Candidatul independent la alegerile europarlamentare Silvestru Şoşoacă, plasat sub control judiciar de către procurorii Parchetului General pentru uz de fals şi fals în declaraţii, susţine că nu a ştiut că semnăturile pe care le-a depus pentru susţinerea candidaturii erau false.
Silvestru Şoşoacă a declarat, miercuri seară, la Antena3, că ”tot spectrul naţionalist s-a unit pur şi simplu” pentru a-l ajuta.
”Toate partidele şi toate ONG-urile, după ce am încercat să-mi fac un partid al meu, cu care să lupt bine de tot şi am fost oprit din cauza unei sesizări făcute de Diana, soţia mea, că ea e Şoşoacă şi e prejudiciată de faptul că eu pot să intru cu numele meu.
Au fost mai multe partide, unele neparlamentare, de fapt, cele mai multe neparlamentare, şi ONG-uri. Eu am avut o doamnă avocat, deci eu am fost reprezentat de avocat acolo, prin procură, şi ea, avocata mea, trebuia să verifice tot. Nu am avut nici cea mai vagă idee că erau false”, explică acesta.
Silvestru Şoşoacă a fost plasat, miercuri, sub control judiciar de către procurorii Parchetului General, fiind acuzat de uz de fals şi fals în declaraţii.
Anterior, el a fost ridicat de acasă de poliţie şi dus la audieri la Parchetul General.
Anchetatorii au indicii și dovezi că semnăturile strânse pentru candidatura sa la Parlamentul European, ca independent. ar fi fost falsificate, cu ajutorul unor membri AUR şi la solicitarea lui George Simion.
Acuzaţiile procurorilor
Parchetul General a emis un comunicat oficial referitor la dosar, însă în care nu menţionează niciun nume.
Iată ce spun procurorii:
„În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României, care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024. (...)
„În data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.
„În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.
Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.
Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.
Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători”.
Amintim că Silvestru Șoșoacă a fost condamnat definitiv, pentru ultraj, la 180 de zile de „amendă-închisoare”, după ce, în decembrie 2021, a agresat un polițist, în scandalul cu o echipă a postului de televiziune italian Rai Uno.