Șefa PE, Roberta Metsola, vine azi în România. Se vede cu Iohannis și va vorbi în Parlament

Șefa PE, Roberta Metsola, vine azi în România. Se vede cu Iohannis și va vorbi în Parlament

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, efectuează o vizită de lucru în România, în perioada 19-20 decembrie. Ea va avea o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, dar și o intervenție în Parlamentul României.

Potrivit programului președintelui Iohannis, Roberta Metsola va merge la 14:30 la Palatul Cotroceni. Președintele Parlamentului European va avea mai întâi convorbiri tête-à-tête cu Klaus Iohannis, după care vor avea loc convorbirile oficiale.

Vizita la Palatul Cotroceni a Robertei Metsola se va termina cu o declarație de presă comună cu președintele Iohannis.

ADVERTISING

Discurs în Parlament

De asemenea, președinta Parlamentului European va susține și un discurs în Parlamentul României.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca oficialul european să se adreseze parlamentarilor români într-un plen reunit al Legislativului care se va desfăşura pe 19 decembrie, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Vor susţine alocuţiuni şi preşedinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Potrivit programului Parlamentului, alocuțiunea Robertei Metsola va avea loc luni, la ora 18:00, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților.

Imediat după votul contra intrării României în Schengen, Roberta Metsola s-a declarat „extrem de dezamăgită”.

„Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen. Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre”, a scris Metsola, membră a Partidului Popular European (PP), pe contul său de Twitter.

"Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat", a adăugat ea.

ADVERTISING

Într-un interviu în exclusivitate pentru spotmedia.ro, Roberta Metsola a spus, vineri, că „trebuie să continuăm presiunea asupra Consiliului, iar următoarea Președinție să faciliteze un compromis pentru primirea României și Bulgariei în Schengen”

România și Bulgaria nu au primit votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen. Singura unanimitate a fost în cazul aderării Croației, însă pentru România și Bulgaria au fost două voturi negative.

Unul a fost al Austriei, care a refuzat în ciuda tuturor datelor și argumentelor oficiale de la nivelul UE să susțină România, pe motiv că nu are suficient de protejate frontierele, ceea ce ar oferi cale liberă migranților ilegali.

În ce privește Olanda, aceasta a ținut să menționeze că susține aderarea României, însă nu și pe a Bulgariei. Dar, cum votul s-a dat la pachet, Olanda a respins de la aderare Bulgaria și România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇