Tabăra Orban acuză echipa Cîţu că urmăreşte epurarea delegaţiilor la congresul PNL. Cum s-a schimbat procedura de vot

Tabăra Orban acuză echipa  Cîţu că urmăreşte epurarea delegaţiilor la congresul PNL. Cum s-a schimbat procedura de vot
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia de organizare a congresului PNL (COCON), condusă de Theodor Stolojan, a emis o decizie, pe care a transmis-o tuturor organizaţiilor judeţene ale partidului, despre care tabăra Orban spune că o dezavantajează.

Practic, COCON recomandă ca în organizaţiile judeţene votul de susţinere a moţiunilor celor doi candidaţi pentru şefia partidului să fie dat la pachet, doar după prezentarea ambelor moţiuni, şi nu pe rând, aşa cum a fost până acum.

Surse din tabăra Orban susţin însă că măsura este una care vizează să îl dezavantajeze pe actualul preşedinte PNL.

ADVERTISING

Mai exact, susţin acestea, tabăra Cîţu ar urmări eliminarea din delegaţiile judeţene care vor veni la Bucureşti pe 25 septembrie a susţinătorilor lui Ludovic Orban.

”Acum, regula este ca după prezentarea unei moţiuni în organizaţia judeţeană, să fie dat şi votul de susţinere. Aşa s-a întâmplat cu moţiunea lui Orban la Bihor şi la Bistriţa-Năsăud.

Prin decizia COCON de luni, însă, acest lucru nu va mai fi posibil. Votul va putea fi dat doar după prezentarea ambelor moţiuni în respectiva organizaţie judeţeană.

ADVERTISING

Vor fi două buletine, câte unul pentru fiecare moţiune. Scopul este urmărirea celor care iau buletinul pentru moţiunea lui Orban şi eliminarea lor din componenţa delegaţiei care va fi trimisă la congres”, au explicat surse din tabăra Orban pentru News.ro.

Potrivit deciziei COCON, ”CDJ (Comitetul Director Judeţean, conducerea extinsă a organizaţiei judeţene – n. red.), întrunit statutar, se pronunţă, prin vot secret, cu cel puţin 7 zile înainte de data Congresului, după dezbaterea tuturor moţiunilor, pentru susţinerea uneia sau mai multor moţiuni”.

ADVERTISING

Decizia integrală poate fi consultată AICI.

De menţionat că votul din organizaţiile judeţene privind moţiunile celor doi candidaţi nu înseamnă că organizaţia respectivă îl susţine pe unul sau pe altul dintre competitori.

Aprobarea moţiunilor într-o organizaţie judeţeană înseamnă că respectiva organizaţie este de acord cu candidaturile la congres ale celor doi pretendenţi la şefia partidului.

De altfel, aceeaşi organizaţie judeţeană poate aproba ambele moţiuni, nu este obligată să aleagă între una sau alta dintre ele.

La finalul săptămânii trecute, Ludovic Orban şi-a prezentat moţiunea cu care candidează la şefia PNL în Bistriţa-Năsăud şi în Bihor, ambele organizaţii aprobând prin vot documentul actualului lider liberal. Însă Bolojan nu se bagă nici în tabăra Cîțu, nici în tabăra Orban și le spune liberalilor bihoreni să voteze cum vor.

Citeşte mai multe despre confruntarea din PNL:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇