Securitatea e tema prioritară pentru europeni. Franța e scepticul UE. Pe români îi doare mai mult crearea de locuri de muncă

Securitatea e tema prioritară pentru europeni. Franța e scepticul UE. Pe români îi doare mai mult crearea de locuri de muncă

Eurobarometrul lansat, miercuri, de Parlamentul European arată un interes echilibrat pentru alegerile europene, o percepție mai degrabă neutră și favorabilă față de UE, cu excepția unor state, dintre care Franța e cea mai sceptică, și în general o prioritizare a temelor legate de securitate și apărare în multe state UE, în special cele din proximitatea frontului deschis de Rusia în Ucraina.

Screenshot-2024-04-16-at-17-10-24-100.1-Spring-EB-

Apărarea și securitatea UE se menționează ca primă prioritate a campaniei electorale în nouă țări, cu cele mai mari rezultate în Danemarca (56%), Finlanda (55%) și Lituania (53%).

România face însă excepție și nu se numără printre țările unde agenda începe cu securitate și apărare – Danemarca, Finlanda, Lituania, Letonia, Cehia, Polonia, Germania și Țările de Jos.

Nu stă nici lângă Franța, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, pentru care prioritară este lupta contra sărăciei și excluziunii sociale și nici nu se află pe lista statelor pentru care schimbările climatice sunt cea mai presantă grijă.

România are o problemă specifică, pe care cetățenii consideră prioritară: sprijin pentru economie și crearea de noi locuri de muncă. În aceeași paradigmă se găsesc Portugalia, Grecia, Ungaria, Italia, Slovacia.

Screenshot-2024-04-16-at-17-10-42-100.1-Spring-EB-

Totuși, în ceea ce privește așteptările de la UE, românii numesc pacea ca fiind cea mai importantă.

ADVERTISING

Cele mai importante concluzii ale Eurobarometrului:

• Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul este mai important în situația geopolitică actuală.

• Șase din zece cetățeni (60%) sunt interesați de viitoarele alegeri europene din 6 - 9  iunie, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în același moment înainte de votul din mai 2019.

• 73% dintre cetățeni afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.

• Apărarea și securitatea UE sunt din ce în ce mai importante pentru cetățenii europeni.

• Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, sănătatea publică și combaterea sărăciei și a excluziunii sociale îi preocupă pe votanții europeni.

Ultimul sondaj Eurobarometru realizat de Parlamentul European înainte de alegerile din iunie arată conștientizarea și preocuparea cetățenilor față de contextul geopolitic actual.

Sondajul relevă o tendință pozitivă, ascendentă în ceea ce privește principalii indicatori electorali, cu doar câteva săptămâni înainte de votul din iunie.

Interesul pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere de la ultimul sondaj din toamna anului 2023.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Creșterile sunt semnificative în comparație cu sondajul din primăvara anului 2019 (cu trei luni înainte de alegerile europene anterioare).

Câţi europeni merg la vot

60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (+3% față de toamna anului 2023 și +11%, în comparație cu februarie/martie 2019).

71% spun că este probabil să voteze (7-10 pe o scară de la 1-10), reprezentând +3% în comparație cu toamna anului 2023 și +10% în comparație cu februarie/martie 2019.

Rezultatele sondajului sugerează că cetățenii UE sunt foarte conștienți de importanța alegerilor în contextul geopolitic actual, opt din zece respondenți (81%) fiind de acord că votul este și mai important acum.

Câţi români merg la vot

În ceea ce privește respondenții din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 (la fel ca în toamna anului 2023 și cu 11% mai mult față de februarie/martie 2019).

ADVERTISING

74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene (55% dintre români spuneau că este probabil să voteze înainte de alegerile din 2019), iar 68% cred că votul este mai important în actualul context geopolitic.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, despre rezultatele sondajului: „Europenii sunt conștienți de faptul că mizele acestui tur de scrutin sunt mari și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual. Îi îndemn pe cetățenii noștri să voteze la viitoarele alegeri europene, să consolideze democrația europeană și să modeleze viitorul Europei.”

La finalul acestei legislaturi, 81% dintre cetățenii UE (80% dintre cetățenii din România) au o imagine pozitivă sau neutră față de Parlamentului European, în timp ce doar 18% au o imagine negativă (19% dintre respondenții români).

În plus, majoritatea din UE (56%) ar dori ca PE să joace un rol mai important, în timp ce numai 28% ar dori să vadă contrariul, iar 10% ar păstra rolul Parlamentului European așa cum este în prezent.

Roberta Metsola adaugă: „Parlamentul și Uniunea Europeană au obținut rezultate fără precedent în ultimii ani. Ne-am confruntat cu circumstanțe și provocări excepționale, dar am devenit și mai puternici și mai uniți. Parlamentul a fost și va continua să fie vocea și avocatul cetățenilor în UE.”

Prioritățile cetăţenilor

Cetățenii europeni ar dori ca lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (33%), precum și sprijinirea sănătății publice (32%) să fie principalele chestiuni discutate în timpul campaniei electorale. Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă, precum și apărarea și securitatea UE, se află pe locul al treilea în rândul cetățenilor europeni (la 31%).

Importanța pe care cetățenii o acordă apărării și securității UE a crescut pe parcursul legislaturii parlamentare, în special având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În prezent, apărarea și securitatea UE se menționează ca primă prioritate a campaniei electorale în nouă țări, cu cele mai mari rezultate în Danemarca (56%), Finlanda (55%) și Lituania (53%).

De asemenea, privind spre viitor, cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial, urmate de aspectele energetice și securitatea alimentară/agricultura (ambele cu 30 %).

Pentru cetățenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare și securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) și pe competitivitate, economie și industrie (29%) pentru a își întări poziția în plan global.

Rolul UE

În timp ce patru din zece cetățeni europeni spun că rolul UE a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas același, iar 22% spun că s-a diminuat.

La nivel național, majoritatea cetățenilor din 15 țări consideră că rolul UE în lume a devenit mai important de-a lungul anilor, proporțiile ajungând la 67 % în Suedia, 63% în Portugalia și 60% în Danemarca. Între timp, cetățenii sloveni și cehi sunt cei mai susceptibili să spună că rolul UE a devenit mai puțin important (32% și, respectiv, 30%).

În cazul României, 35% dintre respondenți cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani, 35% cred că a rămas la fel, în timp ce 27% spun că rolul UE s-a diminuat.

Aproape trei sferturi dintre cetățeni europeni (73%, + 3 puncte procentuale în comparație cu toamna anului 2023) afirmă că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi, incluzând o cincime (20%) pentru care au un impact „foarte mare”.

65% dintre cetățenii din România au răspuns că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor. În plus, majoritatea europenilor afirmă că țara lor beneficiază de apartenența la UE (71%). 65% dintre cetățenii din România afirmă că țara a beneficiat de apartenența la UE.

Background

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din primăvara anului 2024 a fost realizat de agenția de cercetare Verian (anterior Kantar) între 7 februarie și 3 martie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față, cu interviuri video (CAVI) utilizate suplimentar în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta. În total, au fost efectuate 26.411 de interviuri. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇