Talibanii îl susțin pe Trump pentru un nou mandat și își fac griji pentru starea sănătății sale

Talibanii îl susțin pe Trump pentru un nou mandat și își fac griji pentru starea sănătății sale

Preşedintele american Donald Trump a primit o susţinere neaşteptată în cursa pentru Casa Albă din partea talibanilor din Afganistan.

Sperăm că va câştiga alegerile şi va pune capăt prezenţei armatei americane în Afganistan”, a declarat în acest weekend într-un interviu telefonic pentru CBS News purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Militanţii talibani şi-au exprimat totodată îngrijorarea cu privire la lupta lui Trump cu COVID-19, boala provocată de noul coronavirus. „Când am aflat că Trump a fost testat pozitiv la COVID-19, ne-am îngrijorat pentru starea lui de sănătate, dar pare să se simtă mai bine”, a declarat un alt lider important taliban pentru CBS News al cărui nume nu este precizat.

Purtătorul de cuvânt al campaniei preşedintelui american, Tim Murtaugh, a declarat sâmbătă că echipa de campanie respinge susţinerea talibanilor. „Talibanii ar trebui să ştie că preşedintele va proteja întotdeauna interesele americane prin orice mijloace”, a declarat Murtaugh la CBS News.

Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, Trump a declarat în această săptămână că trupele americane s-ar putea retrage complet din Afganistan până la sfârşitul anului. Liderul de la Casa Albă a făcut din reducerea prezenţei trupelor americane peste hotare un subiect central de campanie, criticând „războaiele nesfârşite” ale SUA.

La jumătatea lunii septembrie, Trump a afirmat că scopul său este să reducă prezenţa trupelor americane în Afganistan la 4.000 de militari.

În februarie, SUA au semnat un acord de pace cu talibanii pentru a pune capăt celui mai lung război din istoria SUA, notează dpa, declanşat după atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001, comise de Al Qaida.

ADVERTISING

Conform acordului, toate trupele internaţionale ar urma să părăsească Afganistanul în termen de 14 luni în schimbul unor garanţii de securitate din partea talibanilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇