vreau nici să fiu neserios în ce spun.

ADVERTISING

Pe de altă parte, expozeul dumneavoastră mai ridică o problemă pe care, cu iertare, nu aţi atins-o. E şi o problemă educativă şi culturală.

Dumneavoastră descrieţi un fenomen care a penetrat în foarte multe locuri, de la şcoli, licee până la cluburi, restaurante sau lumea artistică şi nu numai.

Înseamnă că este un fenomen, e o problemă educativă şi una culturală. Înseamnă că fenomenul trebuie abordat din mai multe părţi.

Dacă vom aştepta doar prin represiune eradicarea acestui fenomen e foarte complicat pentru că combaterea vizează două laturi: partea de trafic se duce spre furnizor, partea de consum se duce spre client, spre consumator.

Este imposibil să rezolvi doar prin această acţiune problema drogurilor oricât ai confisca, oricât ai trimite în judecată, oricât ai destructura”, a conchis Predoiu.

În urmă cu două zile, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că în România sunt „milioane de consumatori de droguri”, cifră care rezultă din statisticile Agenţiei Naţionale Antidrog, iar aceşti oameni nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare pentru consumul acestor substanţe, ci trebuie ajutaţi să scape de această problemă.

Ea a mai spus că procurorii DIICOT sunt copleşiţi în prezent de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, însă cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu.

Este vorba în cele mai multe din aceste cazuri de către tineri şi dacă nu au antecedente şi o conduită bună în rest se dispune de către procuror neînceperea urmăririi penale.

Pe de altă parte, legislaţia nu poate impune ca aceşti tineri să fie evaluaţi şi consiliaţi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar cei mai mulţi dintre ei nici nu acceptă această evaluare, a mai spus ministrul Justiţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇