Se va ”lega de mâini și de picioare” premierul Ciucă, numind un condamnat penal de la PSD în funcția de secretar general al Guvernului? Interviu

Se va ”lega de mâini și de picioare” premierul Ciucă, numind un condamnat penal de la PSD în funcția de secretar general al Guvernului? <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>

Numirea lui Marian Neacșu la șefia SGG va vulnerabiliza foarte tare actul de guvernare ”și cu siguranță vor fi ratate sau deturnate reforme importante”, totul ”pe semnătura unui prim-ministru cu puteri foarte amputate, un prim-ministru abil încorsetat și care, din păcate, va deconta toate aceste potențiale probleme”, spune Cristian Păun.

Marian Neacșu este susținut de PSD pentru funcția de secretar general al guvernului Ciucă, funcție care a revenit acestui partid, conform negocierilor cu PNL. Neacșu are pregătire de expert contabil, a fost condamnat penal, iar Liviu Dragnea a declarat că ar fi unul dintre artizanii controversatei OUG13.

Potrivit relatărilor din presă, numirea ar urma să se facă joi sau vineri.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut cu tărie această propunere, minimalizând condamnarea primită de Marian Neacșu, care l-a împiedicat să mai candideze la Parlament în 2016. Între timp, Marian Neacșu a trecut la ProRomânia, partidul lui Victor Ponta, și a fost reabilitat, potrivit legii, prin trecerea timpului.

Marcel Ciolacu spune acum că acea condamnare ”e depăşită juridic”.

Domnului Neacşu nu îi apare nimic în cazier. Ce facem, omorâm oamenii? Eu îmi asum această numire. Categoric!”, a spus liderul social-democraților, susținând că premierul Nicolae Ciucă nu a avut nimic de comentat cu privire la această propunere a PSD.

ADVERTISING

Conform CV-ului, Marian Neacșu este licențiat în economie și a făcut cursuri peste hotare, find specializat în  „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator” și “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor”. El a ocupat mai multe funcții publice județene și la PSD Ialomița, având și două mandate de deputat (2008-2016) înainte ca justiția să îi întrerupă cariera parlamentară.

Luna trecută, Liviu Dragnea declara că Ciolacu și Neacșu ar fi fost cei care au venit cu ideea adoptării în 2017 a OUG13, care a scos sute de mii de oameni în stradă.

De ce este important cine ocupă funcția de secretar general al guvernului condus de generalul Nicolae Ciucă, de la învestirea căruia au trecut doar câteva zile și de care președintele Iohannis s-a arătat mulțumit?

Azi vin primii bani de la UE pentru PNRR. Vreo 1,8 miliarde Euro astăzi și vreo 1,94 miliarde peste două săptămâni. Vă dați seama ce redresare și reziliență o să avem cu un condamnat penal ca Secretar al Guvernului. (...) Iar UE închide ochii că nu vrea să deranjeze. Ciucă oricum nu contează că el nu înțelege o iotă din economie. Iar noi, să stăm totuși liniștiți. Omul nu a furat nimic, nu a omorât pe nimeni! Hai că se poate!”, a comentat pe Facebook prof.dr. Cristian Păun, director Executiv al Societății Române de Economie și membru al Institutului Murray Rothbard din România din cadrul Universității Romano-Americane, pe care l-am invitat să își argumenteze opinia și să explice foarte clar cât de importantă este această funcție în arhitectura statului român, ce fel de persoană ar trebui să o ocupe și care sunt riscurile acestei numiri controversate.

cristian-paun
Foto: Facebook / Cristian Păun

SPOT: Cât de importantă este funcția de secretar general al Guvernului?

Este importantă această funcție în primul rând prin natura ei: SGG se ocupă de respectarea procedurilor în actul guvernamental, de coordonarea tuturor ministerelor în elaborarea actelor guvernamentale (hotărâri, ordonanțe etc.), de relația cu Parlamentul (inclusiv pentru tot ce înseamnă transformarea în legi a ordonanțelor date de guvern).

ADVERTISING

Mai mult, SGG are și un rol strategic important pentru că el stabilește direcțiile de acțiune strategice în actul guvernamental, în baza analizelor pe care le face.

Practic, această structură ar trebui să fie sub controlul total al primului ministru. Un prim-ministru care nu are un secretar general de încredere este legat de mâini și de picioare și va participa la ședințe de guvern care vor avea la mapă lucruri care vor fi decise în interiorul acestei instituții, cu un conținut avizat și elaborat de această instituție.

Această instituție va decide pentru primul-ministru și guvernul său prioritățile și ordinea în care se adoptă actele în guvern, menținând legătura cu toate ministerele pe parte de inițiere și avizare ale actelor ce vor fi adoptate prin ordinea de zi.

SGG administrează și companii de stat puternice din domeniul energiei, cum ar fi Transgaz sau Transelectrica, administrează direct RAPPS și operatorul OPCOM de pe piața de energie. Toate cu active importante în spate.

SPOT: În ce fel depinde PNRR de secretarul general al Guvernului?

PNRR este nu doar un program de aruncat cu bani în economie. Nu este nici pușculiță de partid și nici cadou primit de Sărbători. Este un program de reformă, amplu și complex, care are nevoie de cei mai buni specialiști în spate pentru a fi un program de succes. Nu poți derula acest program cu oameni lipsiți de competență sau, mai rău, oameni certați cu legea.

ADVERTISING

Reforme înseamnă propuneri legislative, acte normative care trebuie elaborate procedural corect, care trebuie să aibă toate avizele la timp, să nu încalce legislația în vigoare sau Constituția.

Prin numirea unor personaje dubioase și fără experiență în aceste poziții nu facem decât să punem bețe în roate reformelor și să riscăm blocarea întregului program. Pe costul contribuabilului român, firește.

Așa cum spuneam, un capitol important din PNRR este despre energie. SGG astăzi răspunde de companii importante din acest sector. Cel puțin în domeniul energetic, poate bloca și întârzia semnificativ reformele prin PNRR. Și nu doar în acest sector vital pentru orice economie.

SPOT: Care ar trebui să fie profilul, profesional și moral, al unui om care ocupă o astfel de funcție?

Repet, suntem prea săraci și sărăciți să ne mai permite să punem amatori sau oameni fără experiență în astfel de poziții. Dacă dintre toți specialiștii pe care PSD se laudă că îi are, s-au oprit la acest domn cu probleme de expertiză și chiar probleme penale, chiar avem o problemă cu toții.

Eu nu cred că nu exista o altă opțiune. Din păcate, politizarea acestor poziții este maximă.

Atât timp cât PNL a făcut eroarea și a acceptat poziția de prim-ministru fără a negocia la pachet și secretarul general, în această poziție va fi numită o persoană la care competențele sau experiența vor conta mai puțin. Important e să fie o persoană vulnerabilă, șantajabilă și obedientă. Aceasta este perspectiva celui care face numirea și care va fi singura care va conta în acest caz.

Numirea va vulnerabiliza însă foarte tare actul de guvernare și cu siguranță vor fi ratate sau deturnate reforme importante.

Toate pe semnătura unui prim-ministru cu puteri foarte amputate, un prim-ministru abil încorsetat și care, din păcate, va deconta toate aceste potențiale probleme.

PNL se află astăzi într-o situație politică extrem de păguboasă și fără perspective foarte multe. Personal, eu aș fugi de așa ceva, nicidecum să girez astfel de numiri pe care le tot vedem în aceste zile. Restaurația este totală și complet în defavoarea noastră, a celor care ar trebui să beneficiem de aceste reforme și care plătim pentru aceste reforme. Banii de la UE nu sunt nici gratuiți și nici nu sunt aruncați cu ochii închiși către noi.

SPOT: Ce ne spune desemnarea unui condamnat penal reabilitat în funcția de secretar general al Guvernului despre premierul Ciucă și despre noua coaliție aflată la guvernare cu binecuvântarea președintelui Iohannis, cel care altădată respingea ”penalii”?

Păi, văd că nu se exprimă public deloc pe subiect. Pare a fi un subiect închis sau tabu. Mai nou, ne ocupăm de reabilitarea condamnaților penal prin plasarea lor în sinecuri bine plătite și cu multă putere în spate.

Am văzut că SGG operează inclusiv cu elemente ce țin de siguranța națională și documente clasificate, existând în structura sa departamente în acest sens. Dacă nu există nicio pârghie de control și de filtrare a acestor numiri, înseamnă că există niște elemente pe care noi nu le știm sau niște motive ascunse nouă pentru care nu vedem o respingere fermă a acestor personaje mai mult decât dubioase în fruntea unor instituții de prim rang din România.

Este trist că ne-am întors fix în același punct din care am pornit cu optimism și entuziasm acum 2 ani.   

SPOT: Ni s-a spus că PSD-PNL-UDMR este o coaliție solidă, făcută ca să reziste mulți ani de acum înainte. Ar putea premierul Ciucă să respingă această propunere susținută de PSD?

Nu este o coaliție care să reziste. Nu va dura mult până când PNL va fi dezintegrat total de această acțiune de alipire la partidul cu care s-a luptat crâncen în ultimii patru ani. Dintr-o imensă eroare, PNL nu va mai conta la următoarele alegeri și nici nu va mai putea să folosească vreun argument ca să se diferențieze politic de principalul său adversar.

E iluzoriu să credem că liberalii vor putea lupta, ideologic vorbind, pentru electoratul PSD. Prin această alianță contra firii, PNL este astăzi într-o mare fundătură și sper că își va da curând seama de eroare.

Deja, în interiorul alianței, PSD, prin miniștrii săi, se poziționează în partidul providențial și plin de bune intenții. Electoral continuă să joace puternic și își va intensifica atacurile în următoarea perioadă, deținând toată puterea necesară. Acesta este un alt motiv pentru care va merge până la capăt cu astfel de numiri. Inclusiv să compromită total imaginea PNL și să îl șteargă complet de pe radarul politic.

Repet, o eroare imensă să faci coaliție cu cel mai mare dușman al tău. Guvernarea actuală e în mâinile PSD. PNL doar face figurație. Acceptarea unor persoane dubioase sau nefrecventabile e doar un amănunt de etapă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇